Onderwerp menu

Forum: Info gezond eten en dagboeken
Subforum: Info: Gezond eten
Onderwerp: vorige :: volgende

Advertentie



Filter Onderwerp

Berichten van afgelopen:

 

Volgorde:

 

Advertentie

Get in Shape
Wat mag ik hier?

Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls

*Als je inlogd mag je meer.



Advertentie

De structuur van je voedsel kan honderden caloriën schelen!

Auteur Bericht
Vrouw Weeggegevens   Kordiya
Super Weegclubfan
Super Weegclubfan


Geregistreerd op: 28-6-2020
Berichten: 1647
Dieet: vegetarisch gezond eten


  Reageer met quote
"De fysieke vorm van voedsel kan niet alleen de vetopname veranderen, maar ook de opname van koolhydraten. Het is niet verwonderlijk dat Rice Krispies en Corn Flakes een veel grotere piek in bloedsuikers veroorzaken dan rijst of maïskolven, maar het is niet alleen de toegevoegde suiker in de granen. Zelfs met identieke ingrediënten kan de voedselstructuur een groot verschil maken. Havervlokken hebben bijvoorbeeld een aanzienlijk lagere glycemische index dan ongezoete instant havermout, dat ook pure haver is maar in dunnere vlokken, en havervlokken veroorzaken minder bloedsuiker en insuline pieken dan POEDER van haver. Hetzelfde ingrediënt, haver, kan in verschillende vormen verschillende effecten hebben.
Waarom kan het ons iets schelen? Zoals ik opmerkte in het gedeelte over lage glycemische belasting, kan de te snelle opname van koolhydraten na het eten van een maaltijd met een hoge glycemische index een reeks hormonale en metabolische veranderingen teweegbrengen die overmatig eten bevorderen.
In een studie van het kinderziekenhuis van Harvard kregen een dozijn zwaarlijvige tienerjongens instant havermout in plaats van grove havervlokken. Na de instant havermout, gingen de tieners 53 procent meer eten dan na het eten van exact hetzelfde aantal calorieën van de grove havervlokken. De instant-havermoutgroep was binnen een uur na de maaltijd aan het snacken en kreeg de rest van de dag aanzienlijk meer calorieën binnen. Hetzelfde soort voedsel, maar in een andere vorm, met verschillende effecten.
Grove havervlokken worden beschouwd als voedsel met een lage glycemische index, gemiddeld onder de 55. De glycemische index van instant havermout is 79, waardoor het een voedsel met een hoge glycemische index is, maar niet zo slecht als sommige ontbijtgranen, die de jaren 80 of 90. Dit geldt zelfs voor granen zonder suiker, zoals geraspte tarwe. De nieuwe industriële methoden die worden gebruikt om ontbijtgranen te maken, zoals extrusiekoken en explosie-poffen, versnellen de vertering en absorptie van zetmeel, waardoor een overdreven bloedsuikerspiegel ontstaat. Verpoederde tarwe heeft dezelfde ingrediënten als spaghetti - pure tarwe - maar twee keer de glycemische index.
Als je spaghetti eet, stijgt de bloedsuikerspiegel lichtjes. Als je dezelfde hoeveelheid tarwe eet die in broodvorm is gebakken, dan krijg je echter een grote piek in bloedsuikers. Alle kleine belletjes in brood zorgen ervoor dat ons lichaam het zo snel kan afbreken dat ons lichaam overdreven reageert met een zo grote insuline piek dat het onze bloedsuikers naar beneden kan brengen tot onder het niveau dat je hebt wanneer je vast.
Deze hypoglycemische dip twee uur na het breken van het brood kan dan hongergevoelens oproepen. Experimenteel gezien, als je iemand insuline toedient zodat zijn bloedsuikers dalen, kun je hun honger doen toenemen en, in het bijzonder, hunkeren naar calorierijk voedsel. Kortom, voedingsmiddelen met een lagere glycemische index kunnen ons helpen om ons langer vol te voelen dan voedingsmiddelen met een gelijkwaardige hogere glycemische index.
Een dramatische illustratie van dit effect werd aangetoond door onderzoekers van Columbia Unversity. Individuen werden gerandomiseerd in een van de drie ontbijtcondities - havermout gemaakt van snelle haver, hetzelfde aantal calorieën van Frosted Flakes of gewoon water - en vervolgens bepaalden de onderzoekers hoeveel de proefpersonen drie uur later aten voor de lunch. Het is niet verwonderlijk dat degenen die de havermout hadden gegeten zich na een paar uur beduidend voller en minder hongerig voelden en inderdaad beduidend minder lunch aten. Deelnemers met overgewicht in de havermoutgroep aten minder dan de helft van de calorieën tijdens de lunch, honderden calorieën minder in vergelijking met de andere groepen. Hoe verging het de ontbijtgranengroep? De ontbijtgranen waren zo onverzadigend dat de Frosted Flakes-groep evenveel lunch at als de groep die alleen ontbijt oversloeg. Het is alsof de graangroep helemaal geen ontbijt heeft gegeten. '

Uit: "How not to Diet" door Michael Greger, p. 546-547

_________________
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: di 09 feb 2021 21:22    
Berichten van afgelopen:   
Plaats reactie Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1