Onderwerp menu

Forum: Weegclub
Subforum: Vragen, tips, en opmerkingen
Onderwerp: vorige :: volgende

AdvertentieFilter Onderwerp

Berichten van afgelopen:

 

Volgorde:

 

Advertentie

Get in Shape
Wat mag ik hier?

Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls

*Als je inlogd mag je meer.Advertentie

Vakantie kilo's....ik dacht het niet!!

Auteur Bericht
Vrouw   Spookje-mazzeltof
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 16-11-2008
Berichten: 5478
Dieet: Gezond eten bewegen en letten op Kcal en Koolhydraten


  Reageer met quote
Vakantiekilo's? Dacht het niet!
Die riem die een gaatje losser moet, die broek die net iets meer knelt bij de benen. Herken jij dit aan het eind van de vakantie en baal je hier stiekem best van? Met deze simpele basisregels pas je ook aan het eind van de vakantie nog steeds in dat leuke zomerjurkje of die shorts. Toch prettig, mocht er nog een Hollandse nazomer komen.

Houd maat
Een biertje, wijntje, ijsje op het terras, een barbecue bij de buren of op de camping. Heerlijk natuurlijk. Wees niet te streng voor jezelf, want dat houdt niemand vol. Maar houd wel maat. Blijf niet eten als je vol zit. En eet langzaam: het duurt een tijd voor je lichaam doorheeft dat het te vol zit.

Niet in huis halen
Chips, borrelnootjes, blokjes salami en oude kaas. Staat het eenmaal voor je, dan is het moeilijk om het niet op te eten. Verleidingen weerstaan wordt een stuk gemakkelijker als je er niet mee geconfronteerd wordt. Zorg dus simpelweg dat je ze niet in huis hebt, die snacks. Ook niet op de hotelkamer, koelbox of in de auto. En ga geen boodschappen doen als je trek hebt. Dan is de kans dat je met handenvol caloriebommen thuiskomt groter.

Zoveel mag je per dag tussendoor eten:
Schijf van Vijf
De 5 regels
Van de Schijf van Vijf
Eet gevarieerd
Eet niet teveel en beweeg
Eet minder verzadigd vet
Eet veel groente, fruit en brood
Eet veilig


Als je eet volgens de Schijf van Vijf heb je ruimte om tussen de maaltijden door iets tussendoor te eten. Je kunt het beste kiezen voor producten uit de Schijf van Vijf, maar je mag de vrije ruimte ook gebruiken voor extra??s. Voorbeelden van extra??s zijn frisdranken, snacks, koek, snoep en gebak.

Vrije ruimte verschilt per persoon
Hoeveel je tussendoor kunt eten, hangt af van je leeftijd en geslacht. In de tabel hieronder zie je hoeveel je maximaal per dag aan extra's kunt besteden. Dit is een gemiddelde, dat betekent dat je ene dag iets meer mag hebben, als je de volgende dat wat minder neemt.

Maximaal over per dag voor extra's in (kcal)
Leeftijd Mannen Vrouwen
1-3 jaar 100 100
4-8 jaar 200 200
9-13 jaar 300 200
14-18 jaar 400 300
19-50 jaar 400 300
51-70 jaar 300 200
71 jaar en ouder 200 100
Je eigen vrije ruimte indelen
Je kunt zelf bepalen hoe je je vrij ruimte indeelt. Een volwassen vrouw mag dus 3x per dag iets van ongeveer 100 calorieën (300/3). Neem maximaal 4 keer per dag iets tussendoor. Het beste is om ook je vrije ruimte te vullen met producten uit de Schijf van Vijf.

Tussendoortjes of extra??s?
De term tussendoortje wordt veel in reclames gebruikt. Het doet denken dat het een makkelijke en onschuldige snack is. 'Het kan altijd tussendoor', wordt geroepen. Dat terwijl het vaak niet meer is dan koekjes in een gezond uitziende wikkel. Een mueslireep bijvoorbeeld is al snel 100 calorieën.

Daarom noemen wij deze producten extra??s. Deze extra??s staan niet in de Schijf van Vijf, omdat ze minder belangrijk zijn voor het leveren van voedingsstoffen. Bovendien bevatten de producten relatief veel calorieën.
Als je eet volgens de Schijf van Vijf, kun je ook best wel eens iets extra's kiezen. Het gaat erom dat er een goede balans is tussen gezonde en minder gezonde keuzes.

5 tips om gezonder tussendoor te eten

1. Neem producten uit de Schijf van Vijf mee
Naar werk, school of sportclub? Stop fruit, snackgroente, krentenbol of een belegde volkorenboterham in je tas. Zo stil je de trek met een product uit de Schijf van Vijf. De Schijf geeft je volop gelegenheid om een gezond alternatief voor tussendoor te kiezen.

2. Kies voor iets kleins
Wil je ??echt?? snacken? Neem dan iets kleins. Je kunt het beste een snack kiezen van minder dan 110 kilocalorieën. Neem de helft of pak maar 1 koek of chocoladereep, ook al zitten er 2 in de verpakking. Het scheelt al als je kleine porties in de supermarkt koopt.

3. Snack met aandacht
Tussendoor eten is prima, maar kies er dan ook echt voor. Voorkom dat je bijvoorbeeld langs de koektrommel loopt en gedachteloos een koekje meepikt en lopend opeet.

4. Vermijd verleidingen
Je eet wat er in de buurt is. Stop daarom chips en snoep ver weg in de keukenkastjes. Ook op werk of tijdens een borrel. Hoe verder je weg staat van de droppot of hapjes, hoe kleiner de verleiding om iets te nemen.

5. Maak afspraken met jezelf over snoepen
Spreek met jezelf een moment af waarop je een tussendoortje neemt: bijvoorbeeld bij de koffie of thee om 10.30 uur of 15.00 uur.
Meer tips om stapje voor stapje gezonder te eten vind je op de website Het Nieuwe Eten.

3x per dag, ook in de vakantie
Tijdens de vakantie wijken mensen vaak af van hun dagelijkse eetritme en ??grazen?? de hele dag door. Zonder dat ze het zelf door hebben. Probeer jezelf zoveel mogelijk te houden aan je normale ritme van drie keer per dag eten: ontbijt, lunch en diner. Zo hoef jij aan het eind van de vakantie niet te strijden om de kilo??s er weer vanaf te krijgen.

Zo ziet een goed ontbijt, lunch of avondmaal eruit:

Schijf van Vijf
De 5 regels
Van de Schijf van Vijf
Eet gevarieerd
Eet niet teveel en beweeg
Eet minder verzadigd vet
Eet veel groente, fruit en brood
Eet veilig


Wat is een goed ontbijt?

Een goed ontbijt geeft je een gezonde start van de dag. Het zet je darmen aan het werk en door te ontbijten krijg je energie door om de dag lekker te beginnen. Daarnaast levert het de nodige voedingsstoffen. Neem brood of ontbijtgranen als basis. En als je weinig tijd hebt, maak je het de dag van tevoren klaar.

Na een hele nacht zonder eten, is je lichaam toe aan nieuwe energie. Dat maakt het ontbijt een belangrijke maaltijd. Een goed ontbijt zet de darmen aan het werk. In een voedzaam ontbijt zitten verschillende voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen.

Elke dag ontbijten
Met regelmaat eten is belangrijk om op een gezond gewicht te blijven. Elke dag ontbijten zorgt dat je er tegenaan kan. Wie niet ontbijt, compenseert dat vaak later op de dag met extra??s, zoals snoep of koek. Daarin zitten meestal veel calorieën (kcal) en relatief weinig vitamines en mineralen. Begin de dag dus met een ontbijt.

Een gezond ontbijt
Hoe ziet een gezond ontbijt er uit? Een ontbijt levert ongeveer 300 tot 400 kcal en een deel van de dagelijks benodigde voedingsstoffen.

De basis is brood of ontbijtgranen zoals muesli. Kies hierbij het liefst voor de volkoren varianten en ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker. Bij het broodbeleg kun je kiezen voor magere kaas en vleeswaren en andere soorten beleg met weinig calorieën. Neem daarbij wat halfvolle melk of yoghurt. En combineer de maaltijd met fruit.

Bekijk 5 voorbeelden van een goed onbijt

Brood of ontbijtgranen

Om lang een verzadigd gevoel te houden is het belangrijk dat je producten eet die rijk zijn aan voedingsvezels. Dat is vooral volkorenbrood . Bruin- en meergranenbrood zijn ook goede keuzes. Als brood volkoren is, staat dit op de verpakking.

Je kunt ook ontbijten met producten als muesli of havermout. Kies liever niet voor krokante muesli of andere fantasie-ontbijtgranen, want daar zit vaak veel suiker in.

Broodbeleg
Maar wat doe je op dat volkorenbrood? Eet je zoet beleg, kies dan liever voor halvajam, vruchtenhagel, (appel)stroop of honing in plaats van pindakaas, notenpasta en chocoladepasta. Dat scheelt in calorieën. Ook bij vleeswaren en kaas kun je kiezen voor een minder vette variant.

Bijvoorbeeld 20+ of 30+ kaas, hüttenkäse, beenham of kipfilet.

Zuivel
Drink liever de magere zuivelvarianten, zoals karnemelk, halfvolle of magere melk. Bij je muesli past magere kwark of yoghurt, en je havermoutpap kun je ook maken met halfvolle of magere melk.
Groente en fruit
Moeite met twee stuks fruit per dag eten? Eet er dan alvast één bij het ontbijt. Snij stukjes banaan of appel voor je brood, meng fruit door je muesli met yoghurt of eet hem gewoon los. Een stuk fruit per dag kun je vervangen door vruchtensappen die voldoende vitamine C en foliumzuur leveren, zoals sinaasappelsap, ananassap en grapefruitsap.

4 tips voor een zorgeloos ontbijt

Heb je moeite om ??s ochtends vroeg te eten? Neem je ontbijt mee voor onderweg. Stop het in een bakje en eet het onderweg in de trein op of bij aankomst op kantoor.
Als je houdt van zo lang mogelijk in bed blijven liggen, maak dan je ontbijt al een avond van tevoren. Als je het bewaart in de koelkast, kun je het ??s ochtends eruit halen. En nu niet vergeten hè? Plak desnoods een post-it op je tas of jas.
Neem de tijd om rustig van je ontbijtje te genieten. In een hoog tempo je ontbijt naar binnenschuiven is niet verstandig. Je proeft dan amper wat je aan het eten bent. Eten met aandacht is dus belangrijk.
Goed voorbeeld doet goed volgen. Ook kinderen hebben een goed ontbijt nodig. Eet daarom in alle rust met kinderen aan tafel. Om tijd te besparen, is het handig om de tafel al ??s avonds te dekken. Dan hoef je alleen nog de gekoelde producten uit de koelkast te pakken.

Kies bewust
De hele dag door maak je keuzes, bewust en onbewust. Ook over wat je wilt eten. Het is een kunst om even stil te staan bij alles wat je in je mond stopt. Probeer het eens. Vraag jezelf af of je hier nu echt trek in hebt of dat je het gewoon eet omdat het er is. Je kunt natuurlijk ook slimmer kiezen. Een waterijsje in plaats van een stracciatella-ijsje van de Italiaan, bijvoorbeeld. Of een stuk meloen in plaats van een schaaltje chips. Drink bruisend mineraalwater met citroen in plaats van cola.

Beweeg
Oké, we weten het allemaal: bewegen is goed voor je en je houdt je gewicht ermee op peil. In de vakantie ga je misschien niet naar de sportschool en fiets je niet naar je werk, maar er zijn genoeg andere manieren om actief bezig te zijn. Een mooie wandeling of fietstocht, dansen in de campingdisco of op dat leuke zomerfestival. Ga eens badmintonnen of naar een waterpark. Of houd je fit met klusjes rondom het huis: strijken, ramen lappen of tuinieren. Dus kom van die luie stoel en ontdek de omgeving. Dat is nog leuk ook!

Gezonde tussendoortjes:

Wat zijn 'gezonde' tussendoortjes?
Verantwoorde tussendoortjes zijn producten met weinig calorieën en veel goede voedingsstoffen, uit de Schijf van Vijf bijvoorbeeld. Kies je vaak voor groente of fruit tussendoor, dan ben je slim bezig. Bekijk de lijsten van tussendoortjes met minder dan 110 kcal.

Hoeveel je tussendoor kunt eten, hangt af van je leeftijd en geslacht. Bekijk hoeveel en hoe vaak je tussendoor mag eten.

Tussendoortjes uit de Schijf van Vijf
Kies tussendoor vooral voor groente en fruit. Deze productgroep uit de Schijf van Vijf barst van de voedingsstoffen en bevat relatief weinig calorieën.
Product
Portie (grammen)
Energie (kcal)
Olijf
1 stuks (2)
2
Kerstomaatjes
1 stuks (10)
3
Salade met dressing (zonder olie)
1 schaaltje (80)
16
Schouderham
1 plakje (20)
27
Magere knakworst
1 stuks (20)
27
30+ kaas
1 blokje (10)
29
Gedroogde vijg
1 stuks (20)
52
Falafel
1 stuks (20)
53
Magere vruchtenyoghurt zonder toegevoegde suikers
1 schaaltje (150)
57
Yoghurtdrank gezoet met zoetstof
1 beker (250)
65
Beschuitje met aardbeien
1 stuks (40)
66
Smoothie van zuivel en fruit
1 glas (150)
75
Appel
1 stuks (135)
81
Salade van vers fruit
1 schaaltje (125)
81
Knäckebröd met zuivelspread
1 stuks (30)
95
Krentenbrood
1 snee (35)
96
Druiven
1 trosje (125)
98
Licht roggebrood met 20+ smeerkaas
1 stuks (45)
99
Hoewel een tosti ham-kaas uit Schijf van Vijf-producten bestaat, betekent dat niet dat deze binnen de lijst van verantwoorde tussendoortje valt. Het bevat 302 kcal.

Dranken
Water, thee en koffie zonder suiker en melk zijn de beste keuze. Light-frisdranken bevatten beduidend minder calorieën dan reguliere frisdrank. Wil je een keer frisdrank of sap, kies dan voor een variant met minder of zonder suiker.

Product
Portie (mililiter)
Energie (kcal)
Water
longdrinkglas (250)
0
Thee zonder suiker en melk
glas (150)
0
Frisdrank light
longdrinkglas (250)
2
Cappuccino zonder suiker
kopje (125)
16
IJsthee met minder suiker
longdrinkglas (250)
50
Frisdranken en sappen met toegevoegd suiker horen niet in dit overzicht van verantwoorde tussendoortjes.

Snoep
Eén snoepje kan geen kwaad, maar een halve snoeppot wel. Let daarom vooral op de hoeveelheid. Pak er 1 of een paar en berg de rest netjes op.


Product
Portie (grammen)
Energie (kcal)
Suikervrije kauwgom
1 stuks (2)
3
Pepermunt
1 stuks (3)
12
Winegum
1 stuks (5)
18
Spekje
1 stuks (6)
20
Engelse drop
1 stuks (5)
20
Toffee
1 stuks (6)
26
Lolly
1 stuks (10)
38
Nougat
1 stuks (10)
48
Chocolade zoen
1 stuks (20)
76
Bonbon
1 stuks (15)
78
Een kleine reep melkchocolade van 30 gram is al meer dan 110 kcal, namelijk 166 kcal.

Koek
Kleine koekjes, zoals een lange vinger, bevatten 10 keer minder calorieën dan bijvoorbeeld een muffin. Als je een koekje wilt eten, kies dan bij voorkeur voor kleine koekjes tussendoor.

Algemeen - Vrije contentWijzig Component delen Verwijder
Kleine koekjes, zoals een lange vinger, bevatten 10 keer minder calorieën dan bijvoorbeeld een muffin. Als je een koekje wilt eten, kies dan bij voorkeur voor kleine koekjes tussendoor.

Algemeen - Vrije contentWijzig Component delen Verwijder
Kleine koekjes, zoals een lange vinger, bevatten 10 keer minder calorieën dan bijvoorbeeld een muffin. Als je een koekje wilt eten, kies dan bij voorkeur voor kleine koekjes tussendoor

Product
Portie (grammen)
Energie (kcal)
Lange vinger
1 stuks (5)
21
Speculaasje
1 stuks (7)
33
Bitterkoekje
1 stuks (10)
41
Café noir
1 stuks (10)
41
Roomboterkoekje
1 stuks (10)
47
Krakeling
1 stuks (10)
50
Tarwebiscuit met chocolade
1 stuks (15)
73
Ontbijtkoek
1 plakje (25)
78
Kleine eierkoek
1 stuks (30)
85
Muselireep
1 stuks (25)
108
Gebak zoals een muffin (210 kcal) of een appelflap (361 kcal) vallen ruimschoots buiten de verantwoorde tussendoortjes.

Zoutjes en nootjes
Zoutjes zijn niet alleen calorierijk, ze zijn vaak ook zout. Neem een handje en ruim de rest op. Zo kom je niet in de verleiding om meer te eten dan goed voor je is.

Product
Portie (grammen)
Energie (kcal)
Kaaskoekje
1 stuks (5)
24
Zoute stokjes
10 stuks (10)
38
Popcorn, zoet
1 handje (10)
39
Japanse mix zonder pinda
1 handje (10)
39
Rijstwafel met kaassmaak
1 stuks (10)
40
Kroepoek
1 schaaltje (10)
52
Chips
1 handje (10)
54
Tortillachips
1 handje (15)
73
Zonnebloempitten
1 eetlepel (15)
97
Studentenhaver 1 eetlepel (15)
103
Ongezouten noten bevatten veel gezonde stoffen, maar ook veel calorieën. Dat zorgt ervoor dat je er snel te veel van eet.

Snacks
Houd het bij kleine porties. Als je echt trek hebt, neem dan een goedbelegde boterham.

Product
Portie (grammen)
Energie (kcal)
Augurk in een plakje ham
1 stuks (35)
27
Toastje met zalm
1 stuks (15)
36
Vietnamese loempia
1 stuks, klein (20)
36
Bitterbal
1 stuks (15)
45
Toastje met brie
1 stuks (15)
55
Vlammetje
1 stuks (20)
63
Saucijzenbroodje
1 stuks, klein (20)
71
Kaassoufflé
1 stuks, klein (20)
73
Huzarensalade
1 bolletje (50)
74
Kipsaté met saus
1 stokje (50)
100
Een broodje hamburger is geen tussendoortje. Je hebt daarmee al 282 kcal van de 330 kcal vrije ruimte verbruikt. Een patatje mayo is zelf 630 kcal!

Sauzen
Met kleine porties en minder vettige sauzen maak je verstandige keuzes. Over het algemeen zijn rode sauzen beter dan witte sauzen.

Product
Portie (grammen)
Energie (kcal)
Slasaus zonder olie
1 sauslepel (25)
7
Zoetzure saus
1 sauslepel (25)
8
Groentesaus
1 sauslepel (25)
14
Tomatenketchup
1 sauslepel (25)
21
Sjasliksaus
1 sauslepel (25)
27
Knoflooksaus
1 sauslepel (25)
62
Satésaus
1 sauslepel (25)
68
Yogonaise
1 sauslepel (25)
70
Cocktailsaus
1 sauslepel (25)
73
Joppiesaus
1 sauslepel (25)
86
IJsjes
Als je het bij 1 bolletje uit houd of een waterijsje, is er weinig aan de hand, maar 2 slagroomijsbolletjes zijn al 218 kcal. Let dus vooral op de portiegrootte.

Product
Portie (grammen)
Energie (kcal)
Fruitijs (met minimaal 60% fruit)
1 bolletje (50)
38
Sorbetijs (vruchten)
1 bolletje (50)
46
Waterijs
1 stuks (55)
50
Yoghurtijs
1 bolletje (50)
66
Schepijs/roomijs
1 bolletje (50)
109
'Gezonde' tussendoortjes?
De term tussendoortje wordt veel in reclames gebruikt. Het doet denken dat het een makkelijke en onschuldige snack is. 'Het kan altijd tussendoor', wordt dan gezegd. Dat terwijl het vaak niet meer is dan koekjes in een gezond uitziende wikkel. Een mueslireep bijvoorbeeld is al snel 100 calorieën.

Uit een bijlage van het voedings centrum www.voedingscentrum.nl
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: di 04 aug 2015 11:47    
Vrouw Weeggegevens   ardeneeske
Super Weegclubfan
Super Weegclubfan


Geregistreerd op: 2-4-2015
Berichten: 1732
Dieet: gezond eten


  Reageer met quote
dank jewel voor de informatie, we leren elke dag iets bij he!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: di 04 aug 2015 12:12    
Vrouw   Spookje-mazzeltof
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 16-11-2008
Berichten: 5478
Dieet: Gezond eten bewegen en letten op Kcal en Koolhydraten


  Reageer met quote
Zeker weten.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: di 04 aug 2015 12:18    
Berichten van afgelopen:   
Plaats reactie Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1