Onderwerp menu

Forum: Weegclub
Subforum: Vragen, tips, en opmerkingen
Onderwerp: vorige :: volgende

AdvertentieFilter Onderwerp

Berichten van afgelopen:

 

Volgorde:

 

Advertentie

Get in Shape
Wat mag ik hier?

Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls

*Als je inlogd mag je meer.Advertentie

Niet alle caloriën zijn hetzelfde

Auteur Bericht
Vrouw Weeggegevens   Kordiya
Super Weegclubfan
Super Weegclubfan


Geregistreerd op: 28-6-2020
Berichten: 1276
Dieet: vegetarisch gezond eten


  Reageer met quote
Waarom doet het ertoe wat we eten? Is een calorie niet gewoon een calorie? Waarom is het beter om niet alleen maar caloriën te tellen maar ook andere keuzes te maken ten aanzien van WAT je eet?

Dr. Michael Greger zegt er dit over in zijn boek 'How Not To Diet': "Het idee dat een calorie van de ene bron hetzelfde is als de calorie van een andere voedselbron, is iets dat de voedingsindustrie graag rondbazuint, als een manier om hun verantwoordelijkheid van zich af te schuiven. Coca cola heeft zelfs een advertentie verspreid waarin dit 'simpele algemeen bekende feit' wordt benaderukt. Zoals de voorzitter van de afdeling voeding van Harvard het stelde, is dit 'centrale argument' van de voedingsindustrie dat de "overmatige consumptie van caloriën uit wortels niet anders is dan de overmatige consumptie van caloriën uit frisdrank."

Laten we het voorbeeld nemen van wortels versus Coca Cola. Terwijl het klopt dat in een strikt gecontroleerde laboratorium setting, 240 caloriën aan wortels (dat zijn zo'n tien wortels) hetzelfde effect hebben op je caloriebalans als de 240 caloriën die ier in een flesje Coke zitten, klopt er niks van deze vergelijking in de werkelijke wereld. Je zou die vloeibare caloriën in minder dan een minuut kunnen opdrinken, maar als je 240 caloriën aan wortels wilt eten, dan dan doe je daar zomaar tweeëneenhalf uur over (dat is uitgetest).
Niet alleen zou je een zere kaak krijgen van al het kauwen, maar 240 caloriën aan wortels is ongeveer vijf cups - het zou kunnen dat je daar niet eens ruimte voor hebt in je maag. Net als bij alle soorten plantaardig voedsel, zitten er vezels in wortels, waardoor het volume veel groter is zonder dat ze meer caloriën bevatten.

Bovendien zou je niet eens alle caloriën uit de wortels opnemen. Zoals iedereen die weleens maïs heeft gegeten je kan vertellen, gaan sommige delen van plantaardig voedsel dwars door je heen en nemen zo een deel van de caloriën meer. Een calorie is nog steeds een calorie als 'ie rondzwemt in je toiletpot, maar die zal nooit op je heupen blijven hangen."

Caloriën uit een fles frisdrank daarentegen worden razendsnel opgenomen in je lichaam en daar opgeslagen in de vorm van vet.

_________________
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: zo 06 dec 2020 15:23    
Vrouw Weeggegevens   Ellen
Beheerder
Beheerder


Geregistreerd op: 31-1-2004
Berichten: 50350
Dieet: Gezonder leven
Woonplaats: Amersfoort


  Reageer met quote
Dank voor het artikel
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage BerichtGeplaatst: vr 08 jan 2021 22:09    
Berichten van afgelopen:   
Plaats reactie Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1