Auteur |
Bericht |
Emilie Weegclubfan voor het leven
Geregistreerd op: 3-10-2012 Berichten: 2828 Dieet: Dr Frank
|
|
Dr. Frank en Low-carb: Zelf amandelmelk maken
Amandelmelk is zacht en een beetje zoetig.
Amandelen moet je wel 8 tot 12 uur weken in een ruime kom met koud water. Zoals de meeste rauwe noten. Dit omdat er enzym remmers en fytinezuur in zit. Door de amandelen te weken en daarna goed af te spoelen is dat allemaal weg. Ze worden lichter verteerbaar en doordat de amandel begint te kiemen stijgt de voedingswaarde met 200%. De bruine schilletjes hoef je er niet af te halen.
? 500 ml geweekte en gespoelde amandelen
? 1250 ml water
In de blender en een minuutje laten draaien, of langer. Totdat de amandelen helemaal fijn zijn. Door een fijne zeef zeven en dan is de amandelmelk klaar! Een snufje zout zorgt ervoor dat de smaak beter tot haar recht komt.
Je kan het als basis voor je superontbijtje of smoothies gebruiken, in plaats van water. Je groene smoothies worden smeuïger en zachter van smaak. Of je maakt de melk nog lekkerder met Stevia, en wat vanille aroma.
Als je aan het experimenteren slaat verzin je vast nog lekkerdere combinaties. Ik bewaar het een glazen fles wel 5 dagen in de koelkast.
Nog een variatie uitgelegt:
Amandelmelk
Dit heb je nodig:
? rauwe amandelen met vlies (niet geroosterd)
? water
? blender
? theedoek of notenzak
Bereiding:
Week de amandelen ca. 8 uur (of een nacht) in ruim water. Spoel de geweekte amandelen daarna goed af en doe ze in de blender. Vul de blender met water totdat je ongeveer 1/3 amandelen hebt en 2/3 water. Pureer in de blender tot er geen stukjes meer in zitten. Haal dit mengsel door een zeef met een theedoek erin of door een speciale notenzak.
Knijp of wring de doek uit tot er alleen amandelpulp over is (deze pulp kun je weer gebruiken voor bijv. broodbeleg, het maken van koekjes, etc.).
Varieer door ook dadels toe te voegen in de blender, of voeg bijv. vanille of stevia toe. De amandelmelk is ongeveer 4 dagen houdbaar in de koelkast.
Bekijk hier de video voor het maken van amandelmelk: http://www.youtube.com/
Bron: Ben Licher_________________ |
|
Naar boven |
|
Geplaatst: vr 08 mrt 2013 23:26 |
|
|
|
|
Costar Vaste Weegclubfan
Geregistreerd op: 29-3-2004 Berichten: 423 Dieet: Atkins Woonplaats: Brabant
|
|
Hallo,
Alpro heeft nu Amandel melk. 3 kh per 100 ml dus nog beter dan soja melk.
Tipje.. |
|
Naar boven |
|
Geplaatst: do 21 mrt 2013 19:12 |
|
|
Emy Ervaringsdeskundige Lowcarb
Geregistreerd op: 28-11-2010 Berichten: 4374 Dieet: Lowcarb Woonplaats: Noorwegen
|
|
Alpro soya melk ongezoet heeft er maar 0,2 per 100 ml.
Maar het lijkt me een boel werk met de amandelmelk, dan is het zeker makkelijker om hem kant en klaar te kopen
Let wel op als je het gaat drinken, 1 glas is al minstens 200 ml.. is dan 6 kh. interessant dat er op het label van de amandelmelk bij de ingredienten suiker staat, nog voor de 2% amandelen. Dan zou je het toch beter zelf kunnen maken! |
|
Naar boven |
|
Geplaatst: do 21 mrt 2013 19:34 |
|
|
Emilie Weegclubfan voor het leven
Geregistreerd op: 3-10-2012 Berichten: 2828 Dieet: Dr Frank
|
|
Naar boven |
|
Geplaatst: do 21 mrt 2013 21:23 |
|
|
|
|
Emy Ervaringsdeskundige Lowcarb
Geregistreerd op: 28-11-2010 Berichten: 4374 Dieet: Lowcarb Woonplaats: Noorwegen
|
|
Emilie, voor amandelmelk zou ik het geduld niet hebben
maar dan heb ik ook geen noodzaak om het te gebruiken.
Andere dingen daarentegen kan ik best de hele dag voor in de keuken staan. Dus het heeft met mijn wil te maken.
Ik gebruik soyamelk ongezoet of slagroom voor de meeste dingen die melk nodig hebben. Kan me voorstellen dat amandelmelk lekkerder is om gewoon te drinken. Zachter van smaak. |
|
Naar boven |
|
Geplaatst: vr 22 mrt 2013 7:39 |
|
|
Emilie Weegclubfan voor het leven
Geregistreerd op: 3-10-2012 Berichten: 2828 Dieet: Dr Frank
|
|
Emy schreef: | Emilie, voor amandelmelk zou ik het geduld niet hebben
maar dan heb ik ook geen noodzaak om het te gebruiken.
Andere dingen daarentegen kan ik best de hele dag voor in de keuken staan. Dus het heeft met mijn wil te maken.
Ik gebruik soyamelk ongezoet of slagroom voor de meeste dingen die melk nodig hebben. Kan me voorstellen dat amandelmelk lekkerder is om gewoon te drinken. Zachter van smaak. |
Ik laat ook anijsmelk trekken
Gewoon een literpak, en daar doe ik een handje anijszaadjes in, en dan minstens 24 uur in de koelkast laten staan!!!
Beetje stevia er bij.....
Ow, wél een zeefje gebruiken hoor, anders drink je zaadjes ahahhaha
De amandelmelk, nou mijn zoontje mag absoluut geen suiker!!!
En hij mocht ook eerst geen gewone koemelk
Soja melk trouwens ook niet helaas....Pfff
We hadden toen geitenmelk, wat dat kon hij wel verdragen
ja, en wat geef je een kind voor lekkers dan
Dus zo ben ik op de amandelmelk gekomen
En dat heb ik vervolgens weer opgezocht op Google
Lang leve Google
En ik kan me voorstellen, dat je de gewone sojamelk soms beu zou kunnen zijn van smaak, en dat je wel is wat anders zou willen proeven
Zelf kan ik ook niet tegen soja, dus de soja melk ook niet helaas
Maar het trucje werkt natuurlijk met alle soorten vloeistof
Dus ook met de sojamelk
Ach, je hoeft er weinig tijd voor te besteden toch
Het staat in de koelkast, en het gaat van zich zelf
Maar waarschijnlijk vind jij andere dingetjes véél lekkerder, en besteed je daar meer aandacht aan ihihihi
Zo, en nu ga ik hier snel nog een uurtje doorwerken
Tot laters
Groetjes, Emilie_________________ |
|
Naar boven |
|
Geplaatst: vr 22 mrt 2013 10:36 |
|
|
|
|