Auteur |
Bericht |
Ellen Beheerder
Geregistreerd op: 30-1-2004 Berichten: 54522 Dieet: Gezonder leven Woonplaats: Amersfoort
|
|
Het weer nodigt uit om buiten te eten. Avonds, wat later dan gewoonlijk. In de tuin, genietende van de zwoele avond. Genieten van een lichte maaltijd. In ieder geval niet te ingewikkeld.
Mijn moeder maakt vroeger andijvie sla. Dat deed ze in de zomer, als de andijvie lekker mals was.
Ze sneed het groen van de andijvie in heel fijne reepjes. Daar daarheen gingen plakjes tomaat en een paar eitjes. Meestal ging er wat gewone slasaus over heen. Later gebruikte ze citroen met wat zonnebloemolie. De volgende dag kookte ze dan van de overgebleven stronk gekookte andijvie. En zo ging dat. Simpelheid troef. Niets geen gesaseflats of tierlantijntjes.
Zelf vind ik tierlantijntjes wel lekker. En dan doel ik op krulandijvie. Alleen nog te koop bij de betere groenteboer. Want in de supermarkten kom je het alleen tegen verwerkt in de kant en klaar voorverpakte sla zakjes.
Krulandijvie is fijn van smaak en blijft in de sla mooi omdat ze stevig van structuur is. Dat is ijsbergsla natuurlijk ook maar die bevat in verhouding meer vocht. En met een zure vinaigrette geeft die al vlug veel vocht af.
Wat ook een heerlijke slasoort is, is bindsla. Of ook wel Romeinse sla. Sommige Turkse of Marokkaanse groenteboeren hebben hem wel. Mooie grote eironde kroppen met stevige bladeren.
Beide soorten, maar als er niet anders is dan is gewone andijvie ook goed te gebruiken, zijn heerlijk in onder staande salade.
1 krop krulandijvie of Romeinse sla, 2 plakken (3mm dik) rauwe ham in kleine reepjes gesneden) 150 gram Bleu d�Auvergne (met de eiersnijder in blokjes gesneden) 2 eetlepels azijn, 1 eetlepel witte wijn, 1 theelepel sterke mosterd, 6 eetlepels olie, snufje zout en een teentje knoflook.
Kneus de knoflook en doe er de azijn, de wijn, de mosterd, het zout, en de olie bij. Klop dit goed door. Dit is de vinaigrette voor door de salade.
Was de sla. Schut ze droog. (Slingeren in een theedoek) Snij ze in fijne delen. Doe er de ham en de vinaigrette door. Daarna over de salade de blokjes Bleu d�Auvergne verdelen.
Bleu d�Auverne is een blauwschimmelkaas. Fris van smaak en minder zout dan Dena Bleu. DE betere kaasboer heeft hem vast. Probeer hem eens.
(De eiersnijders is een zeer veelzijdig snijdertje. Als je de goedkope uitvoering koopt dan kun je hem vaak los halen van het onderstuk. Je houdt dan een harpje over waar je uitstekend zachte kaasjes mee kunt snijden. Ook mozzarella is goed in plakjes te snijden op die manier. )
Laatst aangepast door Ellen op di 19 mrt 2013 19:46, in totaal 2 keer bewerkt |
|
Naar boven |
|
Geplaatst: za 07 aug 2004 16:16 |
|
|
|
|
Ines Weegclubfan voor het leven
Geregistreerd op: 2-3-2004 Berichten: 12220 Dieet: Sonja Bakker Woonplaats: Alphen aan de Rijn
|
|
Ik bespeel het harpje altijd
Je hebt gelijk, zo doe ik het ook altijd en die salade ga ik een keer maken, hij lijkt me erg lekker, alleen die witte wijn erbij , dan moet ik de rest weer opdrinken vervelend hoor
Groetjes
|Ines :wink: |
|
Naar boven |
|
Geplaatst: za 07 aug 2004 16:50 |
|
|
Ellen Beheerder
Geregistreerd op: 30-1-2004 Berichten: 54522 Dieet: Gezonder leven Woonplaats: Amersfoort
|
|
ja heel vervelend die wijn maar hij moet er niet in hoor Ines :wink: |
|
Naar boven |
|
Geplaatst: za 07 aug 2004 16:58 |
|
|
Magda Mega Weegclubfan
Geregistreerd op: 10-2-2004 Berichten: 693 Dieet: Karin de Zoete Woonplaats: Betuwe
|
|
Lekkerrrrrr, die salade. Als je een klein beetje tuin hebt zet dan hier en daar wat pootgoed zoals sla in alle soorten en krulandijvie, het is zo simpel als je kant en klare plantjes koopt van 10 of 15 eurocenten per stuk. Je hoeft geen apart groentetuintje te hebben maar zet het hier en daar op open plekjes. Zo lekker uit eigen tuin. Als je radijsjes zaait dan krijg je weer radijsjes met die hele pittige radijssmaak van vroeger, dat is wat anders dan die eenheidssmaakjes die ze tegenwoordig kweken. Kan ook in balkonbakken Ines |
|
Naar boven |
|
Geplaatst: za 07 aug 2004 23:07 |
|
|
|
|
Ines Weegclubfan voor het leven
Geregistreerd op: 2-3-2004 Berichten: 12220 Dieet: Sonja Bakker Woonplaats: Alphen aan de Rijn
|
|
Ik doe en kan een hoop, maar een tuinier ben ik niet, ook geen balkonnier, wat staat dat stom
Eigenlijk vind ik......dat jij Magda, gewoon elke week even wat langs kan komen brengen, je rijdt bijna langs mijn voordeur
Groetjes
Ines :wink: |
|
Naar boven |
|
Geplaatst: zo 08 aug 2004 9:18 |
|
|
variabel Ik wil afvallen bij de weegclub
Geregistreerd op: 19-4-2004 Berichten: 7
|
|
Heel lekker in je slasausje vind ik een beetje vijgen-azijn. Ik koop die bij een filiaal van Oil&Vinegar. Is een beetje zoetig (mag misschien niet volgens dr. A, maar het is maar heel weinig!).
Ik doe Atkins, maar ga denk ik overstappen op South Beach. |
|
Naar boven |
|
Geplaatst: ma 09 aug 2004 6:12 |
|
|
Magda Mega Weegclubfan
Geregistreerd op: 10-2-2004 Berichten: 693 Dieet: Karin de Zoete Woonplaats: Betuwe
|
|
Ines schreef: |
Eigenlijk vind ik......dat jij Magda, gewoon elke week even wat langs kan komen brengen, je rijdt bijna langs mijn voordeur
Groetjes
Ines :wink: |
ja doeeeeiiiiii. |
|
Naar boven |
|
Geplaatst: ma 09 aug 2004 9:25 |
|
|
Nine1005 Vaste Weegclubfan
Geregistreerd op: 3-8-2004 Berichten: 129 Dieet: Atkins Woonplaats: Nijmegen *Dieet Atkins *
|
|
Hoi allemaal
Ik heb krulandijvie en krulsla (of stoofsla wordt het ook wel genoemd) in de tuin ga dit recept zeker proberen.
groetjes nine |
|
Naar boven |
|
Geplaatst: ma 09 aug 2004 10:09 |
|
|
|
|