Onderwerp menu

Forum: Weegclub
Subforum: Sprintjes (open)
Onderwerp: vorige :: volgende

Advertentie



Filter Onderwerp

Berichten van afgelopen:

 

Volgorde:

 

Advertentie

Get in Shape
Wat mag ik hier?

Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls

*Als je inlogd mag je meer.



Advertentie

Whole Food Plant Based


Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Volgende
Auteur Bericht
Vrouw Weeggegevens   saskiatje
Vaste Weegclubfan
Vaste Weegclubfan


Geregistreerd op: 3-3-2010
Berichten: 64
Dieet: Weight Watchers
Woonplaats: hasselt


  Reageer met quote
Ik ben Saskia 42 jaar.
Ik ben geen vegetariër wat deze eetmethode wel moeilijk maakt denk ik.
Maar ik ga wel zeggen dat ik al jaren uit principe nooit babydieren eet zoals kalf. Ook geen konijn en die soorten. Twee maal per week vis en vooral kip en rund. Ik ga wel naar de halal slager omdat het zou moeten dat de dieren daar diervriendelijk geslacht zijn. Ik eet nog zelden varkensvlees. Eitjes heb ik van mijn eigen kippen daar ik ook niet er tegen kan dat de kippen zo samen geperst zitten. Dus ik hou zeker wel van dieren maar ben geen vegetariër.

Deze methode interesseert me wel omdat ik zeker geloof dat de groenen en fruit eten gezond is of de bewerkte producten zo veel mogelijk wil vermijden.

Koffie niet drinken is volgens mij een onmogelijke opdracht voor mij. Ik hen spijtig genoeg aangeleerd dat koffie de honger stil wat een voordeel kan zijn voor mijn obesitas.

Ik ga zeker over deze methode mee volgen en proberen al semi te volgen. Volledig is heel moeilijk lijkt me.

Ik wens jullie allen heel veel succes en dank jullie wel voor de tips en informatie die jullie delen. Die fotootjes zien er echt goed uit een straf is het eten niet.

groetjes
Saskia
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: vr 12 mrt 2021 15:37    
Vrouw Weeggegevens   Kordiya
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 28-6-2020
Berichten: 2068
Dieet: vegetarisch gezond eten


  Reageer met quote
Maira schreef:
Kijk, zo kleurrijk eet ik tegenwoordig! Ik heb drie weken terug met mezelf afgesproken om voorlopig alles wat ik eet steeds op de foto te zetten, als stimulans. Dat werkt heel goed om mijn best te doen op goede maaltijden en niet tussendoor te snaaien. In deze periode heb at ik steeds drie maaltijden per dag en geen tussendoortjes (op sojacappuccino na).
(...)
De sojakwark is niet WFPB, want het is een bewerkt product. Op werkdagen neem ik havermout met fruit, vandaag had ik een vrije dag dus minder calorieën nodig.
(...)
Foto's plaatsen gaat wat omslachtig, omdat ik ze eerst van mijn mobiel naar mijn laptop moet overzetten om ze hier te kunnen uploaden, dus dat zal ik niet dagelijks doen. Krijgen jullie ook niet zo'n trek ohhh


Wat ziet dat er prachtig uit! Het lijken wel kleine kunstwerkjes.

_________________
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: vr 12 mrt 2021 19:34    
Vrouw Weeggegevens   Kordiya
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 28-6-2020
Berichten: 2068
Dieet: vegetarisch gezond eten


  Reageer met quote
Dankjewel Maira voor je verhaal, was boeiend om te lezen!

ja, die vegan producten zijn verlokkelijk, dat herken ik. Maar ik merk ook dat ze me geen voldoening geven.
Ik heb 'The End of Dieting' ook van Joel Fuhrman, en ook 'The End of Diabetes' en 'Eat for Health', naast Eat to Live. Ik heb ook 'How not to Diet' en "How not to Die' van Greger.

Herkenbaar ook dat het bij jou net als bij mij meer een kwestie was van 'opschuiven in de richting van' WFPB dan in één keer compleet het roer omgooien. Hoewel Fuhrman daar wel voorstander van is.

Kan me ook voorstellen dat je bang bent dat je het niet volhoudt. Maar, gaandeweg zul je waarschijnlijk wel steeds handiger worden denk ik in het bereiden en preppen.
De food prep, het vele voorbereiden en de grote afwas elke keer vind ik ook wel een uitdaging. Ik heb geen werk in de zin van een baan, maar als ik zou werken zou ik geen idee hebben hoe ik het zou doen.

Een vriezer is wel heel fijn en iets wat mij ook erg helpt is dat ik nu een heel grote emaille pan heb aangeschaft. Sindsdiens is het een stuk makkelijker, op de een of andere manier, om heel grote hoeveelheden te maken van groentegerechten en soepen die ik dan invries.
Wat mij ook helpt is dat ik tegenwoordig een heel pak rijst of twee pakken quinoa in één keer kook, dat portioneer ik dan in plastic zakjes en die vries ik ook in. Dan heb ik altijd gekookte granen voor het grijpen.
Ik gebruik ook bonen uit pot, zelf koken is me te veel gedoe meestal.

Ik ben heel benieuwd hoe het verder zal gaan met jouw reis met WFPB!

_________________
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: vr 12 mrt 2021 19:43    
Vrouw Weeggegevens   Kordiya
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 28-6-2020
Berichten: 2068
Dieet: vegetarisch gezond eten


  Reageer met quote
saskiatje schreef:
Ik ben Saskia 42 jaar.
Ik ben geen vegetariër wat deze eetmethode wel moeilijk maakt denk ik.
Maar ik ga wel zeggen dat ik al jaren uit principe nooit babydieren eet zoals kalf. Ook geen konijn en die soorten. Twee maal per week vis en vooral kip en rund. Ik ga wel naar de halal slager omdat het zou moeten dat de dieren daar diervriendelijk geslacht zijn. Ik eet nog zelden varkensvlees. Eitjes heb ik van mijn eigen kippen daar ik ook niet er tegen kan dat de kippen zo samen geperst zitten. Dus ik hou zeker wel van dieren maar ben geen vegetariër.

Deze methode interesseert me wel omdat ik zeker geloof dat de groenen en fruit eten gezond is of de bewerkte producten zo veel mogelijk wil vermijden.

Koffie niet drinken is volgens mij een onmogelijke opdracht voor mij. Ik hen spijtig genoeg aangeleerd dat koffie de honger stil wat een voordeel kan zijn voor mijn obesitas.

Ik ga zeker over deze methode mee volgen en proberen al semi te volgen. Volledig is heel moeilijk lijkt me.

Ik wens jullie allen heel veel succes en dank jullie wel voor de tips en informatie die jullie delen. Die fotootjes zien er echt goed uit een straf is het eten niet.

groetjes
Saskia


Ha Saskia, welkom! Leuk dat je je aangemeld hebt.

De reden waarom Dr. Fuhrman en Dr. Greger aanbevelen geen vlees (geen dierlijke producten dus ook geen ei of zuivel) te eten heeft met gezondheid te maken.
In hun boeken dragen ze heel veel wetenschappelijk bewijs aan dat duidelijk maakt dat het eten van dierlijke producten erg schadelijk is. Dit wordt alleen niet algemeen erkend, onder meer doordat er zo veel geld in de vleesindustrie omgaat.

Mooi dat je in elk geval bewuste keuzes maakt en een aantal vleessoorten vermijdt.
Voor mij als vegetariër / veganist is het altijd wat lastig; ik ben vaak wel benieuwd wat iemand ervan weerhoudt om vegetariër te worden, maar ik wil er meestal niet naar vragen omdat mensen zich soms bekritiseerd kunnen voelen in hun voedselkeuzes.

Met betrekking tot 'semi volgen' van WFPB wil ik graag aangeven dat het wel belangrijk is om goed geïnformeerd te zijn, zoals ik in het eerste bericht op dit sprintje al zei. Als je een deel van de regels opvolgt maar een ander deel niet zou het kunnen dat je tekorten oploopt aan belangrijke voedingsstoffen. Om dat te voorkomen zou je dan advies van een goede diëtiste kunnen vragen.
(Die zijn wel vaak vooringenomen als het over WFPB gaat omdat ze er niet genoeg van af weten. Ik kwam laatst een diëtiste tegen die gespecialiseerd schijnt te zijn in WFPB: https://www.lisasteltenpool.nl/ Ik ken haar verder niet maar als ik zelf advies zou willen over deze manier van eten, zou ik haar denk ik raadplegen).

_________________
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: vr 12 mrt 2021 19:52    
Vrouw Weeggegevens   Kordiya
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 28-6-2020
Berichten: 2068
Dieet: vegetarisch gezond eten


  Reageer met quote
Dit is een mooie beschrijving van de inzichten van Dr. Greger:

https://nutritionfacts.org/video/evidence-based-weight-loss-live-presentation/

Het is een weergave van een (klein) deel van zijn boek 'How Not To Diet'.

Het onderstaande zijn fragmenten uit het transcript: (ik heb deze samenvatting ooit in het Engels gemaakt en nu door Google translate gehaald dus mogelijk zijn de zinnen hier en daar wel krom of staan er rare woorden in... - ik heb wel geprobeerd om het te fatsoeneren).

"Onze maag is maar zo groot. Als we hem eenmaal hebben gevuld, vertellen rek-receptoren in onze maagwand ons wanneer we genoeg hebben gehad, maar verschillende soorten voedsel bevatten verschillende hoeveelheden calorieën per maagvol. Sommige voedingsmiddelen bevatten meer calorieën per kopje, per pond, per hap dan andere. Dit is het concept van caloriedichtheid, het aantal calorieën in een bepaalde hoeveelheid voedsel.
Drie pounds (1 pound = circa 450 gram) is ongeveer wat de gemiddelde Amerikaan op een dag eet. Zoals je kunt zien in de video, heeft olie bijvoorbeeld een hoge caloriedichtheid, wat betekent een hoge calorieconcentratie, veel calorieën verpakt in een kleine ruimte. Door slechts een eetlepel olie op een gerecht te druppelen, worden meer dan honderd calorieën toegevoegd.
Voor diezelfde calorieën had je in plaats daarvan ongeveer twee kopjes bramen kunnen eten, bijvoorbeeld; een voedingsmiddel met een lage caloriedichtheid.
Deze twee maaltijden bevatten dus hetzelfde aantal calorieën. Je zou die lepel olie kunnen inslikken en zelfs niets in je maag voelen, maar het eten van een paar kopjes bessen kan beginnen om je te vullen.
Daarom ja, biochemisch gezien is een calorie een calorie, maar het eten van dezelfde hoeveelheid calorieën in verschillende voedingsmiddelen kan verschillende effecten hebben.

VERLAAG UW CALORIEDICHTHEID
De gemiddelde menselijke maag kan uitzetten tot ongeveer vier kopjes voedsel; dus een enkele maag vol aardbeienijs zou dan alle caloriën die we op een hele dag nodig hebben al leveren.
Voor dezelfde tweeduizend calorieën, om diezelfde tweeduizend calorieën uit aardbeien zelf te halen ... zou je vierenveertig kopjes bessen moeten eten. Dat zijn elf magen. Hoe lekker bessen ook zijn, ik weet niet of ik mijn maag elf keer per dag tot barstens kan vullen. Van sommige voedingsmiddelen is het dus gewoon onmogelijk om te veel te eten.​

Traditionele diëten voor gewichtsverlies zijn gericht op het verkleinen van de portiegrootte, maar we weten dat deze "minder eten" -benaderingen mensen hongerig en ontevreden kunnen maken.
Een effectievere benadering zou kunnen zijn om de nadruk te verleggen van beperking naar een positieve "eet meer" -boodschap die aanraadt om meer gezond voedsel met een lage caloriedichtheid. te consumeren.

Onderzoekers in Hawaï probeerden mensen een meer traditioneel, Hawaïaans dieet te geven met al het plantaardige voedsel dat ze konden eten, onbeperkte hoeveelheden fruit, groenten, volle granen en bonen. En de proefpersonen verloren gemiddeld zeventien pounds in slechts eenentwintig dagen.

De calorie-inname daalde met 40 procent, maar niet omdat ze minder voedsel aten. Ze verloren zeventien pond in drie weken tijd door meer voedsel te eten, meer dan vier pond per dag. Hoe kan dat? Omdat hele plantaardige voedingsmiddelen zo calorisch verdund zijn, kun je jezelf volproppen zonder dezelfde soort gewichtstoename te krijgen. Ze verloren zeventien pond in drie weken tijd door meer voedsel te eten.​

Dus, hoe kunt u de caloriedichtheid van uw dieet verminderen? Welnu, een korte blik op de twee uitersten zou twee methoden moeten suggereren: voeg geen toegevoegde vetten toe en voeg achtergelaten groenten toe.

Methode nummer één: Zet mensen heimelijk op een relatief vetarm dieet en ze hebben de neiging om elke dag lichaamsvet te verliezen, ook al kunnen ze zoveel eten als ze willen. Als je in plaats daarvan diezelfde mensen dezelfde maaltijden geeft, maar deze keer stiekem er een vetrijk dieet van maakt door extra vetten en oliën toe te voegen, dan krijgen ze er elke dag lichaamsvet bij.​

WATERGEHALTE
De grootste invloed op de caloriedichtheid is niet het vetgehalte, maar het watergehalte. Omdat water gewicht en volume toevoegt zonder calorieën toe te voegen, zijn de meest calorierijke voedingsmiddelen de producten die weinig water bevatten.

Sommige groenten daarentegen bestaan ​​voor meer dan 95 procent uit water en dat is niet alleen ijsbergsla. Komkommers, selderij, rapen, gekookte chinese kool, paksoi, courgette, taugé en bamboescheuten kunnen voor 95 procent bestaan uit water. Ze zijn eigenlijk gewoon water in plantaardige vorm.
(...) Bij tientallen gewone voedingsmiddelen, die het tegen elkaar opnemen vanwege hun vermogen om urenlang de eetlust te stillen, was het meest voorspellende kenmerk niet hoe weinig vet of hoeveel proteïne het had, maar hoeveel water het had. Dat was de belangrijkste voorspeller van hoe vullend voedsel is.

Waterrijk voedsel zoals groenten,staan bovenaan de hitlijsten met meer dan 90% water per gewicht, gevolgd door het meeste vers fruit, dat rond de jaren 80 binnenkwam.
Zetmeelrijke groenten, volle granen en bonen in blik zijn meestal 70s, wat betekent dat driekwart van hun gewicht: zuiver water.
In het algemeen, als het om waterrijk voedsel gaat, staan de meeste plantaardige voedingsmiddelen bovenaan de lijst, de meeste dierlijke voedingsmiddelen vallen ergens in het midden en de meeste bewerkte voedingsmiddelen staan onderaan.

NEGATIEVE VOORLADING VAN CALORIEN
In een beroemde reeks experimenten besloten onderzoekers van Penn State om waterrijke groenten op de proef te stellen. De proefpersonen kregen pasta voorgeschoteld en moesten zo veel of zo weinig eten als ze wilden. Gemiddeld consumeerden ze ongeveer 900 calorieën pasta.

Wat denk je dat er zou gebeuren als je ze als eerste gang honderd calorieën salade zou geven die grotendeels bestaat uit sla, wortels, komkommer, selderij en cherrytomaatjes? Zouden ze doorgaan met het eten van dezelfde hoeveelheid pasta en eindigen met een lunch met duizend calorieën, 900 plus 100?
Of zouden ze honderd calorieën minder pasta eten, waardoor de toegevoegde calorieën in de salade effectief worden geannuleerd? Het was zelfs beter dan dat. Ze aten meer dan 200 calorieën minder aan pasta.
Dankzij de salade gingen er honderd calorieën in,en 200 calorieën eruit. Dus in wezen had de salade dus een negatief effect van 100 calorieën.
Vooraf je maag laden met groenten kan effectief honderd calorieën uit een maaltijd halen. Zo kun je afvallen door meer te eten.

Het soort salade is natuurlijk van belang. De onderzoekers herhaalden het experiment en voegden dit keer een vette dressing en extra geraspte kaas toe, waardoor de caloriedichtheid van de salade verviervoudigde.
Door deze salade als eerste gang te eten, veranderde de maaltijd met 900 calorieën niet in een maaltijd met minder dan 800 calorieën. In plaats daarvan veranderde het in een maaltijd met een aantal calorieën van vier cijfers.​

Studies naar voorladen tonen aan dat het eten van ongeveer een kopje voedsel voor een maaltijd de daaropvolgende inname met ongeveer 100 calorieën vermindert; dus om een ​​"negatief calorie-effect" te krijgen, zou deze eerste gang (het eerste 'kopje' aan volume dat je eet) minder dan honderd calorieën per kopje moeten bevatten. (...) dit omvat de meeste verse groenten en fruit. (...)
Geef mensen een grote appel te eten voor diezelfde pastamaaltijd, en in plaats van tweehonderd calorieën minder te consumeren, was het meer als driehonderd calorieën minder. Dus, hoeveel calorieën heeft een appel? Het hangt ervan af wanneer je het eet. Voorafgaand aan een maaltijd gegeten kan een appel effectief ongeveer 200 caloriën AFTREKKEN van je saldo.

Je kunt hetzelfde zien als je mensen groentesoep geeft als voorgerecht. Honderden calorieën verdwijnen.
Een onderzoek dat de inname van mensen gedurende de dag bijhield, ontdekte zelfs dat proefpersonen met overgewicht die aangewezen waren om groentesoep vóór de lunch te eten niet alleen minder aten bij de lunch, maar ook een extra bonus van honderd calorieën minder aten bij het avondeten, maar liefst zeven uur later.
Dus de volgende keer dat je aan een gezonde soep begint, kun je je voorstellen dat met elke lepel calorieën echt uit je lichaam worden gezogen.

Zelfs het drinken van twee kopjes water vlak voor een maaltijd zorgde er al voor dat ongeveer 20 procent van de calorieën uit de maaltijd werden geschrapt, waardoor ze meer dan 100 calorieën minder binnenkregen.

Geen wonder dat mannen en vrouwen met overgewicht, die de opdracht kregen tot twee kopjes water voor elke maaltijd te drinken, 44 procent sneller afvielen. Twee kopjes water voor elke maaltijd, 44 procent sneller gewichtsverlies.
Dat is de reden waarom zogeheten 'Negative Calorie Preloading' op mijn lijst met boosters voor gewichtsverlies staat: alle dingen die ik kon vinden die het gewichtsverlies kunnen versnellen, ongeacht wat je de rest van de tijd eet.
"Negatieve voorladen" van calorieën betekent gewoon dat u een maaltijd begint met voedsel dat minder dan honderd calorieën per kopje bevat. Dat omvat veel fruit, groenten, soepen, salades of gewoon een groot glas water.

AZIJN
In mijn 'Amping AMPK'-sectie bespreek ik manieren om een ​​enzym te activeren dat bekend staat als de' vetcontroller '. De ontdekking ervan wordt beschouwd als een van de belangrijkste medische doorbraken van de afgelopen decennia. Je kunt dit enzym activeren door middel van lichaamsbeweging, vasten en nicotine, maar er is een manier om het enzym te stimuleren om gewichtsverlies te bereiken zonder dat er zweet, honger of longkanker aan te pas komt?

Wanneer azijn - azijnzuur - wordt opgenomen en gemetaboliseerd, krijg je een natuurlijke AMPK-golf. Genoeg om af te vallen bij de gebruikelijke dosis azijn die u misschien gebruikt om een ​​salade mee aan te kleden? Azijn wordt kennelijk al eeuwen gebruikt om zwaarlijvigheid te behandelen, maar is pas sinds kort op de proef gesteld.

Een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie naar de effecten van azijninname op de vermindering van lichaamsvet bij mannen en vrouwen met overgewicht.
De proefpersonen werden willekeurig aangewezen om een ​​dagelijkse drank te drinken met een of twee eetlepels appelciderazijn of een gecontroleerde drank die was ontwikkeld om hetzelfde te smaken als de azijndrank, maar bereid met een ander soort zuur zodat er geen echte azijn in zat.

Na drie maanden kwam de nep-azijngroep zelfs in gewicht aan (zoals mensen met overgewicht meestal doen), terwijl de groepen die echte azijn binnenkregen, aanzienlijk lichaamsvet verloren, zoals vastgesteld met een CT-scan. Elke dag een beetje azijn leidde tot kilo's gewichtsverlies voor slechts een paar centen aan azijn per dag zonder iets uit hun dieet te verwijderen.
Dat is de reden waarom een ​​van mijn 21 aanpassingen om gewichtsverlies te versnellen, twee theelepels azijn is bij elke maaltijd, ofwel over je salade gestrooid of zelfs gewoon aan de thee met wat citroensap.​

VEZEL
Als je de vezelinname van mensen verhoogt, al is het maar tot de aanbevolen minimale dagelijkse vezelinname, beginnen ze af te vallen, omdat ze een daling van ongeveer 10% in dagelijkse calorie-inname ervaren.
Waarom zouden meer vezels minder calorieën betekenen? Ten eerste voegt het volume toe zonder calorieën toe te voegen. Koudgeperst appelsap is bijvoorbeeld in feite gewoon appels zonder vezels. En je zou in een paar seconden een fles sap kunnen drinken, maar om hetzelfde aantal calorieën binnen te krijgen, zou je ongeveer vijf kopjes appelschijfjes moeten eten. Dat is het verschil dat vezels kunnen maken, maar het is niet alleen een kwestie van caloriedichtheid.

Stel je voor wat er daarna gebeurt: het appelsap zou snel worden opgenomen zodra het uit je maag in de darmen terechtkomt, je bloedsuikers prikkelen, terwijl de suiker die in de massa van gekauwde appelschijfjes zit langzamer zou worden opgenomen over de lengte van je darmen.
Voedingsstoffen kunnen alleen worden opgenomen als ze fysiek in contact komen met de zijkant van je darm, met je darmwand. Vezels worden nooit opgenomen; het kan dus als drager fungeren om calorieën aan de andere kant te verdunnen of zelfs te elimineren. En vezels houden niet alleen suikers vast. Het werkt ook als een vet- en zetmeelblokker.​

En het zijn niet alleen de calorieën in de vezelrijke voedingsmiddelen zelf die minder beschikbaar zijn. Vezelrijk voedsel houdt calorieën over de hele linie vast. Eet dus een Kitkat met een vezelrijk dieet en je neemt minder Kitkat-calorieën op. Het is alsof elk calorielabel dat u bekijkt onmiddellijk wordt verdisconteerd als u veel vezelrijk voedsel eet.​

THYLAKOÏDEN
Thylakoïden zijn waar fotosynthese plaatsvindt, het proces waarbij planten zonlicht in voedsel veranderen. Thylakoïden zijn de grote groene motor van het leven, microscopisch kleine celstructuren die zijn samengesteld uit chlorofylrijke membranen geconcentreerd in de bladeren van planten.

Als we thylakoïden eten, bijvoorbeeld als we in een blad spinazie bijten, worden die groene bladmembranen niet meteen verteerd. Ze blijven urenlang in onze darmen zitten en dat is wanneer ze hun magie bewerken. Thylakoid-membranen binden aan lipase. Lipase is het enzym dat ons lichaam gebruikt om vet te verteren; dus je bindt het enzym - je vertraagt ​​de vetopname.

Als al het vet uiteindelijk wordt opgenomen, wat is dan het voordeel? Locatie, locatie, locatie. Er is een fenomeen dat bekend staat als de ileale rem. Het ileum is het laatste deel van de dunne darm voordat het in uw dikke darm terechtkomt. Wanneer onverteerde calorieën zo laag in je darmen worden gedetecteerd, denkt je lichaam "Ik moet vol zijn van kop tot kont", en remt het de zin in eten af ​​door je eetlust te verminderen.​
Dit kan zich vervolgens vertalen in gewichtsverlies. Geef vrouwen met overgewicht die een dieet volgen de opdracht om “groene plantmembranen” in te nemen (met andere woorden, laat ze gewoon stiekem wat spinazie in poedervorm slikken) en ze krijgen een boost in eetlustremmende hormonen, een verminderde drang naar zoetigheid. ja, spinazie kan uw behoefte aan chocolade verminderen. En boem, versneld gewichtsverlies.

Nu gebruikten de onderzoekers spinaziepoeder om overtuigende placebo's te maken, maar je kunt net zoveel thylakoïden krijgen door ongeveer een half kopje gekookte groenten te eten. Daarom beveel ik mensen aanl om twee keer per dag zo'n half kopje groenten te eten (...).

VOED JE DARMFLORA
De meeste cellen in ons lichaam zijn bacteriën. De bacteriën in onze darmen wegen evenveel als een van onze nieren, en zijn net zo metabolisch actief als onze lever. De darmflora worden ook wel ons 'vergeten orgaan' genoemd en het is een orgaan dat draait op MAC, Microbiota-Accessible Carbohydrates. (...) MAC is gewoon een andere naam voor prebiotica, wat onze goede darmflora eet, met andere woorden, vezels. Daar is die vezel weer.

Wat doen onze goede bacteriën met de vezels? We geven ze te eten en ze voeden ons meteen terug. Ze maken vetzuren met een korte keten aan die vanuit de dikke darm in onze bloedbaan worden opgenomen, door ons lichaam circuleren en zelfs in onze hersenen terechtkomen. Dat is net als de manier waarop onze darmflora met ons communiceren, onze eetlust verminderen, terwijl we tegelijkertijd de snelheid waarmee we vet verbranden en ons metabolisme stimuleren.​

Zet mensen in een hersenscanner en laat ze calorierijk voedsel zien, zoals een donut, en de beloningscentra in hun hersenen lichten meteen op. Maar als je het experiment herhaalt en deze keer in het geheim van vezels afgeleide vetzuren met een korte keten rechtstreeks in hun dikke darm levert, krijg je een afgestompte respons van het beloningscentrum en melden proefpersonen dat calorierijk voedsel gewoon minder smakelijk leek, en aten vervolgens minder tijdens een all-you-can-eat-maaltijd.

Maar vezelsupplementen zoals Metamucil werken niet, wat logisch is omdat ze niet fermenteerbaar zijn, wat betekent dat onze darmbacteriën het niet kunnen eten; dus ja, ze kunnen de regelmaat van de stoelgang verbeteren, maar kunnen niet door onze goede bacteriën worden gebruikt om die verbindingen te maken die onze onbedwingbare trek kunnen blokkeren.​

VEZEL WORDT ALLEEN IN PLANTEN GEVONDEN
De meeste mensen weten niet eens wat vezels zijn. Meer dan de helft van de ondervraagde Amerikanen denkt dat biefstuk een belangrijke bron van vezels is. Vezels worden echter per definitie alleen in planten aangetroffen. Er zijn nul vezels in vlees, eieren of zuivelproducten, en typisch weinig of geen vezels in verwerkte troep, en daarin schuilt het probleem.

Maar zou het eiwit in die biefstuk je niet vullen? Verrassend genoeg erkende zelfs een onderzoeksverslag dat werd gesponsord door de vlees-, zuivel- en eierindustrie dat eiwitinname zich later niet vertaalt in minder eten. Dit terwijl wanneer je als avondmaal een vezelrijke volkorengranen eet, het je calorie-inname 12 uur later tijdens de lunch de volgende dag nog steeds beperkt! Je voelt je de volgende dag honderd calorieën sneller vol, omdat tegen die tijd je goede darmen zich tegoed doen aan dezelfde overdaad aan vezels en je eetlust verminderen.​

Vleesconsumptie wordt in het algemeen geassocieerd met gewichtstoename, maar gevogelte bleek het ergste te zijn. Zelfs een ounce (28 gram) per dag - dat is zoveel als wanneer je één enkele kipnugge of één stuk kip eet per tien dagen, leidde tot gewichtstoename in vergelijking met het eten van helemaal geen kip.

DIERLIJK EIWIT IS ALS SUIKER
Een deel van de reden dat plantaardig vlees minder dikmakend is, is dat het minder een insuline-piek veroorzaakt. Een vleesvrije kip zoals Quorn veroorzaakt tot 41 procent minder onmiddellijke insulinereactie.
Dierlijk eiwit blijkt bijna evenveel insuline vrij te geven als pure suiker. Door gewoon wat eiwitten aan uw dieet toe te voegen, kunt u de insulineproductie binnen vier dagen met wel 60 procent verhogen. En vis kan nog erger zijn.

SLUIT JE CALORIEËN OP
Als er één advies was dat de aanbevelingen in mijn aanstaande boek samenvat, zou het zijn: "Wall Off Your Calories." (Sluit je caloriën op).
Dierlijke cellen zijn alleen ingekapseld in licht verteerbare membranen, waardoor de enzymen in onze darmen moeiteloos de calorieën uit bijvoorbeeld een biefstuk kunnen vrijmaken voor absorptie. Plantencellen daarentegen hebben celwanden die zijn gemaakt van vezels, die een onverteerbare fysieke barrière vormen; dus veel van de calorieën blijven opgesloten.

Nu is de cellulaire structuur van verwerkt plantaardig voedsel, zoals vruchtensap, suiker, geraffineerde granen, zelfs volle granen als ze tot meel zijn verpoeierd, vernietigd - dan, zijn de celwanden opengebarsten en liggen de calorieën vrij voor het oprapen.

Maar als je structureel intact plantaardig voedsel eet, kauw dan zoveel je wilt - je zult nog steeds eindigen met calorieën die volledig omgeven zijn door vezels, die vervolgens de glycemische impact afzwakken, de ileale rem activeren en voedsel leveren aan je vriendelijke flora.
Dus, het komt erop neer: probeer ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk van uw calorieën - uw eiwitten, koolhydraten en vetten - in celwanden zitten, met andere woorden bestaan uit heel, intact (onbewerkt) plantaardig voedsel.

(...) onze hele fysiologie wordt verondersteld te zijn geëvolueerd in de context van het eten van dezelfde voeding die aap-achtigen eten: planten. De paleolithische periode, toen we gereedschappen begonnen te gebruiken, gaat slechts ongeveer twee miljoen jaar terug.
Wij en andere mensapen zijn geëvolueerd sinds het Mioceen, meer dan twintig miljoen jaar geleden. Dus gedurende de eerste 90 procent van ons hominoïde bestaan, evolueerden onze lichamen voornamelijk op planten. Het is dan ook geen wonder dat ons lichaam het beste gedijt op het dieet waarvoor we zijn ontworpen.​

Een volledig plantaardig, plantaardig dieet (...) werkt beter dan al het andere dat tot nu toe is bestudeerd. (...) We weten al meer dan veertig jaar dat degenen die voornamelijk plantaardige diëten eten, gemiddeld ongeveer dertig pond minder wegen dan de algemene bevolking (...).

WHOLE FOOD PLANT BASED - DE BROAD STUDY
In 2017 publiceerde een groep Nieuw-Zeelandse onderzoekers de BROAD-studie, een twaalf weken durende gerandomiseerde gecontroleerde studie in de armste regio van het land met de hoogste obesitaspercentages. (....)
Er werden geen maaltijden verstrekt, de interventiegroep werd alleen geïnformeerd over de voordelen van het eten van planten en aangemoedigd om het in hun eigen leven thuis toe te passen.
Er was geen significante verandering in de controlegroep, maar de interventiegroep die de onbwerkte plantaardige voeding at, verloor gemiddeld negentien pond aan het einde van de drie- maand studie. Dit verlies trad op ook al waren er geen portiesbeperkingen en kon men vrij eten van al het gezonde voedsel dat ze maar wilden.

Negentien pond is een respectabel gewichtsverlies, maar wat gebeurde er daarna? Aan het einde van die twaalf weken werd de lcursus stopgezet en werd er geen instructie meer gegeven.
(......) De BROAD-studie duurde slechts drie maanden, maar nadat die afgesloten was, hadden degenen in de plantaardige groep niet alleen tientallen kilo's kwijt - ze hielden die er ook af.
Ze gingen zelfs door met afvallen, zo bleek zes en twaalf maanden later - dat was maanden nadat het onderzoek al was afgelopen!​

Elk dieet dat resulteert in een verminderde calorie-inname, kan leiden tot gewichtsverlies. Afvallen is niet zozeer het probleem. Het probleem is om ze er af te houden. Een belangrijk verschil tussen plantaardige voeding en meer traditionele benaderingen van gewichtsverlies is dat mensen worden aangemoedigd, op plantaardige diëten, ad libitum te eten, dat wil zeggen zoveel eten als ze willen.
Geen calorieën tellen, geen portiecontrole - alleen eten. De strategie is om de kwaliteit van het voedsel te verbeteren in plaats van de hoeveelheid van het voedsel te beperken.

Als je mensen op een dieet zet dat vol zit met fruit, groenten, volle granen en bonen en ze zo veel laat eten als ze willen, eten ze uiteindelijk ongeveer 50% minder calorieën dan ze anders zouden doen. Net zo vol dus, met de helft van de calorieën. ​


WAT, HOE en WANNEER
(.....) .... zelfs hetzelfde voedsel dat anders wordt gegeten, kan verschillende effecten hebben. Zelfs als u dezelfde hoeveelheid eet, zelfs als u dezelfde hoeveelheid absorbeert, is de ene calorie nog steeds de andere niet Het is niet alleen wat we eten, maar ook hoe en wanneer.

Om je een voorproefje te geven: exact hetzelfde aantal calorieën bij het ontbijt zijn beduidend minder dikmakend dan hetzelfde aantal calorieën bij het avondeten. (...) Een dieet met een ruim ontbijt zorgt voor meer gewichtsverlies dan hetzelfde dieet met een ruim diner. (...)
Hetzelfde tussendoortje 's avonds maakt dikker dan het eten van exact hetzelfde tussendoortje overdag, allemaal dankzij onze circadiane ritmes, onze "Chronobiologie".

(...) Volwassenen met overgewicht werden willekeurig in twee groepen verdeeld. De ene groep moest acht weken een caloriebeperkt dieet te volgen. De andere groep kreeg hetzelfde dieet gecombineerd met een rooster van vijf dagen per week waarbij ze slechts één uur slaap minder kregen per nacht.
Echter zij sliepen in het weekend een uur langer. Dus over het algemeen sneden ze slechts drie uur slaap uit hun week.

Welnu, 3 uur per week slaapverschil zal zeker niet veranderen hoeveel gewicht ze verloren, toch? En op de weegschaal was dat ook zo.
Maar in de normale slaapgroep was 80 procent van het gewichtsverlies vet, terwijl in de groep die slechts een paar uur slaap miste, het tegenovergestelde was, bij hen was 80 procent van het verlies aan gewicht spierweefsel. Dus als je meer slaapt verlies je meer vet.

(....) Het verlies van lichaamsvet vertraagt ​​eigenlijk als je overschakelt naar een ketogeen dieet.

Als je alleen naar de weegschaal kijkt, lijkt het keto-dieet een geweldig succes: terwijl mensen minder dan een pond per week verliezen bij een normaal dieet vergeleken met drie-en-een-half pond in zeven dagen na het overschakelen op keto! Maar wat gebeurde in hun lichaam vertelt een heel ander verhaal.
Bij het ketogene dieet werd hun verlies aan lichaamsvet met meer dan de helft vertraagd; dus het meeste van wat ze verloren was water, maar ze verloren ook proteïne, ze verloren ook spiermassa.​

Degenen die meer plantaardig beginnen, maar vervolgens minstens één keer per week vlees aan hun dieet toevoegen, lijken niet alleen hun kans op diabetes, beroerte, hartaandoeningen en gewichtstoename te verdubbelen of te verdrievoudigen, maar kunnen ook lijden aan een bijbehorende daling van de levensverwachting met 3.6 jaar. We hebben het hier over de overgang van geen vlees naar slechts één keer per week vlees of meer.

Van koolhydraatarme diëten is aangetoond dat ze de slagaderfunctie verminderen en hartaandoeningen verergeren. Terwijl is aangetoond dat volledig voedsel, plantaardige diëten hartaandoeningen daadwerkelijk herstellen - dat is wat Dr. Ornish liet zien.
Dus wat het meest effectieve dieet voor gewichtsverlies lijkt te zijn, is toevallig ook het enige dieet waarvan ooit is bewezen dat het bij de meeste patiënten hartaandoeningen omkeert. (...)

Als dat alles is wat een plantaardig dieet zou kunnen doen - de nummer één moordenaar van mannen en vrouwen omkeren - zou dat niet een soort standaarddieet moeten zijn totdat het tegendeel is bewezen? En het feit dat het ook zo effectief kan zijn bij het behandelen, tegenhouden en ongedaan maken van andere belangrijke moordenaars, zoals diabetes type 2 en hoge bloeddruk, lijkt het argument voor plantaardig eten gewoonweg overweldigend te maken. (...) het gezondste dieet lijkt ook het meest effectieve dieet te zijn om af te vallen. "

Ik heb deze info ook hier neergezet: https://www.weegclub.nl/forum/afvaltips-van-dr-michael-greger-whole-food-plant-based-t56976.html#2802469

Dan kunnen we er later misschien nog een keer naar verwijzen als iemand iets wil weten over WFPB of Dr. Greger.

_________________


Laatst aangepast door Kordiya op vr 12 mrt 2021 21:23, in totaal 8 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: vr 12 mrt 2021 20:00    
Vrouw Weeggegevens   Maira
Vaste Weegclubfan
Vaste Weegclubfan


Geregistreerd op: 23-12-2015
Berichten: 154
Dieet: puur en onbewerkt


  Reageer met quote
Fijn dat je ook allerlei info deelt Kordiya.

ja, onze wegen hebben volgens mij veel overeenkomsten. Behalve dat ik het tot nu toe allemaal goed volhoud zonder eetbuien, maar dat kan ook zijn doordat ik pas net begonnen ben en nog hoog in de wilskracht en motivatie zit. Ik zie mezelf inderdaad ook niet steeds zelf bonen weken en eindeloos koken. Linzen wel, dat gaat sneller. Granen kook ik ook in grotere porties, al past er nu dus nog niet zoveel in mijn koelkast. Maar na drie maanden wachten komt zondag dan toch eindelijk mijn nieuwe koelkast. Let the prepping begin! Ik woon in een ecologische woongemeenschap en wij hebben een winkeltje met allerlei houdbare producten op voorraad. Veelal om zelf af te wegen in eigen zakjes en bakjes, maar ook blikken bonen etc. (en chips en repen chocola, waar ik maar niet teveel naar probeer te kijken). Daarnaast krijg ik wekelijks een biopakket groente en fruit. Gemak dient de mens.

Vandaag voor het eerst wel tussendoor gegeten, en ook niet alles helemaal WFPB. Voor een goed doel echter: morgen verzorg ik voor 25 buren lunch. Inclusief allerlei dieetwensen (de een geen peulvruchten, de ander geen gluten, de volgende geen rauwe groente etc). En ze zijn dan allemaal hongerig, want ze hebben dan hard in de tuin gewerkt (of om precies te zijn: het riet van ons waterzuiveringsfilter gekapt want we zitten niet op het riool). Daar ben ik vandaag maar vast mee begonnen, en dan is af en toe proeven wel belangrijk. Snel weer terug nu naar mij pannen! Succes weer allemaal.

_________________
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: vr 12 mrt 2021 20:16    
Vrouw Weeggegevens   Maira
Vaste Weegclubfan
Vaste Weegclubfan


Geregistreerd op: 23-12-2015
Berichten: 154
Dieet: puur en onbewerkt


  Reageer met quote
Kordiya schreef:

Ik heb 'The End of Dieting' ook van Joel Fuhrman, en ook 'The End of Diabetes' en 'Eat for Health', naast Eat to Live. Ik heb ook 'How not to Diet' en "How not to Die' van Greger.


Ik heb ook een paar boekies staan die er nog om vragen om gelezen te worden, onder meer van Rip Esselsteyn. Het eerste boek waar ik echter in begon was van Chef AJ, 'the Secret to ultimate weight loss'. Toen zonk de moed me in de schoenen. Chef AJ wilde dat ik zou ontbijten met groene groente, en alle producten met vet moest ik maar laten staan (noten, zaden, avocado). Dat ging me toch een stappie te ver.

Ervaringsverhalen vind ik trouwens ook leuk. Ik las 'Starved to obesity' van Emily Boller (een volger van Fuhrman). En in de categorie raw food: 'Rauw, naakt en gezond' van Suzanne Poot en 'Rauw' van Roxane Catz. Naar me onderweg is 'Presto!' van Penn Jillette.

_________________
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: vr 12 mrt 2021 20:32    
Vrouw Weeggegevens   Kordiya
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 28-6-2020
Berichten: 2068
Dieet: vegetarisch gezond eten


  Reageer met quote
Maira schreef:
Kordiya schreef:

Ik heb 'The End of Dieting' ook van Joel Fuhrman, en ook 'The End of Diabetes' en 'Eat for Health', naast Eat to Live. Ik heb ook 'How not to Diet' en "How not to Die' van Greger.


Ik heb ook een paar boekies staan die er nog om vragen om gelezen te worden, onder meer van Rip Esselsteyn. Het eerste boek waar ik echter in begon was van Chef AJ, 'the Secret to ultimate weight loss'. Toen zonk de moed me in de schoenen. Chef AJ wilde dat ik zou ontbijten met groene groente, en alle producten met vet moest ik maar laten staan (noten, zaden, avocado). Dat ging me toch een stappie te ver.

Ervaringsverhalen vind ik trouwens ook leuk. Ik las 'Starved to obesity' van Emily Boller (een volger van Fuhrman). En in de categorie raw food: 'Rauw, naakt en gezond' van Suzanne Poot en 'Rauw' van Roxane Catz. Naar me onderweg is 'Presto!' van Penn Jillette.


Ik zie het al. Je bent een boekenwurm, net als ik! Een uitstervend ras! Lachen

Zijn er boeken bij die je echt goed vond? Welke?

_________________
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: za 13 mrt 2021 7:28    
Vrouw Weeggegevens   Kordiya
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 28-6-2020
Berichten: 2068
Dieet: vegetarisch gezond eten


  Reageer met quote
Maira schreef:
Fijn dat je ook allerlei info deelt Kordiya.

ja, onze wegen hebben volgens mij veel overeenkomsten. Behalve dat ik het tot nu toe allemaal goed volhoud zonder eetbuien, maar dat kan ook zijn doordat ik pas net begonnen ben en nog hoog in de wilskracht en motivatie zit. Ik zie mezelf inderdaad ook niet steeds zelf bonen weken en eindeloos koken. Linzen wel, dat gaat sneller.


Oja, linzen.Ik vind ze heerlijk maar vergeet vaak om ze te bestellen en als ik ze dan heb, om ze klaar te maken. Toch proberen aan te denken.

Ik hoop dat je gewoon van de eetbuien af bent nu! Hou ons op de hoogte.

_________________
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: za 13 mrt 2021 7:30    
Vrouw Weeggegevens   Kordiya
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 28-6-2020
Berichten: 2068
Dieet: vegetarisch gezond eten


  Reageer met quote
Het lange bericht dat ik gisteren neerzette samengevat:

* Vul je maag met dingen die weinig caloriën bevatten. Als je WFPB eet kun je heel veel eten; als het maar om onbewerkte plantaardige producten gaat. Eén eetlepel olie vult je maag totaal niet, maar twee kopjes bramen doet dat veel meer, en bevat evenveel caloriën.
Als je je maag vult met vier kopjes (d.w.z. ongeveer één maag vol) aardbeienijs krijg je 2000 caloriën binnen. Als je gewoon verse aardbeien zou eten zou je elf keer zoveel kopjes moeten eten: 44 kopjes. Dan zou je dus elf keer je maag vol moeten eten aan aardbeien.

* Voeg geen vetten toe aan je voeding en eet meer groente.

* Eet voedsel met een hoog watergehalte:
Sla, Komkommers, selderij, rapen, gekookte chinese kool, paksoi, courgette, taugé en bamboescheuten kunnen voor 95 procent bestaan uit water.
De meest calorierijke voedingsmiddelen zijn de producten die weinig water bevatten.
Hoe meer water je voeding bevat hoe meer je eetlust geremd wordt.

* Start je maaltijd met producten die weinig caloriën bevatten: een glas water, rauwkost of groente, groentensoep, fruit. Het moet minder dan 100 caloriën bevatten per cup bevatten. (Je kunt online 'cups' bestellen zodat je voedsel kunt afmeten volgens deze (domme) Amerikaanse maat).
Door met calorie-arme plantaardige producten je maaltijd te starten, wordt je eetlust onderdrukt zodat je minder eet bij de rest van de maaltijd en zelfs bij de maaltijden daarna.
Mensen die voor het eten twee kopjes water dronken namen vervolgens bij de maaltijd 20 procent minder caloriën op.

* Neem 2 theelepels azijn bij elke maaltijd.

* Eet vezelrijke voeding. Alleen planten bevatten vezels.

* Eet voeding met veel thylakoïden: bladgroenten
. Dit onderdrukt de eetlust en maakt dat je minder zin in lekkers hebt. Alleen plantaardig voedsel bevat vezels.

* Eet volkoren granen: dit vermindert ook je eetlust gedurende zelfs een etmaal.

* Vermijd vlees en zeker gevogelte (kip) omdat dit leidt tot gewichtstoename. Eén portie kip per tien dagen maakt al dat je extra aankomt. Dierlijke eiwitten zorgen ook voor meer insuline-aanmaak; ze hebben hetzelfde effect als wanneer je suiker eet.

* Eet een dieet dat vol zit met fruit, groenten, volle granen en bonen en eet zoveel als je wilt. Dan eet je uiteindelijk ongeveer 50% minder calorieën dan je anders zou doen.

* Zorg dat je 's morgens de meerderheid van je caloriën eet. Dezelfde maaltijd 's morgens gegeten zet minder aan dan wanneer je die maaltijd 's avonds eet.

* Zorg voor voldoende slaap. Slechts drie uur per week slaaptekort kan al leiden tot minder gewichtsverlies wanneer je probeert af te vallen.

* Vermijd het Keto- (koolhydraatarm) dieet; het levert wel gewichtsverlies op maar dat is spierweefsel. Een WFPB voeding daarentegen zorgt voor minder vetweefsel.

_________________
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: za 13 mrt 2021 11:57    
Berichten van afgelopen:   
Plaats reactie Tijden zijn in GMT + 1 uur
Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Volgende
Pagina 2 van 8