Onderwerp menu

Forum: Overige
Subforum: Bright Line Eating
Onderwerp: vorige :: volgende

AdvertentieFilter Onderwerp

Berichten van afgelopen:

 

Volgorde:

 

Advertentie

Get in Shape
Wat mag ik hier?

Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls

*Als je inlogd mag je meer.Advertentie

De realiteit m.b.t. verslaving

Auteur Bericht
Vrouw Weeggegevens   Kordiya
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 28-6-2020
Berichten: 3618
Dieet: vegetarisch gezond eten


  Reageer met quote
Een weergave vanuit het boek 'Addiction rescue' van David Marion.

DE REGELS VAN VERSLAVING


1. Je moet gebruiken, ook al schaadt of doodt het jou en je dierbaren. Hoezeer je jezelf of de mensen om je heen ook kwetst en schade berokkent, je moet ermee doorgaan. De verslaving doet je geloven dat het 'nog niet zo erg is' of dat je ermee kunt stoppen 'zodra het echt erg wordt'.


2. De verslaving dicteert waar en met wie je uithangt. Je zoekt plekken en mensen op die met het gebruik geassocieerd zijn. Ook als je wél bent waar je moet zijn ben je in je hoofd nog bezig met waar de verslaving jou wil hebben.


3. Wanneer je start, kun je niet stoppen. Op het moment dat jij vindt dat het onder controle moet houden, ben je de controle al kwijt! Het enige waar je controle over hebt is of je de eerste neemt. Daarna neemt de verslaving het over!
Beheers jij het? Of beheerst het jou? In AA zegt men: als je danst met een gorilla is de gorilla degene die bepaalt wanneer het dansen stopt. Niet gaan dansen met een gorilla dus.


4. Je maakt niets af waar je aan begint. Of niet op een goede manier. Je kunt misschien starten met een baan of een project of een studie maar de kans dat je het succesvol, of uberhaupt afsluit is erg klein.

5. De verslaving vernietigt je potentieel. Als je ergens talent voor hebt voorkomt de verslaving dat je er iets mee doet.


6. Verslaving is een zelfzuchtige ziekte. Je bent niet in staat om rekening te houden met anderen en hun gevoelens. Als je niet voor jezelf kunt zorgen, jezelf niet kunt beschermen tegen de verslaving, dan kun je zeker niet voor anderen zorgen. Je bent de hele tijd bezig met jezelf op een ongezonde manier.


7. Verslaving gaat over isolatie en eenzaamheid. Je bent niet aanwezig bij anderen en in het nu. Je sluit je af uit schaamte of om andere redenen; je aandacht is bij het gebruik. (J. : of bij het vechten tegen het gebruik).

8. Verslaving neemt veel te veel plek in in je geest. Het is alsof het in wezen gaat om een mentale obsessie van je geest, die zich uitdrukt als een fysieke toestand.

9. Verslaving zal je liefde en respect voor jezelf vernietigen, en het vernietigt ook de liefde en het respect dat anderen voor je hebben. Zeker wanneer je blijft terugvallen. De schaamte en het schuldgevoel maken dat het een vicieuze cirkel wordt. Je bent verslaafd, daar voel je je rot over, het rotgevoel maakt dat je nog meer behoefte hebt om te gebruiken. En de schaamte maakt ook dat je je isoleert zodat uiteindelijk het enige dat je nog hebt, het gebruik is, andere dingen vallen weg.

10. Verslaving eist dat je dingen doet die je anders niet zou doen. De verslaving wil dat je gebruikt, 365 dagen per jaar, 24 uur per dag. Het doet je midden in de nacht opstaan om je 'fix' te halen, het doet je liegen en stelen.

11. Verslaving breekt je realiteitszin af. Je ziet niet de realiteit van hoe erg het eigenlijk is. Je kunt jezelf zelfs wijsmaken dat iederéén dit soort problemen heeft.


12. Je zult nooit 'genoeg' krijgen. Je zult altijd méér en nog meer moeten gebruiken.


13. Verslaving gijzelt je lichaam, je verstand en je geest. Je verliest de connectie met alles, behalve met het object van je verslaving.


14. Je zult ernstige consequenties ervaren, net als degenen die je dierbaar zijn. Als je lang genoeg doorgaat zal de verslaving je gezondheid, je relaties, je werk, je financiën en je hoop en je dromen kapotmaken.

15. Onbehandelde verslaving wordt erger en erger en leidt tot één van deze drie uitkomsten: je komt terecht in een instelling / ziekenhuis, in de gevangenis of in een doodskist. Jij moet beslissen hoe je verhaal zal eindigen.

* * *


DE EXCUSES VAN DE VERSLAVING

1. Als het echt erg word, stop ik.


2 Iedereen doet het. Maar, niet iedereen is een verslaafde. Je moet aanvaarden dat jij dingen niet kunt die anderen wel kunnen.

3. Jij zou ook verslaafd raken / dit ook doen wanneer jouw leven zo was als dat van mij. We proberen ons ervan te overtuigen dat ons leven eenvoudig te zwaar is en te ondraaglijk zonder een 'steuntje'. Maar aangezien wij de baas zijn in ons leven, is het aan ons om de omstandigheden te veranderen die het destructieve gedrag veroorzaken.

4. Ik ben interessanter en socialer wanneer ik gebruik. Iemand die b.v. verlegen is kan zich vaak makkelijker in gezelschap uiten wanneer hij een borrel op heeft. Vaak zorgt de drug van onze voorkeur ervoor dat we ons pas voor het eerst echt comfortabel voelen, ons goed in ons vel voelen.


5. Ik doe er niemand kwaad mee. We denken dat we hooguit alleen onszelf schade berokkenen.


6. Niemand begrijpt me en niemand kan me helpen. Een verslaafde voelt zich geisoleerd en alleen. We denken dat we uniek zijn en dat niemand ons kan volgen en dus helpen. We houden liever onze verslavingen en de bijbehorende gedachten vóór ons.


7. Ik ga toch nooit iets voorstellen. Verslaving vernietigt eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfrespect. De verslaafde ziet niet in hoe ze hun leven ooit zouden kunnen beteren en zien dus geen uitweg: daarom maar doorgaan met gebruiken.


8. Dit is hoe ik ben en ik vind het prima zo. Verslaafden hebben geen macht over hun verslaving en daardoor gaan ze denken dat de verslaving is wie zij zelf zijn. Omdat ze zich een leven zonder verslaving niet voor kunnen stellen, overtuigen ze zichzelf ervan dat het okay is.

In werkelijkheid is de verslaving weliswaar altijd een deel van de verslaafde (Marion zegt: het heet alcoholISme en niet alcoholWASme), maar de verslaving hoeft niet actief te zijn en niet je leven te bepalen of controle over je uit te oefenen.


9. Ik kan stoppen wanneer ik maar wil. De verslaafde is in ontkenning wanneer hij of zij denkt controle te hebben over de ziekte. We maken onszelf wijs dat het iets dat we verkiezen te doen in plaats van iets dat we MOETEN doen. Dus denken we dat we makkelijk kunnen stoppen. Maar elke verslaafde die geprobeerd heeft te stoppen, weet dat de wens om te stoppen geen enkele macht heeft ov ten aanzien van de greep die de verslaving op ons heeft. De verslaafde gelooft graag dat hij of zij niet verslaafd is maar dat hij 'slechts' een middel misbruikt of wat te veel gebruikt.


10. Ik verdien het om op deze manier even te ontsnappen aan de realiteit. Een veeleisende baan, kinderen opvoeden, hectische bezigheden en andere vormen van stress geven de verslaafde het excuus om te gebruiken. Maar om wat het ook maar is waar je aan verslaafd bent, gebruiken om te ontsnappen, betekent dat je niet echt met het leven leert omgaan maar dat je de verslving je keuzes voor je laat maken.


11. Ik ben altijd al het zwarte schaap geweest. Anders zijn dan de rest en er niet bij horen vormen sterke excuses om te gebruiken voor een verslaafde. Als we onszelf zien als minderwaardig aan anderen, dan hebben we niet het zelfrespect om de beste keuzes voor onszelf te maken.


12. Ik voel me er beter / gelukkiger door. Bijvoorbeeld iemand die gelooft dat hij beter is in zijn sport door te gebruiken, of iemand die dacht dat ze een betere chauffeur was waneer ze dronk omdat ze dan scherper oplette of ze niet te hard reed. Marion dacht jarenlang dat hij gelukkiger was wanneer hij high was, maar hij weet nu dat het slechts de verslaving was die hem bij de les probeerde te houden.


13. Ik ben er nog lang niet zo slecht aan toe als die-en-die, die heeft pas echt een probleem! Er is altijd wel iemand die slechter af is. Proberen om een verslaafde te vinden die nog erger is dan jij is futiel. Ieder mens heeft een andere limiet voor zijn of haar verslaving en het moment waarop iemand de bodem bereikt verschilt ook. De gevolgen die je ervaart zijn helemaal van jou, wat een ander ook meemaakt. Het draait om jouw leven en wat daarin gebeurt, en niet gebeurt.


14. Ik ervaar geen wereldschokkende gevolgen van mijn gebruik. Het valt wel mee.
Misschien merk je nu nog geen grote gevolgen, maar op den duur zul je dat wel doen. Het kan beginnen met het kwijtraken van een vriend of van je portemonnee. Het kan verdergaan met het verliezen van je kind of je partner of met een ernstig gezondheidsprobleem of een ongeuluk, maar uiteindelijk, als je er niks aan doet, leidt de verslaving je naar de gevangenis, een ziekenhuis, of het graf.


15. Ik doe het (wat 'het' dan ook is) niet zo vaak. Als je dit zinnetje meent te moeten uitspreken, dan is de kans groot dat je het al 'te vaak' doet. Wat is 'niet zo vaak' precies? Als dit je reactie is wanneer het over je verslaving gaat dan verzeker ik je, zegt Marion, dat 'niet zo vaak' al veel te vaak is ongeacht of het jou zo lijkt te zijn of niet.


16. Ik doe het alleen maar in het weekend. ja, nu misschien. Maar mettertijd, omdat verslaving een voortschrijdende ziekte is, zul je het vergoelijken om ook toe te geven op de donderdag of voor een speciale gelegenheid op woensdag. Het gebruik zal toenemen en dan zal het niet meer alleen om de weekends gaan.


17. Ik gebruik niet het zware spul, of: ik ben er niet zo zwaar bij betrokken. Als je denkt dat je het onder controle hebt omdat je alleen bier drinkt en geen sterke drank, of alleen maar hasj rookt en geen crack, alleen maar porno kijkt maar geen affaire hebt, denk dan beter na. Het gaat er niet om wat het is dat je gebruikt, het gaat om je houding er tegenover en om het gedrag dat er bij hoort.


18. Het universum spant altijd tegen mij samen. Als je dit gelooft zul je er altijd wel bewijzen voor kunnen vinden. Wanneer je gelooft dat het universum of het geluk op jouw hand is, kun je daar ook bewijzen voor vinden. Door deze negatieve houding zet je een vicieuze cirkel in gang waardoor dingen door blijven gaan met mislukken in je leven.

_________________
* Steun de weegclub! https://www.weegclub.nl/donaties/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: di 14 sep 2021 22:30    
Vrouw Weeggegevens   Astride
Vaste Weegclubfan
Vaste Weegclubfan


Geregistreerd op: 8-8-2021
Berichten: 72
Dieet: Straight Away


  Reageer met quote
Wouw, ik zal ook bepaalde dingen onder ogen moeten zien!

Bedankt, Kordiya.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: wo 15 sep 2021 4:53    
Vrouw Weeggegevens   Kordiya
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 28-6-2020
Berichten: 3618
Dieet: vegetarisch gezond eten


  Reageer met quote
Dank je wel voor je reactie Astride!

_________________
* Steun de weegclub! https://www.weegclub.nl/donaties/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: wo 15 sep 2021 9:43    
Berichten van afgelopen:   
Plaats reactie Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1