Onderwerp menu

Forum: Lowcarb Recepten
Subforum: Dr. Cohen recepten
Onderwerp: vorige :: volgende

Filter Onderwerp

Berichten van afgelopen:

 

Volgorde:

 

Wat mag ik hier?

Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls

*Als je inlogd mag je meer.



SPELT recepten boekje

Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4  Volgende
Auteur Bericht
Vrouw Weeggegevens   Sehasara
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 16-11-2009
Berichten: 3556
Dieet: cambridge dieet,


  Reageer met quote

Tweekleurencake van speltmeel

Bron: Dr. Oetker receptenboekje uit 1954

Benodigdheden:

250 gram boter
125 gram suiker (liefst basterd, maar rietsuiker kan ook, vruchtensuiker minder gewicht nemen) of 65 gram tagatesse
1 pakje vanillesuiker
4 eieren
250 gram speltbloem type 405 of 630
8 gram bakpoeder
1 snufje zout

Bereiding:

Roer de boter met de suiker en de vanillesuiker in een kom schuimig en voeg dan één voor één de eieren toe. Na ieder ei steeds roeren totdat het goed opgenomen is en er een gelijkmatig mengsel ontstaat.
Zeef de bloem met de bakpoeder nu beetje bij beetje bij het mengsel in de kom. Tussendoor steeds goed roeren tot een glad beslag.
Beboter de cakevorm en bestuif deze met bloem.
Schep nu de helft van het beslag in de vorm. Meng door de rest van het beslag met garde of lepel één volle eetlepel cacaopoeder (eventueel zeven). Als dit goed vermengd is schep dan het cacaobeslag op het beslag dat al in de vorm zit.
Zet de vorm in een voorverwarmde oven en bak de cake in drie kwartier tot een uur mooi stevig een gaar bij matige hitte (160-175graden).

Ook lekker:

* Krentencake (krenten goed wellen en drogen en pas op het laatst toevoegen aan het beslag)

* Cake met rozijnen (zie krentencake)

* Appelcake (stukjes appel door het beslag mengen)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: vr 06 aug 2010 22:26    
Vrouw Weeggegevens   Sehasara
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 16-11-2009
Berichten: 3556
Dieet: cambridge dieet,


  Reageer met quote


Paksoigerecht met speltlintmacaroni 4mm

Ingrediënten:

3 el boter of kokosolie

1 gele paprika, in reepjes gesneden (Speltwinkel: wie Hildegard volgt gebruikt beter geen paprika (Nachtschadegewassen); u kunt bijvoorbeeld wel venkel toevoegen, in reepjes gesneden)

3 stengels bleekselderij, in kleine stukjes

300 gr. kipfilet, in blokjes

stukje gember van 1 cm, geschild en fijngesneden

1 paksoi, gewassen en in reepjes gesneden

300 gr. spelt lintmacaroni 4 mm

100 gr. Taugé

4 el sojasaus

3 el oestersaus( flesje van 250 ml. AH merk )

Bereiding:

Verhit de olie in een wok.

Bak de bleekselderij en eventueel de venkel 3 min.

Voeg de kip toe en bak de blokjes in 3 min goudbruin.

Voeg de gember en het bleke deel van de paksoi toe en bak nog 3 min.

Kook lintmacaroni gaar volgens de aanwijzing op de verpakking.

Draai het vuur onder de wok laag. Voeg het groen van de paksoi en de taugé toe.

Schep om en voeg de sojasaus en de oestersaus toe. Laat alles even doorwarmen en schep de uitgelekte macaroni erdoor.

Schenk daarbij een koele witte wijn b.v. Pinot Grigio
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: vr 06 aug 2010 22:26    
Vrouw Weeggegevens   Sehasara
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 16-11-2009
Berichten: 3556
Dieet: cambridge dieet,


  Reageer met quote


Een speltrecept voor bijzondere momenten: Bossche bollen

Toch niets leuker dan zelf gebak maken als u vanwege verjaardag of andere gelegenheid bezoek verwacht? Met deze bollen kunt u vast de goedkeuring van uw visite verwachten.

Bossche bol van speltmeel

Ingrediënten:

80 gr. roomboter

2dl. water

snufje steenzout

100 gr. Speltbloem type 405

4 eieren

¼ ltr. slagroom

1 zakje vanille suiker

1 zakje slagroom versteviger



Bereiding:

De boter met het water en het zout aan de kook brengen. In één keer alle bloem erbij roeren en het deeg flink roerend verwarmen, tot het glad is en van de pan loslaat. De pan van het vuur nemen, wat laten afkoelen en één voor één de eieren erbij roeren en laten opnemen. Het laatste ei loskloppen en in gedeelten toevoegen. Het deeg moet lobbig, glad en glanzend zijn. De bakplaat met bakpapier bekleden en hierop 8 deegbergen scheppen, met tussenruimten van 5cm. De bakplaat midden in een warme oven van 200graden C zetten en de soezen in 30 minuten gaar en goudbruin bakken, ze voelen dan licht aan.

De slagroom met de vanillesuiker en de slagroomversteviger stijfkloppen, in een spuitzak doen en de afgekoelde soezen met het spuitmondje inprikken en volspuiten.



Het glazuur:

een reep melkchocolade en een reep puur.

1 zakje vanillesuiker

eventueel 50gr. gezeefde poedersuiker

1 1/2 eetlepel slagroom

(verdun het geheel nog met een beetje melk, anders blijft de glazuur te dik).



De poedersuiker zeven en met de slagroom en vanillesuiker tot een dik glanzend glazuur roeren.

De chocolade au Bain Marie smelten en het glazuur erbij roeren.

De soezen door het glazuur halen en dit laten opstijven op een rooster.

Kijk uit voor uw vingers?.het glazuur is heet!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: vr 06 aug 2010 22:27    
Vrouw Weeggegevens   Sehasara
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 16-11-2009
Berichten: 3556
Dieet: cambridge dieet,


  Reageer met quote


Recept voor gevulde speltspeculaas

Voor het deeg hebt u nodig:
500 gram speltbloem type 405
5 theelepels bakpoeder
1 theelepel zout
300 gram harde boter
300 gram bruine basterdsuiker zonder klontjes
20 gram speculaaskruiden
Eventueel 1 eetlepel melk

Voor de vulling:
350 gram amandelspijs (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
1 klein ei
3 eetlepels melk

Voor de garnering:
Gepelde, gehalveerde amandelen (hele kan ook)
Koffiemelk

Bereiding:
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom. Snijd de koude boter met twee messen in kleine stukjes door de bloem en kneed er dan met een koele hand een soepel, samenhangend deeg van, dat als een bal van de kom loslaat. Is het deeg te vast, kneed er dan een eetlepel melk doorheen.

Bal speculaasdeeg

Laat het speculaasdeeg nu afgedekt, minstens 2 uur, rusten zodat de smaak van de kruiden goed door het deeg kan trekken. Klop het ei los met de melk, en meng 2/3 ervan door de amandelspijs. Bestrijk een bakplaat met boter.
Rol het deeg, op een met bloem bestoven aanrecht, met een bestoven deegroller, uit tot 2 lappen van 28x28cm en 30x30cm en ongeveer 3,4 cm dik.
Breng de kleinste lap nu over op de ingevette bakplaat. Strijk met een nat gemaakt mes de amandelspijs gelijkmatig uit over de onderste lap deeg en leg daarna de andere lap er bovenop. Vorm nu een gelijkmatig geheel van de plak gevulde speculaas, druk de zijkanten met een nat gemaakt mes gelijk van hoogte. Strijk het deeg aan de bovenkant glad met de achterkant van een in water natgemaakte metalen lepel.

Gevulde speltspeculaas klaar om te bakken

Maak nu met de botte kant van een mes ruitvormige, ondiepe inkepingen in de bovenkant van de speculaas. Bestrijk het deeg met koffiemelk. Leg in elke ruit, of daar waar u wilt, een gepelde amandel met de bolle kant naar boven. Bestrijk ook de amandelen met koffiemelk.
Laat het geheel 15 minuten rusten op een koele plaats.

Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de gevulde speltspeculaas gaar en bruin (hetelucht oven voorverwarmen op 150, elektrische oven op 175 graden; baktijd 55-60 minuten)

Gevulde speltspeculaas in de oven

Snijd het warme gebak, dat aan de zijkanten een beetje uitgelopen zal zijn, na de baktijd rechthoekig bij en laat het op de bakplaat afkoelen. Pas als het stevig genoeg is (heb geduld) van de bakplaat afnemen en op een rooster verder laten afkoelen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: vr 06 aug 2010 22:29    
Vrouw Weeggegevens   Sehasara
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 16-11-2009
Berichten: 3556
Dieet: cambridge dieet,


  Reageer met quote


Speltpenne met zalm

Ingrediënten voor 4 personen:

2 blikken (rode) zalm van ca. 200 g

300 g speltpenne (kan ook met andere vorm)

300 g broccoli, in kleine roosjes

zout, versgemalen zwarte peper

3 bosuitjes

4 tomaten

200 g hüttenkäse

2-3 eetlepels basilicum, fijngehakt (verse of uit de diepvries)

75 g geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 200 graden C. Kook de speltpenne in 20-25 minuten gaar en broccoli in ruim kokend water met wat zout in 6 minuten beetgaar (tip: groene groenten altijd pas in de pan doen als het water kookt, dan blijft de kleur behouden). Snijd intussen de bosuitjes in dunne ringetjes en de tomaten in stukjes. Giet de zalm af en verwijder de velletjes en graatjes. Verdeel de zalm in stukjes. Giet de pasta met broccoli af en meng de zalm, uiringetjes, tomaat, hüttenkäse en basilicum erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Doe dit mengsel over in een lage ovenschaal en strooi de kaas erover. Schuif de schaal in de oven en laat de penne met zalm in 15 minuten door en door warm worden en laat de kaas smelten.
Lekker met een frisse salade.

P.S. Dit gerecht is ook lekker met tonijn uit blik. Vervang dan eventueel de hüttenkäse door een kruidige tomatensaus.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: vr 06 aug 2010 22:30    
Vrouw Weeggegevens   Sehasara
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 16-11-2009
Berichten: 3556
Dieet: cambridge dieet,


  Reageer met quote


Recept voor Maïs-kaas Muffins van speltmeel


Ingrediënten:

1 blik biologische maïs (uitlekgewicht min. 140g)
250 gram speltbloem type 405 of 630
16 gram (1 zakje) bio bakpoeder
Een snufje zout
125 gram geraspte Parmezaanse kaas
2 eieren
250 ml melk
4 eetlepels zonnebloemolie

Let op: gebruik voor muffins altijd een vaste muffinvorm. De papieren cakebodempjes zijn niet geschikt voor muffins! Het deeg loopt er dan uit bij het warm worden.
U kunt zo'n papiertje wel ín de muffinvorm plaatsen, zodat de muffin toch een papieren onderkantje krijgt.


Bereiding:

Laat de maïs goed uitlekken.

Meng de bloem met het bakpoeder en zeef dit in een mengkom. Voeg het zout, de Parmezaanse kaas, de eieren, de melk en de olie toe en meng het geheel met de mixer (deeghaken) tot een glad deeg. Roer dan de uitgelekte maïskorrels door het deeg.

Doe het deeg nu in 12 ingevette muffinvormpjes en plaats deze op een rooster in het midden van de voorverwarmde oven (heteluchtoven 160, elektrisch 180, gas stand 3).

Laat de muffins in ongeveer 25 minuten gaar en goudbruin worden. Laat de muffins na het bakken ongeveer 10 minuten afkoelen en haal ze uit de vormpjes. Serveer lauwwarm.

TIP: serveer de muffins met een gemengde salade als vegetarisch lunchgerecht of hoofdgerecht. Ook koud zijn ze lekker (mee naar school of werk in de broodtrommel?)

TIP2: de muffins kunnen goed ingevroren worden. Laat ze dan goed afkoelen, en leg ze in een diepvrieszak of ??doos in de vriezer. Laat de muffins voor het serveren 2 uur ontdooien en plaats ze gedurende 5 minuten in een op 180 graden opgewarmde oven om ze warm te serveren.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: vr 06 aug 2010 22:31    
Vrouw Weeggegevens   Sehasara
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 16-11-2009
Berichten: 3556
Dieet: cambridge dieet,


  Reageer met quote


Recept van de chef: speltpitabroodjes met falafelballetjes
Met sla en komkommer-yoghurt dressing


Ingrediënten voor de broodjes:
10 gr droge gist
25gr rietsuiker
600 gram Spelt bloem 405
380 gr water
10gr zout
30 gram boter

Voor de falafelballetjes:
1 zakje spelt-falafelmix (Zie bestellijst Speltwinkel.nl)

Voor de garnering:
sla, olie, azijn, zout

Voor de saus:
komkommer, knoflook, yoghurt, zout, peper

Voorbereiding
Doe de ingrediënten ( tot aan de falafelmix) in de volgorde van de fabrikant in de broodbak machine. Zet op stand deeg maken. Het deeg is klaar als het programma afgelopen is.
Hebt u geen broodbak machine in de buurt, dan gewoon in een kom en met het handje kneden tot een homogene massa. 45Min laten rijzen op kamertemperatuur en een vochtige doek eroverheen.
Doe de falafelmix in een kom en volg de aanwijzingen op de verpakking.

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor tot 220 graden. Haal het deeg uit de machine. Leg het op een licht met bloem bestoven werkvlak. Snijd het met een scherp mes in 15 stukken.
Rol 3 stukken uit tot ronde of ovale lapjes. (Niet teveel aandacht aan besteden. De vorm doet er niet zoveel toe; het ziet er leuk uit als ze onregelmatig van vorm zijn) Bedek de rest van het deeg met een schone theedoek. Bak ze met 3 tegelijk in de oven, ongeveer 8-10 minuten, tot ze opgezwollen zijn. (Bereid ondertussen 3 nieuwe pita broodjes voor) Wikkel de gebakken pita broodjes in theedoeken; op deze manier blijven ze lekker zacht.
Maak van de falafelmix balletjes ter grote van een bitterbal (27gr om precies te zijn). Frituur ze voor 5min in een frituur van 190 C of totdat ze mooi goudbruin zijn.

Maak de sla aan meteen beetje olie en azijn, eventueel zout en wat peper.

Snij een pitabroodje langszij open en doe een beetje aangemaakte sla onderin het broodje. Doe er dan wat komkommersaus bij en leg op een bord. Laat de falafelballetjes uitlekken en een beetje afkoelen en leg ze half in het pitabroodje.
Nog wat komkommersaus erbij en ??? EET SMAKELIJK!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: vr 06 aug 2010 22:32    
Vrouw Weeggegevens   Sehasara
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 16-11-2009
Berichten: 3556
Dieet: cambridge dieet,


  Reageer met quote



Spelt-kweeëntaart


Voor de vulling:
1 ?? 1,5 kg kweeperen
125 ml zoete witte wijn
250 ml water
150 gram ongeraffineerde rietsuiker (of 75 gram tagatesse)
Geraspte amandelen
1 theelepel galgantpoeder
1-2 eetlepels speltbloem (= type 405 of 630)

Voor het deeg:
500 gram speltbloem
3 theelepels (wijnsteen)bakpoeder
100 gram ruwe rietsuiker (of 50 gram tagatesse)
Vanillepoeder
1 snufje steenzout
250 gram zachte boter

Voor het bestrijken:
1 ei
1 eetlepel melk


Werkwijze:

De kweeperen met een doek schoonwrijven (ze zijn altijd met een soort van stoflaag bedekt als u ze plukt of koopt). Verwijder de klokhuizen en snijd ze met schil en al in stukjes.

Zet de kweeperenstukjes samen met de witte wijn en het water op het vuur. Kook de stukjes al roerend zacht en wrijf het geheel dan door een zeef (staafmixer kan ook, dan worden de gezonde schillen mee gepureerd; dan wel wat vocht afgieten, anders wordt het te nat)

Een beetje suiker toevoegen (naar smaak tussen 50 en 150 gram), geraspte amandelen, galgantpoeder en speltbloem erdoor roeren en het geheel dan laten afkoelen.

Voor het deeg alle ingrediënten tot een glad deeg kneden. Het ei voor het bestrijken van de taart alvast splitsen. Het eiwit kunt u ook door het deeg kneden.

De helft van het deeg over de bodem van een ingevette springvorm (ca.26 cm) uitrollen (uitduwen); de rand moet ongeveer 2,5 cm hoog zijn. Het deeg inprikken met een vork, eventueel bestrooien met speltpaneermeel om extra vocht op te nemen.

De vulling gelijkmatig over de bodem verdelen. Dan de andere deeghelft uitrollen (uitduwen) tot een ronde lap met een doorsnede zo groot als de springvorm.

De andere deeghelft op de vulling leggen en aan de randen goed aandrukken.


TIP: het is een lastig deeg, zoals bij ons ook altijd deeg voor appeltaart lastig uit te rollen is omdat het snel breekt/brokkelt. Daarom hebben wij het uitgerold op een vel bakpapier. U kunt het dan zo opnemen en vanaf het bakpapier omgekeerd op de taartvulling leggen.

Eigeel met melk loskloppen, de bovenste deegplak daarmee bestrijken en hier en daar met een vork inprikken.


TIP: Het ziet er extra leuk uit als u, met een klein vormpje (bv van koekjes) of gewoon met een mesje, uit de bovenste deegplak wat stukjes uitsteekt en eruit tilt. De kweepeervulling wordt dan zichtbaar.

De kweeëntaart in het midden van de voorverwarmde oven bij 180?C in 40-50 minuten bakken, totdat het deeg goudbruin en de bodem gaar is.

Het is een bodem, die net als die van appeltaart, wat langzaam gaar wordt. Wij hebben daarom de laatste 10 minuten van de baktijd de oven ingesteld op extra onderwarmte, speciaal bedoeld voor dit type gebak.

Smullen maar!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: vr 06 aug 2010 22:34    
Vrouw Weeggegevens   Sehasara
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 16-11-2009
Berichten: 3556
Dieet: cambridge dieet,


  Reageer met quote


Recept: Flan Normande van speltbloem



Ingrediënten :

160 gr speltbloem
250 gr ongeraffineerde rietsuiker (of 125 gram tagatesse)
4 eieren
0,5 liter melk
mespunt zout
3 à 4 appels

Bereiding:

Schil de appels en snijd ze in partjes en verdeel over

de bodem van een ovenschaal.

Het beslag kloppen door alle ingrediënten te mixen.

Doe er eventueel een snufje kaneel bij.

Verdeel het beslag over de appels en zet het geheel in een voorverwarmde oven.
Laat het gebak 2 uur bakken op 175°C of 1,5 uur op 200°C in de electrische oven. Bij hetelucht, zoals altijd, de temperatuur 10% verlagen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: vr 06 aug 2010 22:35    
Vrouw Weeggegevens   Simoontje
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 16-6-2009
Berichten: 5728
Dieet: Gezond eten
Woonplaats: Overijssel


  Reageer met quote
Heerlijk wat lekkere recepten.
Kan bijna niet meer wachten om in de HV te komen Erg blij

_________________

Net toen de rups verzuchtte, dat z'n leven voorbij was, werd hij plots wakker als 'n schitterende vlinder
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail BerichtGeplaatst: ma 09 aug 2010 8:08    
Berichten van afgelopen:   
Plaats reactie Tijden zijn in GMT + 2 uur
Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4  Volgende
Pagina 2 van 4