Onderwerp menu

Forum: Info gezond eten en dagboeken
Subforum: Info: Weg met de Weegschaal
Onderwerp: vorige :: volgende

AdvertentieFilter Onderwerp

Berichten van afgelopen:

 

Volgorde:

 

Advertentie

Get in Shape
Wat mag ik hier?

Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls

*Als je inlogd mag je meer.Advertentie

Nieuwsbrieven Weg met de Weegschaal 2008

Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
Vrouw Weeggegevens   Odette
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 24-9-2007
Berichten: 39549
Dieet: Weg m/d Weegschaal
Woonplaats: Gooise Meren


  Reageer met quote
Informatie over de Weg met de Weegschaal methode, artikelen en nieuwsbrieven door Meijke van Herwijnen.

_________________
Kleinkind nr 3 verwacht in maart 2019


Laatst aangepast door Odette op wo 05 jun 2013 19:28, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage BerichtGeplaatst: za 18 mei 2013 13:30    
Vrouw Weeggegevens   Odette
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 24-9-2007
Berichten: 39549
Dieet: Weg m/d Weegschaal
Woonplaats: Gooise Meren


  Reageer met quote
Nieuwsbrief WmdW 5 dec 2007

Zeven tips om je niet te overeten bij feestelijke gelegenheden
Meijke van Herwijnen / / Weg met de Weegschaal

Iedereen wil graag genieten van feestjes en feestdagen met lekker eten.
Maar de 'bijwerkingen' van teveel eten willen de meeste mensen niet: een overvol gevoel, schuldgevoelens en kilo's aankomen. Hieronder vind je zeven tips die ervoor zorgen dat je volop kunt genieten van feesten als Sinterklaas, kerst en oud en nieuw - zonder al teveel aan te komen. Ze werken ook bij andere feesten en bijzondere gelegenheden!

1. Eet gewoon drie maaltijden per dag; liefst op normale tijden.Je maaltijden zijn bedoeld om je trek of honger te stillen en je lichaam te voorzien van de voedingstoffen die het nodig heeft. Bovendien is een lekkere maaltijd natuurlijk erg de moeite waard. Hapjes, snoep, zoutjes en chocolade helpen niet tegen de honger; op die manier blijf je eten.

2. Geniet echt van de lekkere dingen die je tussendoor wilt eten.

Dat betekent:
Het lekkers alleen tevoorschijn halen op het moment dat je ervan wilt eten, in plaats van de hele tijd ongemerkt uit allerlei bakjes en zakjes te eten die je tegenkomt.
Een paar dingen in huis halen die echt lekker zijn, in plaats van van alles en nog wat.
Er rustig voor gaan zitten als je iets lekkers wilt eten. Neem de tijd om samen of in je eentje te genieten.
Per hapje eten in plaats van per portie. Proef uitgebreid en zorg dat je stopt met eten als het minder lekker wordt. Waarom zou je dan dooreten?

3. Als er eten of drinken is dat niemand op dat moment nog hoeft, gooi het dan weg.Dat is natuurlijk zonde. Maar wat doe je liever, eten weggooien in de vuilnisbak of eten weggooien in je eigen lichaam (en daar nog van aankomen ook)? Eet alleen dingen die je op dat moment het lekkerste vindt van de hele wereld - de rest is niet goed genoeg en kun je wegdoen. Of sowieso niet in huis halen natuurlijk.

4. Dit alles geldt ook voor lekkere dranken.Geniet van je glas wijn, slobber er niet ongemerkt drie achter elkaar weg.
5. Zorg dat je je fit blijft voelen.Slaap ongeveer acht uur per nacht en loop bijvoorbeeld af en toe een rondje buiten. Het hoeft geen grote sportieve prestatie te zijn; vijf minuten een frisse neus halen is ook al wat waard.

6. Vertel jezelf niet de hele tijd dat je van alles 'niet mag' vanwege je lijn.Waarschijnlijk neem je het eten later toch en dan voel je je zo schuldig dat je het wegpropt, niet eens echt proeft en daardoor alleen maar meer eet. Volg liever tip 2.

7. Eet alleen als je je prettig voelt.Voel je je moe, ongemakkelijk, geïrriteerd of teleurgesteld, vraag je dan eerst af hoe dat komt en bedenk daarna nog eens of je echt wel iets wilt eten.

Fijne feestdagen!
* Meijke van Herwijnen is als voedingskundige afgestudeerd aan Wageningen Universiteit. Ze is de schrijfster van het boek 'Weg met de weegschaal' en het nieuwe boek 'Het Weg met de Weegschaal Superdieet', dat in januari 2008 verschijnt. De boeken zijn verkrijgbaar via de website www.wegmetdeweegschaal.nl en de betere boekhandels. Het bedrijf Weg met de Weegschaal verzorgt trainingen door heel Nederland. *
* Dit artikel mag zonder verdere toestemming worden overgenomen of doorgestuurd, mits je de informatie over de auteur laat staan. *Weg met de WeegschaalPostbus 176201001 JM Amsterdam

_________________
Kleinkind nr 3 verwacht in maart 2019
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage BerichtGeplaatst: za 18 mei 2013 15:21    
Vrouw Weeggegevens   Odette
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 24-9-2007
Berichten: 39549
Dieet: Weg m/d Weegschaal
Woonplaats: Gooise Meren


  Reageer met quote
Over de stofwisseling
Meijke van Herwijnen / / Weg met de Weegschaal
3 maart 2008

1. Wat is 'stofwisseling' eigenlijk?

Stofwisseling betekent letterlijk dat je lichaam de ene stof omzet in de andere. Er komen stoffen je lichaam binnen, bijvoorbeeld brandstof in de vorm van koolhydraten/suikers, eiwitten, vetten en alcohol. Maar ook bouwstoffen, water en andere hulpstoffen. Veel stoffen worden in je lichaam omgezet in iets anders. Iets wat bruikbaar is voor je lichaam of wat juist gemakkelijk kan worden afgevoerd als het niet (meer) nodig is. Zo worden alle brandstoffen omgezet in suiker, omdat dat de vorm is waarin al je cellen het kunnen gebruiken.

2. Hoe weet je of je stofwisseling snel of langzaam is?

Als je stofwisseling snel is, wordt de energie die je binnenkrijgt in hoog tempo verwerkt en gebruikt. Mensen met een snelle stofwisseling hebben het vaak warm, want bij de omzetting van allerlei stoffen komt warmte vrij. Ze hebben een regelmatige ontlasting, elke dag minimaal een keer. Ze hebben vaker (buik)honger dan mensen met een langzamere stofwisseling en ook als ze regelmatig eten, blijven ze slank. Ze voelen zich vaak actief. Bij een langzame stofwisseling is dit allemaal tegenovergesteld: je hebt het vaak koud, je kunt je wat traag voelen. Je hoeft niet zo vaak naar de wc en hebt niet zo vaak (buik)honger. Je komt relatief snel aan als je veel eet.

3. Welke dingen hebben invloed op je stofwisseling?

Vaak denken mensen dat je je energie vooral verbruikt door te bewegen. Je verbruikt echter ook energie als je 'niets doet'. Dan is je lichaam bezig met alle processen die nooit stoppen. Je hart klopt, je longen zorgen voor zuurstof, er worden cellen opgebouwd, afvalstoffen afgebroken, je hersenen sturen alle processen aan, je temperatuur wordt rond de 37 graden gehouden... Als jij niets doet, doet je lichaam nog heel veel. De hoeveelheid energie die je dan verbruikt wordt je 'ruststofwisseling' genoemd. Je gebruikt er ongeveer zestig tot zeventig procent van je energie voor. De rest van je energie gebruik je voor activiteiten.

Het tempo en de kwaliteit van je (rust)stofwisseling hangen onder andere af van hoeveel spiermassa je hebt, hoe regelmatig je eet, of je genoeg water binnenkrijgt, hoeveel je ontspant, hoeveel je beweegt, wat je eet (de verbranding van de ene soort voedsel kost meer energie dan de andere) en hoeveel je slaapt. Naast deze leefstijlfactoren zijn er ook dingen waar je weinig aan kunt doen: het tempo van je stofwisseling wordt mede bepaald door je genen. En mannen hebben gemiddeld een hogere stofwisseling dan vrouwen.

4. Is het hopeloos?

Je zag net dat je leefstijl behoorlijk bepalend is voor je stofwisseling. Dat betekent dat je er invloed op hebt! Zelfs als je van nature een vrij trage stofwisseling hebt, kun je hem verbeteren door gezond te leven. Dit geldt ook als je een erg snelle stofwisseling hebt. De dingen die je kunt doen om meer balans te krijgen zijn in beide gevallen hetzelfde, namelijk alles wat goed en gezond is voor je. Je lichaam, je geest en je stofwisseling zijn een geheel. Het goede nieuws is, dat je dus niets vreemds hoeft te doen. Bij het volgende punt lees je meer over wat je kunt doen.

Naast de 'gewone' factoren die je stofwisseling beinvloeden, kan het zijn dat de organen die je stofwisseling aansturen een storing hebben. Schildklierproblemen zijn het meest bekend. Gelukkig is dit maar bij een heel klein percentage van de mensen met een trage stofwisseling aan de orde. Vermoed je dat dit bij jou het geval is, maak dan een afspraak met je huisarts en leg dit aan hem of haar voor. Los van een eventuele behandeling met medicijnen is het goed om te bedenken dat je schildklierproblemen waarschijnlijk kunt voorkomen of verminderen door je leefstijl te verbeteren! Juist als je lichaam het moeilijk heeft, kun je het helpen door er goed voor te zorgen.

5. Wat kun je doen om je stofwisseling te verbeteren?

Je las net al welke dingen je stofwisseling mede bepalen. Het goede nieuws is, dat je voor een verbetering van je stofwisseling alleen maar dingen hoeft te doen die sowieso al goed voor je zijn: regelmatig eten zonder lijnpogingen of regelmatige vreetpartijen, voldoende water drinken, voldoende ontspannen en slapen en genoeg bewegen (zowel dagelijkse beweging als wat spierinspanningen af en toe). Je hoeft dus niets extra's te doen om naast het 'gewoon gezond en slank blijven' ook nog eens aan je stofwisseling te werken.

Het slechte nieuws is misschien, dat je al wist dat dit allemaal goed voor je was en dat je het lastig vindt om het vol te houden. Vandaar dat juist dat altijd het onderwerp is van de ondersteuning die wij aanbieden. Je belangrijkste vraag is niet: wat moet ik doen? Maar: hoe zorg ik dat ik goed voor mezelf ga zorgen en dat ook blijf doen?

6. Hoe lang gaat dat duren?

Een goede stofwisseling is geen doel op zich. Eigenlijk is een goed gewicht krijgen ook geen doel op zich. Het zijn allebei gevolgen van hoe je leeft. Hoe snel je verbetering merkt, hangt ervan af hoe je startsituatie is en hoe consequent je bent in het volhouden van je gezonde keuzes. Dat is moeilijk te voorspellen. Wat je wel zeker weet, is dat je er direct voordeel van hebt als je goed voor jezelf zorgt! Je krijgt meer energie, een beter humeur, voelt je fitter, gaat stralen en je bent trots op jezelf. Tijd om aan de slag te gaan dus! Of wilde je beweren dat het je niks lijkt, goed voor jezelf zorgen en lekker in je vel zitten?

* Meijke van Herwijnen is als voedingskundige afgestudeerd aan Wageningen Universiteit. Ze is de schrijfster van de boeken 'Weg met de weegschaal' en 'Het Weg met de Weegschaal Superdieet'. Wil je aan de slag met je leefstijl of je eetgedrag om lekkerder in je vel te zitten? Wie weet biedt het lidmaatschap van Weg met de Weegschaal of een trainingstraject in je eigen omgeving je precies wat je zoekt. Meer informatie vind je op www.wegmetdeweegschaal.nl.*

* Dit artikel mag zonder verdere toestemming worden overgenomen of doorgestuurd, mits je bovenstaande informatie over Weg met de Weegschaal laat staan. *

_________________
Kleinkind nr 3 verwacht in maart 2019


Laatst aangepast door Odette op za 18 mei 2013 15:30, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage BerichtGeplaatst: za 18 mei 2013 15:25    
Vrouw Weeggegevens   Odette
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 24-9-2007
Berichten: 39549
Dieet: Weg m/d Weegschaal
Woonplaats: Gooise Meren


  Reageer met quote
Nieuwsbrief Weg met de Weegschaal
29 maart 2008

Je eten goed kiezen

"Als je wilt afvallen, moet je zo min mogelijk eten, of in ieder geval zo min mogelijk calorieën."
Hierdoor gaat je lichaam op de spaarstand en kom je steeds meer tekort. Ook gevoelsmatig!
"Het is ingewikkeld om een gezonde voeding samen te stellen. Je moet alles weten over de verschillende voedingsmiddelen."
De wetenschappelijke inzichten veranderen steeds en zelfs voedingsdeskundigen zitten altijd met vragen. Een paar simpele richtlijnen gebruiken voor het kiezen van je eten en drinken werkt veel beter (en is bovendien minder stressvol).

Voldoende tijd en energie

"Ik heb gewoon teveel verantwoordelijkheden, het lijkt onmogelijk om daarnaast nog goed voor mezelf te zorgen."
Het lijkt vaak of de hoeveelheid taken ervoor zorgt dat je opbrandt. Maar zou het ook de manier kunnen zijn waarop je over de taken denkt en hoe je ze aanpakt?
"Er zijn mensen die mij enorm veel energie kosten. Ik kan hen niet veranderen en ze niet uit mijn leven bannen, dus ik zie geen mogelijkheid om balans te vinden."
Bij contact met andere mensen is het belangrijk dat je jezelf kunt blijven zonder dat je het contact hoeft te verbreken. Hoe goed kun je dat?
Je behoeftes herkennen

"Bij afvallen draait het allemaal om hoeveel je eet en hoeveel je beweegt."
...en of je genoeg slaapt en rust, genoeg water drinkt en voldoende wordt aangeraakt. Krijg je iets niet, dan voel je onrust en kun je je gaan overeten. Weet je of je dingen tekort komt?
"Ik kan niet stoppen met eten, het blijft lekker."
Hm... stel dat dat niet waar is? Wij hebben nog niemand gevonden bij wie dit echt zo was. Als het niet (helemaal) waar is, wat betekent dat dan en hoe ga je ermee om?
Je lichaam in conditie houden

"Eigenlijk zou ik meer moeten sporten of bewegen."
Daarmee lijk je te zeggen dat je het moet van jezelf, maar het niet doet. Dan heb je dubbel pech: je beweegt niet en je veroordeelt jezelf erom. Weet je een manier om uit die situatie te komen? Anders kweek je onrust en dat kost energie...
"Ik zoek me suf naar manieren om meer energie te krijgen. Misschien helpen supplementen, of een bepaalde behandeling, of een andere leefstijl?"
Je kunt alle losse mogelijkheden proberen, net zo lang tot er iets werkt. Maar dat kan lang duren. Als je het geheel bekijkt, hoe komt het dan dat je niet in optimale conditie bent?
Omgaan met onrust

"Onrust is slecht."
Onrust is een teken dat er iets niet goed gaat. Net als pijn. Als die signalen er niet zijn, weet je ook niet dat je iets wilt veranderen. Wat vertelt je onrust jou?
"Als ik me onrustig voel, is het eten sterker dan ik. Ik kan mezelf niet tegenhouden."
Er is geen wet dat je moet eten als je onrust voelt. Wat zou er gebeuren als je het niet doet?
Nieuw: Weg met de Weegschaal Totaal

_________________
Kleinkind nr 3 verwacht in maart 2019
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage BerichtGeplaatst: za 18 mei 2013 15:27    
Vrouw Weeggegevens   Odette
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 24-9-2007
Berichten: 39549
Dieet: Weg m/d Weegschaal
Woonplaats: Gooise Meren


  Reageer met quote
Aan wie ligt het?
Meijke van Herwijnen / / Weg met de Weegschaal
16 juni 2008

Soms gaat er iets mis, of in ieder geval gaat het niet zoals je had gewild. Ook met je gewicht of je gezondheid kan dat het geval zijn. En soms gaat er iets juist goed: je haalt precies het resultaat dat je wilde. Of zelfs een nog beter resultaat.

In de psychologie wordt bestudeerd hoe wij onze successen en mislukkingen verklaren. Waardoor kwam het dat het lukte of niet lukte? Daar heeft iedereen zijn eigen logica voor. Globaal kun je twee uitgangspunten kiezen:
1. Het kwam door mij.
2. Het kwam door anderen of door omstandigheden.

Het eerste wordt wel 'interne attributie' genoemd. Attributie betekent iets als 'toekenning'. Je kent iets dus toe aan interne oorzaken: het kwam door jou zelf. Het tweede heet dan ook 'externe attributie': je kent het resultaat toe aan dingen die buiten jezelf liggen.

Stel dat iemand bijvoorbeeld geneigd is om alles aan omstandigheden te wijten (externe attributie) en zijn poging om af te slanken mislukt. Dan is zijn eerste neiging om te denken dat dat de schuld is van degene die het dieet bedacht heeft dat hij net gevolgd heeft. Dat was gewoon niet goed genoeg. Of zijn lichaam werkt tegen, of het kwam omdat anderen hem steeds lekkere dingen aanboden. Stel dat zijn afslankpoging wel lukt, dan kan hij denken dat hij nu wel slank is, maar dat dat alleen komt door dat boek dat hij net heeft gelezen en niet door zijn eigen vermogen om goed met eten om te gaan.

Laten we nu eens kijken naar iemand die de oorzaken als eerste bij zichzelf zoekt (interne attributie). Als zijn afslankpoging mislukt, wijt hij dat bijvoorbeeld aan zijn eigen gebrek aan discipline. Lukt het wel, dan vindt hij dat hij het goed heeft volgehouden. Is dat niet veel beter? Ligt het niet altijd aan jezelf?

ja en Nee. Dingen hebben meestal niet één oorzaak, maar heel veel verschillende. Het is daarom prettig als je zowel oorzaken binnen jezelf als oorzaken buiten jezelf regelmatig overweegt. In ieder geval als je met iets worstelt wat belangrijk voor je is en wat je niet meteen opgelost krijgt. Lukt het niet, of niet goed genoeg? Misschien zijn er oorzaken die je nog niet had overzien. Het kunnen oorzaken zijn die binnen jou liggen, of buiten jou.

Ga eens na waar je meestal de oorzaak zoekt en overweeg of er aan de andere kant ook wat zit. Het kan zijn dat je aan je eigen discipline twijfelt, terwijl je lichaam ontregeld is en daarom om ongezond eten vraagt. Of je hebt het idee dat je partner je steeds van het goede pad afbrengt met allemaal lekkers, terwijl jij nog geen besluit hebt genomen dat stevig genoeg is om overeind te brengen. Of nog iets heel anders.

Om een goede oplossing te vinden voor een probleem, heb je alle puzzelstukjes nodig. Daarnaast heb je vertrouwen nodig in je eigen kunnen. Zelfvertrouwen, ook op het gebied van eten en goed voor jezelf zorgen. Waar je dus in ieder geval alert op moet zijn, is dat je je successen vaak genoeg aan jezelf toeschrijft en mislukkingen ook wel eens aan omstandigheden of andere mensen.

* Meijke van Herwijnen is als voedingskundige afgestudeerd aan Wageningen Universiteit. Ze is de schrijfster van de boeken 'Weg met de weegschaal' en 'Het Weg met de Weegschaal Superdieet'. Wil je aan de slag met je leefstijl of je eetgedrag om lekkerder in je vel te zitten? Kies je eigen ondersteuning op www.wegmetdeweegschaal.nl.*

* Dit artikel mag zonder verdere toestemming worden overgenomen of doorgestuurd, mits je bovenstaande informatie over Weg met de Weegschaal laat staan. *

_________________
Kleinkind nr 3 verwacht in maart 2019
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage BerichtGeplaatst: za 18 mei 2013 15:29    
Vrouw Weeggegevens   Odette
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 24-9-2007
Berichten: 39549
Dieet: Weg m/d Weegschaal
Woonplaats: Gooise Meren


  Reageer met quote
Nieuwsbrief Weg met de Weegschaal
9 juli 2008

Wat voor eettype ben jij?

Onderzoeksinstituut het LEI heeft een onderverdeling gemaakt in de verschillende soorten ´eters´ die ze in Nederland ontdekten. Kijk maar eens in welk type je jezelf herkent. Misschien heb je iets aan de tips die wij erbij geven.

Behoudende eters: eten graag de dingen die ze als kind aten.
Tip voor behoudende eters: denk eens na wat de reden is om te blijven eten wat je eet. Is dat omdat je het goed eten vindt, waar je je fit bij voelt? Houd je gewoontes dan gerust in ere. Is het vooral omdat je andere dingen niet kent, terwijl je eigenlijk wel weet dat je eetpatroon niet goed voor je is? Dan helpt het misschien om te weten dat ander eten vanzelf lekker wordt als je het een keer of vijf probeert. Begin eventueel met eten dat het meeste lijkt op wat je gewend bent, maar toch een beetje anders is.

Betrokken eters: vinden de veiligheid en gezondheid van eten belangrijk, maar ook milieuvriendelijke, diervriendelijke en eerlijke productie.
Tip voor betrokken eters: als verantwoordelijkheid bij jou voorop staat, voel je dan ook verantwoordelijk voor je eigen ontspanning en je mogelijkheden om te genieten van het leven. Hoe kun je dat combineren met verantwoordelijk met eten omgaan? Als jij in alle opzichten lekker in je vel zit, wordt de wereld daar beter van.

Gemakzuchtige eters: eten omdat dat nu eenmaal moet. In deze categorie vallen vooral mannen.
Tip voor gemakzuchtige eters: organiseer je leven zo, dat je gemakkelijk kunt grijpen naar eten dat goed voor je is. Vooral op de momenten dat je honger hebt moet er iets goeds klaarliggen. Dan gaat het verder vanzelf.

Avontuurlijke eters: willen genieten, hebben belangstelling voor waar hun eten vandaan komt en willen verrast worden.
Tip voor avontuurlijke eters: hoe meer prikkels en impulsen, des te meer ga je eten. Maar geniet je dan ook meer? Als je behoefte hebt aan een nieuwe of een lekkere smaak, kies dan voor maximaal een of twee echt lekkere dingen en proef goed. Dan merk je het op tijd als je genoeg hebt en raak je niet overprikkeld.

_________________
Kleinkind nr 3 verwacht in maart 2019
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage BerichtGeplaatst: wo 05 jun 2013 19:11    
Vrouw Weeggegevens   Odette
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 24-9-2007
Berichten: 39549
Dieet: Weg m/d Weegschaal
Woonplaats: Gooise Meren


  Reageer met quote
Blijf lijnen!
Meijke van Herwijnen / / Weg met de Weegschaal
augustus 2008

Dit soort dingen bedoelen we als we het hebben over 'lijnen':

Je probeert minder te eten om af te vallen
Je volgt een speciaal dieet om af te vallen
Je gebruikt trucjes of hulpmiddelen om af te vallen
Je staat regelmatig op de weegschaal om te kijken of je afgevallen bent (of niet bent aangekomen)
Je gewicht op de weegschaal bepaalt voor jou of het goed gaat of niet
De meeste mensen zouden best met lijnen willen stoppen. Bijvoorbeeld omdat ze er niet blijvend slank van worden, omdat het ongezond is of omdat het vaak veel stress geeft. Toch vinden ze het vaak verschrikkelijk moeilijk om 'afscheid te nemen' van het lijnen. Het blijft blijkbaar verleidelijk om naar de weegschaal te kijken en daar je humeur door te laten bepalen. En dat is best begrijpelijk. Hier volgen vijf redenen waarom het een absolute aanrader is om te blijven lijnen! Kijk maar eens of ze jou kunnen overtuigen.

1. Bij elke nieuwe poging, kun je hoopvol naar de weegschaal kijken voor de resultaten.
De eerste weken gaat het waarschijnlijk lekker snel, omdat je vocht verliest. En door het lijnen verlies je ook spieren, zodat je gewicht in het begin goed daalt. Je hebt dus kortstondig iets om naar uit te kijken: zichtbaar resultaat. En dat blijft zich herhalen, omdat je steeds afvalt en weer aankomt. Je weet dus precies wat je krijgt en dat kan heel geruststellend zijn.

2. Je hebt iets om over te praten en mee bezig te zijn.
Met andere lijners kun je tips uitwisselen om zoveel mogelijk gewicht te verliezen of praten over hoe moeilijk het soms is. Lijnen 'verbroedert', net als samen roken of samen drinken. Het geeft je een soort identiteit, je bent 'iemand die lijnt'. Je bent misschien zelfs lijn-expert. Op een bepaalde manier kan het zin aan je dagen geven.

3. Je krijgt complimentjes als je een paar kilo kwijt bent.
Wie altijd slank is, krijgt nooit complimentjes. Hoogstens een jaloerse opmerking af en toe. Maar als je steeds weer dik wordt en dan weer slank, krijg je elke keer complimentjes. En in de dikke periodes durven de meeste mensen niets te zeggen. Die momenten kom je wel door als je weet dat je straks weer een tijdje complimentjes krijgt tijdens het afvallen.

4. Het geeft je een excuus om niets te doen met onderliggende oorzaken.
Je bent aan het lijnen, dus je bent toch positief bezig? Op je eten letten en de richtlijnen van je dieet volgen kost al je energie, dus zou het onverstandig zijn om tegelijkertijd aan de slag te gaan met dingen als je eigen behoeftes leren kennen, je lichaam in balans brengen of de oorzaken van je onrust ontdekken. Als je gewoon blijft lijnen, hoef je die dingen nooit te leren.

5. Je kunt je geluk uitstellen tot het moment dat je slank bent.
Als je lijnpoging slaagt, ben je slank en dán pas kun je gelukkig zijn. Het zou een beetje ingewikkeld zijn als je nu al gelukkig was, want dan had je niets meer om naar te streven. Wat moest je dan de hele dag doen? Gewoon gelukkig gaan zitten zijn ofzo? Het is overzichtelijker om dat uit te stellen tot een moment dat misschien nooit komt.

Deze redenen moet afdoende zijn om een leven lang te blijven lijnen! We hopen dat je overtuigd bent. Of ben je dat niet en wil je niet blijven lijnen? Zelfs niet stiekem, met een schuine blik op de weegschaal af en toe? Of een Sonja Bakker weekje eens in de zoveel tijd, als niemand oplet? Gewoon om even anderhalve kilo minder te wegen, al zit hij er twee weken later weer dubbel aan? Echt niet?

In dat geval heb je misschien een nieuw aanknopingspunt nodig. De oorzaken waardoor mensen een verandering niet weten te volbrengen, kun je als volgt samenvatten:
1. Je wilt het niet echt.
2. Je hebt het gevoel dat je het niet kan.
3. Het heeft op dit moment geen prioriteit.

De kern zit vaak bij het gevoel hebben dat je het niet kunt. Hoe meer je al geprobeerd hebt zonder succes, des te kleiner is je vertrouwen dat het nu wel kan lukken. En iets wat niet gaat lukken, daar wil je je tijd en je energie niet in steken. Dat wordt een veel te grote teleurstelling!

Nu bestaan er behoorlijk veel mensen die het voor elkaar krijgen om gezond met eten én zichzelf om te gaan. Niet omdat ze slimmer zijn dan gemiddeld, maar omdat ze weten hoe dat werkt. Het is te leren. Doe dus liever geen halve poging op je oude manier, terwijl je eigenlijk van tevoren al weet dat het niet gaat lukken. Dan wordt je zelfvertrouwen weer kleiner. Kijk liever om je heen naar voorbeelden van mensen die het kunnen en doe na wat zij doen. Of zoek nieuwe informatie of begeleiding, zodat je je inzicht en je vaardigheden vergroot. Succes!

* Dit artikel mag zonder verdere toestemming worden overgenomen of doorgestuurd, mits je bovenstaande informatie over Weg met de Weegschaal laat staan. *

_________________
Kleinkind nr 3 verwacht in maart 2019
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage BerichtGeplaatst: wo 05 jun 2013 19:17    
Vrouw Weeggegevens   Odette
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 24-9-2007
Berichten: 39549
Dieet: Weg m/d Weegschaal
Woonplaats: Gooise Meren


  Reageer met quote
Nieuwsbrief Weg met de Weegschaal
27 mei 2008

Doe jij het ook verkeerd om?

Er lijkt iets onlogisch te zitten in de manier waarop wij omgaan met (over)gewicht en afslanken. De meeste mensen besluiten eerst dat ze willen afvallen. Ze zoeken een methode die helpt om kilo's te verliezen. Als ze eerst maar slank zijn dan komt alles goed, zo voelt het. Want slank zijn betekent dat je fit, aantrekkelijk en ontspannen bent.

Dus als je het voor elkaar krijgt om die kilo's te verliezen, hoop je daar fit, aantrekkelijk en/of ontspannen van te worden. Maar er zijn drie risico's:

Het lukt niet om de kilo's te verliezen (en die kans wordt groter als je vaak een lijnpoging hebt gedaan).
Je verliest de kilo's op een verkeerde manier, waardoor je lichamelijk of geestelijk dingen tekort komt en je helemaal niet fit, aantrekkelijk en ontspannen gaat voelen.
Je verliest de kilo's en voelt je een tijdje fit, aantrekkelijk en ontspannen. Maar tijdens het vechten tegen de kilo's heb je de oorzaak van je verkeerde gewoontes niet weggenomen, dus die komt terug en je komt na een tijdje gewoon weer aan.
Waarom keren we het toch niet om: je brengt je eet- en leefgewoontes op orde en daardoor word je vanzelf fitter, slanker en meer ontspannen. Dan voorkom je alle drie de genoemde risico's. Omdat je je gewoontes verandert op een manier die bij jou past, komen de kilo's niet meer terug. En bovendien wilde je afslanken om fit, slank en/of ontspannen te zijn en daar kun je dan net zo goed meteen mee beginnen in plaats van te wachten tot je slank bent. Lach

De reden dat we het verkeerd om blijven doen, is dat het eng is om het goed om te doen. Want stel nu dat je stopt met vechten tegen de kilo's, dan zou het kunnen dat je niet meteen gaat afvallen, of zelfs eerst wat aankomt. En als je naar de oorzaken van je verkeerde gewoontes gaat kijken, dan kan dat confronterend zijn. Misschien moet je wel dingen aanpakken die je moeilijk vindt.

Kortom: dit goed aanpakken vraagt moed. Niet iedereen heeft die moed al verzameld. Daarom voelt het prettig dat er zoveel aanbod is om op de oude manier verder te gaan: gewoon lijnen en hopen dat je afvalt. Diep in je hart weet je wel dat je waarschijnlijk weer aankomt, maar dat zie je dan wel weer.

Ergens komt een moment dat je het gekwakkel zat bent en voortaan echt lekker in je vel wilt zitten. Dan heb je niet alleen de moed om voor een eerlijke en blijvende aanpak te kiezen, maar heb je er zelfs zin in! Al blijft het altijd spannend.

_________________
Kleinkind nr 3 verwacht in maart 2019
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage BerichtGeplaatst: wo 05 jun 2013 19:21    
Vrouw Weeggegevens   Odette
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 24-9-2007
Berichten: 39549
Dieet: Weg m/d Weegschaal
Woonplaats: Gooise Meren


  Reageer met quote
Wat doe jij om niet te falen?
Nieuwsbrief Weg met de Weegschaal - 5 september 2008

Als er iets niet leuk is, dan is het wel falen. Niemand vindt het fijn als hij zijn best doet om iets voor elkaar te krijgen en vervolgens lukt het niet. Het enige dat het nog erger kan maken, is dat een heleboel mensen zien dat het niet lukt. Daarom hebben wij met zijn allen een hele lijst met trucs en methodes om niet te falen. Hier volgen drie 'topstrategieen'. Zit er iets bij wat je herkent?

Begin er niet aan
Als je het niet probeert, kun je ook niet falen. Dus misschien ga je het probleem later nog eens aanpakken, maar niet nu. Dit is niet het goede moment, want je hebt het druk op je werk. Of met de kinderen. Of dit is de tijd dat je nog kunt genieten, omdat je niet werkt. Of nog geen kinderen hebt. Of je zit niet lekker in je vel. Of je ervaart het probleem nu even niet en wilt je humeur niet verpesten.

Probeer wat uitvluchten
Je weet wel hoe je het probleem zou kunnen oplossen, maar ziet er een beetje tegenop. Stel dat het zwaar wordt? Of confronterend? Of misschien lukt het niet meteen? Misschien kun je beter eerst iets anders proberen, iets simpels. De kans is groot dat dat niet werkt, maar dan ben je weer een tijdje verder en dan zie je wel weer. Dan kun je intussen ieder geval zeggen dat je eraan werkt.

Doe het stiekem
Goed, misschien ga je dan voorzichtig proberen om iets aan te pakken. Alleen wel zo, dat niemand het weet. Dus mensen mogen niet weten wat je doet, of waar je bent. Dat kost de nodige energie, je doet dingen half of onhandig en je mist de ondersteuning die je nodig hebt. Het contact met de mensen om je heen wordt er niet beter op. Maar alles beter dan dat iemand ziet dat je kwetsbaar bent, of niet perfect. Als alles gelukt is, dan vertel je het misschien wel. Achteraf.

_________________
Kleinkind nr 3 verwacht in maart 2019
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage BerichtGeplaatst: wo 05 jun 2013 19:22    
Vrouw Weeggegevens   Odette
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 24-9-2007
Berichten: 39549
Dieet: Weg m/d Weegschaal
Woonplaats: Gooise Meren


  Reageer met quote
Een goed advies
Meijke van Herwijnen / / Weg met de Weegschaal
27 september 2008

Een goed advies is nooit weg, zeker als het komt van iemand die veel informatie heeft. Maar in sommige situaties lost het je vraagstuk niet op. Wanneer kun je advies vragen en wanneer kun je beter iets anders regelen?

Advies vragen werkt bijvoorbeeld als je:

Een beslissing moet nemen en een ontbrekend stukje informatie mist. Bijvoorbeeld: je wilt deodorant kopen die niet irriteert en je weet niet welk merk daarvoor geschikt is.
Een beslissing moet nemen over een onderwerp waar je nog weinig van afweet. Bijvoorbeeld: je wilt vanaf nu intensief gaan sporten. Moet je dan anders gaan eten?
Advies vragen werkt meestal niet als je:

Al drie visies op het onderwerp kent en niet weet hoe je je eigen mening moet vormen. Je hebt bijvoorbeeld van verschillende deskundigen gehoord: drink magere melk zodat je geen verzadigd vet binnenkrijgt, drink volle melk want zo was hij bedoeld, drink geen koemelk want dat is voor kalfjes. Nu vraag je een dietist: moet je wel of geen melk drinken?
Geen vertrouwen hebt in je eigen vermogen om met het onderwerp om te gaan. Voorbeeld: je bent al tien keer op dieet geweest, maar steeds weer aangekomen. Je gelooft eigenlijk niet meer dat je in staat bent om slank te leven. Je vraagt aan een gewichtsconsulent: mag je japanse zoutjes eten? En mag cola light? En optimel vla?
De kern van het probleem nog niet hebt gevonden. Bijvoorbeeld: je vraagt op de sportschool advies over hoe je je stofwisseling kunt verhogen. Maar je hebt nog niet onderzocht of je stofwisseling echt vertraagd is en zo ja, hoe dat gekomen is. Je weet dus niet of het advies dat je krijgt om spiertraining te gaan doen, op jou van toepassing is.
Het is zo verleidelijk

Waarom willen mensen nu zo graag tips en adviezen uitwisselen? Daar zijn veel redenen voor! Een aantal voorbeelden:

Als je advies geeft...
... heb je het gevoel dat je veel weet, dat je belangrijk bent.
... gaat het over de ander en niet over jou. Dat is wel zo gemakkelijk!
... kun je een ander misschien helpen. Dat geeft een nuttig gevoel.

Als je advies krijgt...
... hoef je zelf niet na te denken.
... ligt het aan de adviseur als het niet werkt (niet aan jou).
... kun je het advies afwijzen en niets veranderen.

Wat is het alternatief?

Wil je teleurstellingen voorkomen, dan is het slim om na te gaan of een advies je werkelijk zou helpen. Als iemand je vertelt of je 's avonds na achten mag eten of niet, heb je dan voortaan rust 's avonds? Zo ja, zorg dan dat je antwoord krijgt op die vraag. Zo Nee, wat heb je dan nodig?

Dat is een handige vraag: wat zou ik nodig hebben om mijn vraagstuk volledig op te lossen?
Informatie? Vraag dan advies.
Inzicht? Ga dan onderzoeken en leren. Zoek een coach, geen adviseur.
Vaardigheden? Ga dan oefenen. Zoek een trainer als je hulp nodig hebt.

Misschien is het zelfs vooral een kwestie van moed hebben om je eigen beslissingen te nemen. In dat geval kan geen advies ter wereld je helpen! Dan moet je het moedigste deel van jezelf opzoeken. Het helpt in zo'n geval om eerst te oefenen in het nemen van kleine beslissingen. Als dat eenmaal lukt, kun je het ook bij de grote.

* Meijke van Herwijnen is als voedingskundige afgestudeerd aan Wageningen Universiteit. Ze is eigenaar van Visiom en de schrijfster van de 'Weg met de Weegschaal' boeken. Wil je leren hoe je lekkerder in je vel kunt zitten? Kies je eigen ondersteuning op www.wegmetdeweegschaal.nl. *

* Dit artikel mag zonder verdere toestemming worden overgenomen of doorgestuurd, mits je de informatie over de auteur laat staan. *

_________________
Kleinkind nr 3 verwacht in maart 2019
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage BerichtGeplaatst: wo 05 jun 2013 19:23    
Berichten van afgelopen:   
Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk Tijden zijn in GMT + 1 uur
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Pagina 1 van 2