Onderwerp menu

Forum: Info lowcarb en dagboeken
Subforum: Info: South Beach Dieet
Onderwerp: vorige :: volgende

AdvertentieFilter Onderwerp

Berichten van afgelopen:

 

Volgorde:

 

Advertentie

Get in Shape
Wat mag ik hier?

Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls

*Als je inlogd mag je meer.Advertentie

Info: South Beach

Auteur Bericht
Vrouw   Kaatje
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 5-6-2008
Berichten: 62921
Dieet: OERgezond


  Reageer met quote
Het South Beach Dieet

Het South Beach Dieet is geen dieet waarbij je geen koolhydraten mag eten of waarin maar weinig vet is toegestaan. Het South Beach dieet is een leefwijze waarbij je leert te vertrouwen op de goede koolhydraten en de goede vetten. Heb je deze leefwijze onder de knie dan weet je de slechte koolhydraten en slechte vetten te vermijden, waardoor je gezondheid vooruit gaat en je gewicht verliest. Deze gezonde leefwijze van het South Beach Dieet realiseer je in 3 fasen.

Heb je last van (geestelijke) vermoeidheid, een voortdurend hongergevoel, overgewicht en stemmingswisselingen? Dan zul je zeker opknappen met het SouthBeach Dieet!

Fase1: De eerste twee weken eet je gewone porties vlees, kip, kalkoen, vis en schaaldieren. Hierbij eet je ook voldoende groenten. In deze eerste twee weken zijn brood, rijst, aardappelen, pasta, fruit en andere koolhydraatrijke producten niet toegestaan. Kaas, noten, eieren en olijfolie staan wel op het menu. Het is de bedoeling zoveel te eten tot je verzadigd bent en je wordt aangemoedigd een tussendoortje te nemen. Aan het eind van deze eerste fase ben je 3,5 tot 6 kilo lichter geworden! Je merkt dat het hongergevoel naar slechte koolhydraten weg is en je taille is merkbaar smaller. Dit is fase 1, de strengste fase.

In fase 2 begin je weer goede koolhydraatrijke voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen. Denk aan fruit, en volkoren producten. Producten met een laag glycemische waarde. In deze fase verlies je nog ongeveer een halve kilo tot een kilo gewicht per week. Hoelang deze fase duurt, hangt af van het doel dat je wilt bereiken.

Als dit doel bereikt is ga je over naar fase 3. In deze fase volg je geen dieet meer, maar is het een leefwijze geworden. Je eet gewone producten, maar met in het achterhoofd de basisregels van het South Beach Dieet.

Bij het South Beach Dieet word je gestimuleerd zoveel mogelijk volwaardige voedingsmiddelen te eten die niet bewerkt zijn, maar puur en vers. Denk bijvoorbeeld aan volkoren producten en vers geperst sap i.p.v. sap uit een pak. Dr. Agatston raad aan om iedere dag een goede multivitaminepil te slikken, gecombineerd met visoliecapsules (omega-3 vetzuren). Overige bouwstoffen voor het lichaam worden voldoende uit de gezonde voeding gehaald.

De beweegredenen van Dr. Agatston.
Het South Beach Dieet is begonnen als een serieus medisch project. Dr. Arthur Agatston, een cardioloog met een eigen drukke cardiologiepraktijk was gefrustreerd door de slechte resultaten die bereikt werden met de ??weinig vet, maar veel koolhydraten?? diëten die aanbevolen werden door de American Heart Association. Hij wilde een dieet ontwikkelen waarbij hart- en vaatproblemen die samengaan met zwaarlijvigheid zouden verminderen. Zo is het South Beach Dieet ontwikkeld.

Ook het gegeven dat veel van zijn patiënten ??ouderdom?? diabetes ontwikkelden heeft Agatston ertoe gezet een andere weg in de voeding in te slaan.
Ten grondslag aan het dieet ligt een stuk over het insuline resistentie-syndroom dat Agatston in de cardiologische literatuur gelezen heeft. Insuline resistentie is het verminderde vermogen van het hormoon insuline om brandstof (vetten en koolhydraten) goed te verwerken. Dit resulteert in de opslag van extra vetten, zonder dat ze gebruikt worden voor de verbranding. Tegelijkertijd blijft het lichaam vragen om voedsel, bij voorkeur koolhydraten, omdat deze geen verzadigd gevoel afgeven.
De insuline resistentie verdwijnt wanneer de inname van slechte koolhydraten wordt verminderd. Dit merk je door gewichtsverlies, het verdwijnen van de trek in zoetigheid en misschien wel het belangrijkste; de samenstelling van het bloed verbetert.

Om het lichaam in een zo goed mogelijke conditie te krijgen heeft dr. Agatston een onderscheid gemaakt tussen goede en foute koolhydraten en goede en foute vetten. De goede koolhydraten (fruit, groenten, volkoren producten) kunnen na de eerste fase weer beperkt toegevoegd worden aan het dieet. De foute koolhydraten (bewerkte producten zoals geraffineerde suiker, gebak, snoep e.d.) moeten helemaal geschrapt worden. De goede vetten spelen een belangrijke rol in het South Beach Dieet omdat ze gedurende het hele dieet in ruime mate gegeten kunnen worden. Denk aan mager rundvlees, kalkoen, kip, vis en schaaldieren, noten en magere kaassoorten. De slechte vetten moeten uiteraard vermeden worden.

Na de goede resultaten die de patiënten van dr. Agatston bereikte met dit dieet, werd het al snel opgemerkt door familie, vrienden en collega??s van de patiënten. Jonge en decadente inwoners van South Beach begonnen het dieet te volgen en vielen kilo??s af. Vooral nadat de pers over dit dieet is gaan schrijven wint het dieet snel aan populariteit over de hele wereld. Niet verwonderlijk; een dieet, waarbij je zonder honger te lijden, vele kilo??s kunt afvallen, terwijl je weet dat het de samenstelling van je bloed verbetert!
Interesse gekregen in dit dieet? Verdiep je dan in de boeken over het South Beach Dieet. Hierin staan alle ins en outs van het dieet beschreven.

Het South Beach dieet is opgebouwd uit 3 fasen.

Fase 1.
Bij het South Beach Dieet is de eerste fase de strengste periode die twee weken duurt. Deze fase is erop gericht de bloedsuikerspiegel weer stabiel te maken. Dit bereik je door voedingsmiddelen te eten die een lage score op de glycemische index hebben. Denk hierbij vooral aan verse groente, ook de leveranciers van belangrijke voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen. De meeste soorten kunnen onbeperkt gegeten worden. Daarnaast kun je kiezen uit eiwitrijke producten zoals vlees, vis, eieren en magere kaassoorten.

Neem in deze eerste fase ruime porties die de honger stillen. Het dieet heeft weinig kans van slagen als je voortdurend een hongergevoel hebt. Een tussendoortje in de ochtend en in de middag (bijvoorbeeld een stukje magere kaas) wordt dan ook aanbevolen. Ook is het belangrijk de avondmaaltijd af te sluiten met een dessert. Dit geeft een vol en voldaan gevoel.
Al snel merk je in fase 1 dat de ?? zoete trek?? verdwijnt en het gewichtsverlies begint. Een teken dat de insulineresistentie verdwijnt. Het vermoeide gevoel dat bij veel mensen optreed na een maaltijd met veel foute koolhydraten hoort ook tot het verleden.

Wat mag je eten in de eerste fase?
Groente en groentesap (niet alle soorten)
Alle soorten vis en schaaldieren (vooral de vette soorten i.v.m. de goede vetten)
Mager vlees en magere vleeswaren
Kip en gevogelte zonder vel
Zuivel: 125 ml karnemelk, magere melk of vetarme yoghurt per dag
Kaas: alle 20+ en 30+ kazen, cottage cheese, ricotta
Ei en soja: onbeperkt eieren en tofu
Noten met mate: 15 cashewnoten of 30 pistachenootjes per dag
Olijfolie, zonnebloemolie, arachide-olie en koolzaadolie
Alle kruiden zonder suiker
Zoetstof

Niet toegestaan:
Fruit, vruchtensap, snoep en andere zoetigheid
Brood, rijst, pasta, aardappelen, maïs, bietjes en worteltjes
Vet vlees en volvette zuivelproducten.

Benieuwd hoe een ??South Beach Dieet dag?? in fase 1 eruit ziet? Bekijk dan hier een voorbeeld van een dagmenu uit de ??weekplanner?? van fase 1, zoals je deze kunt vinden in het boek.

Ontbijt:
180 ml tomatensap
Roereieren met verse kruiden en champignons
2 dunne plakken Engelse bacon of 3 plakjes mager ontbijt­spek
Cafeïnevrije koffie of cafeïnevrije thee, eventueel met magere melk en zoetstof

Tussendoortje:
1 stuk magere 20+ of 30+ kaas (ca. 25 g)

Lunch:
Caesarsalade (zonder croutons) met kip
2 eetlepels kant en klare Caesardressing

Tussendoortje:
120 gr. magere cottage cheese met 100 g gesneden tomaat en komkommer

Diner:
Tilapiafilet gebakken in een beetje olijfolie
Geroosterde groenten uit de oven (zie recept boek)
Rucolasalade 2 eetlepels balsamicovinaigrette (zie recept boek) of kant en klare dressing die weinig suiker bevat
Dessert: limoen-ricottacrème

Fase 2.
Na twee weken de strenge fase 1 te hebben gevolgd, kun je naar fase 2 . Dit is overigens geen verplichting. Het is geen probleem de eerste fase te verlengen. Deze fase is echter geen geschikt voedingspatroon om gedurende lange tijd te volgen.
In fase twee komt het voor een groot gedeelte op je eigen oplettendheid en creativiteit aan. In deze fase ga je namelijk weer geleidelijk koolhydraatrijke producten toevoegen. Uiteraard kies je eerst voor voedingsmiddelen met een lage score op de glycemische index. Denk bijvoorbeeld aan fruit, volkorenbrood en zilvervliesrijst. Begin met 1 portie per dag en dan nog bijvoorkeur bij de avondmaaltijd. Zelf moet je in de gaten houden hoe je op deze voedingmiddelen reageert.
Blijf je nog afvallen, dan heb je het goed gedaan, is dit niet het geval dan zijn er teveel koolhydraten toegevoegd en zul je een stapje terug moeten doen. Probeer van de voedingsmiddelen die je graag wilt eten een versie te vinden met goede koolhydraten. Bijvoorbeeld volkorenbrood i.p.v. witbrood, vers geperst sap i.p.v. bewerkt sap uit de supermarkt en verse groente en fruit i.p.v. groente en fruit uit blik.

Lijkt het je lastig een dagmenu samen te stellen? Kijk dan hieronder voor een voorbeeld van een dag uit de weekplanner van fase 2.

Ontbijt:
½ verse grapefruit
1 snee geroosterd volkorenbrood met 30 g gesneden magere cheddar (onder de grill tot de kaas smelt)
Cafeïnevrije koffie of cafeïnevrije thee, eventueel met magere melk en zoetstof

Tussendoortje:
120 ml magere, suikervrije yoghurt

Lunch:
Salade van de chef ( 30 g kalkoen- of kipfilet, 30 gr rosbief en 30 g magere kaas op gemengde sla)
2 eetlepels balsamicovinaigrette of kant en klare dressing die weinig suiker bevat

Tussendoortje:
1 kleine Granny Smith met 1 partje magere La Vache Qui Rit Light (of andere soort magere smeerkaas)

Diner:
Oosterse kippakketjes met groenten (zie recept boek)
Oosterse koolsalade Dessert Amandel-ricottacrème

Fase 3
Wanneer je op je streefgewicht bent gekomen is het moment aangebroken om over te gaan naar fase 3. In deze fase spreek je niet meer van een dieet, maar van een leefwijze. Een leefwijze waarbij je alles kunt eten wat je wilt, zonder de regels van het South Beach Dieet uit het oog te verliezen. Je kunt zonder moeite de voedingsmiddelen herkennen die voor jouw geschikt zijn, terwijl het geen moeite kost het eten dat slecht is voor je te laten staan.

Omdat je in principe alles kunt eten, is er geen lijst met voedingsmiddelen wat wel of niet mag. Er zullen momenten zijn dat je, je realiseert dat je teveel voedingsmiddelen hebt gegeten die niet verstandig waren. Dit kan gecorrigeerd worden door tijdelijk terug te gaan naar fase 1. In deze korte periode van één of twee weken herstelt je lichaam zich weer van de insulineresistentie en ontdek je opnieuw de regels van het South Beach Dieet. Hierna ga je weer verder met fase 3 zodat je weer snel verder kunt met je nieuwe, gezonde en slanke leefwijze.

Kijk hieronder voor een voorbeeld hoe lekker je kunt eten in deze fase.

Ontbijt:
½ grapefruit
Havermoutpannenkoek (zie recept boek)
Cafeïnevrije koffie of cafeïnevrije thee, eventueel met magere melk en zoetstof

Lunch:
Open rosbiefsandwich (100 g rosbief met sla, tomaat, ui en mosterd op 1 sneetje volkorenbrood)
Kleine Granny Smith

Diner:
Gebakken kipfilet
Spaghettisquash à l'italienne
Gemengde salade (diverse soorten sla, komkommer, groen paprika, kerstomaatjes)
Kant en klare Italiaanse dressing die weinig suiker bevat

Dessert:
Gesneden nectarine en verse bosbessen met 120 ml magere suikervrije vanille yoghurt.

Bron: Het South Beach Dieet, Arthur Agatston, 2004
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: ma 16 jun 2014 12:28    
Berichten van afgelopen:   
Plaats reactie Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1