Onderwerp menu

Forum: Info lowcarb en dagboeken
Subforum: Info: Atkins dieet
Onderwerp: vorige :: volgende

AdvertentieFilter Onderwerp

Berichten van afgelopen:

 

Volgorde:

 

Advertentie

Get in Shape
Wat mag ik hier?

Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls

*Als je inlogd mag je meer.Advertentie

Uitgebreide Atkins informatie

Auteur Bericht
Vrouw Weeggegevens   Emy
Ervaringsdeskundige Lowcarb


Geregistreerd op: 28-11-2010
Berichten: 4540
Dieet: Lowcarb
Woonplaats: Noorwegen


  Reageer met quote
Waarom is Atkins beter dan vetarme gewichtsverliesprogramma's op gebied van stofwisseling?

Eenvoudig gezegd: het verbranden van vet voor energie kost meer energie dan het verbranden van koolhydraten. Men dacht altijd dat het aantal calorieën dat men eet (en verbruikt) de beslissende factor was voor het gebruik of de opslag van die energie. ??Als je minder calorieën eet en meer calorieën verbruikt, dan val je af.?? Vetarme diëten zijn echter moeilijk vol te houden en hun hoge koolhydraatgehalte leidt vaak tot onbedwingbare trek en vreetbuien. Mensen die Atkins doen kunnen daarentegen vetrijke, verzadigende maaltijden eten die meer calorieën bevatten, terwijl ze toch gewicht verliezen.Dit komt doordat het beperken van de consumptie van koolhydraten leidt tot het verbranden van lichaamsvet voor energie. Dat verschil wordt het stofwisselingsvoordeel genoemd.

Is het waar dat Atkins alleen werkt omdat het een caloriearm dieet is?

Nee. Hoewel sommige mensen die de Atkins Voedingsmethode? volgen, minder calorieën eten dan daarvoor, doen ze dat niet omdat het programma de hoeveelheden die men mag eten sterkt beperkt. Misschien eten ze wel minder calorieën omdat ze meestal minder honger en niet meer zo'n obsessie voor eten hebben. Aan de andere kant tonen onderzoeken aan dat iemand die Atkins doet, meer calorieën kan eten dan iemand die een vetarm dieet volgt - en toch meer gewicht verliest.

Kan ik een vetarme versie van Atkins doen?

Vet is het mechanisme dat ervoor zorgt dat u gewicht verliest door koolhydraatbeperkt te eten. De Atkins Voedingsmethode leert u hoe u vet in uw voordeel kunt gebruiken. Als u Atkins doet, is vet uw vriend, niet alleen omdat het u verzadigt, maar ook omdat het de afgifte van glucose in uw bloed vertraagt. Door bloedsuikerschommelingen minder heftig te maken, vermindert vet uw onbedwingbare trek in koolhydraten. Vet in de voeding, in combinatie met de beperking van koolhydraten, versnelt het verbranden van opgeslagen lichaamsvet. Dit stofwisselingsproces: het gebruik van vet als brandstof in uw lichaam in plaats van glucose, wordt lipolyse genoemd.
U moet er echter wel voor zorgen dat u de goede vetten eet. Natuurlijke, gezonde vetten zitten in olijven en olijfolie, zaden, noten, zaad- en notenolie of -boter, avocado en in vette vis zoals zalm, sardines en makreel, en in boter. Verzadigd vet uit vlees, boter en kokosolie, levert geen gezondheidrisico's op als het in een goede verhouding met andere vetten wordt gebruikt, zoals meervoudig en enkelvoudig onverzadigde vetten. U gaat zowel het vet in uw voeding als lichaamsvet voor energie verbranden als u uw koolhydraatconsumptie beperkt en op of onder uw koolhydratendrempel blijft. Het vet dat u moet vermijden is chemisch veranderde, bewerkte gehydrogeniseerde olie, die u aantreft in frituurvet en in de meeste voorverpakte, voorbewerkte levensmiddelen. Levensmiddelen zoals koekjes, voorverpakt gebak, chips en andere zoutjes, koffiecreamer en cereals bevatten vaak transvetten. Neem de tijd om de ingrediëntenlijst door te lezen en vermijd gehydrogeniseerde of gedeeltelijk gehydrogeniseerde olie. Zoek naar koudgeperste of geëxtraheerde olie en bewaar deze op een donkere, koele plaats zodat hij niet ranzig wordt of gaat oxideren. Zorg er ook voor dat de olie niet verbrandt of gaat roken als u aan het bakken bent. Mensen die proberen hun eigen vetarme versie van Atkins te doen, zullen niet alleen merken dat ze honger hebben, ze zullen ook minder gewicht verliezen dan mensen die wel gezonde vetten eten.

Wat is ketose?

Ketose is eigenlijk een afkorting van de uitdrukking lipolyse/ketose. Lipolyse betekent simpelweg dat u bezig bent met het verbranden van uw vetvoorraad en dat u deze gebruikt als de brandstofbron waarvoor hij bedoeld was. Ketose is een secundair proces van lipolyse en ketonen zijn bijproducten van de vetverbranding. Uw lichaam kan deze ketonen ook voor energie gebruiken. Als uw lichaam het overschot aan ketonen in uw urine uitscheidt, is dat het chemische bewijs dat u uw eigen vetvoorraad aan het verbruiken bent. Als u de hoeveelheid koolhydraten in uw voeding beperkt, gaat uw lichaam vanzelf vet gebruiken als alternatieve energiebron. Dat betekent dat de lipolyse/ketose in plaats is gekomen van het verbranden van glucose voor energie. Het zijn allebei volkomen normale processen.
Veel mensen (en zelfs sommige slecht geïnformeerde dokters) verwarren vaak ketose, wat een volkomen normaal stofwisselingsproces is, met ketoacidose, een levensbedreigende aandoening. Deze aandoening ontstaat als het bloedsuikerniveau van mensen met te weinig insuline veel te hoog wordt, een situatie die kan optreden bij alcoholisme en bij mensen die verhongeren. De termen ketose en ketoacidose klinken misschien bijna hetzelfde, maar zijn in werkelijkheid precies tegenovergesteld. U kunt ze altijd uit elkaar houden als u weet dat de diabeet veel te veel koolhydraten heeft geconsumeerd en een hoge bloedsuiker heeft, in scherpe tegenstelling tot iemand die Atkins doet.

Wat zijn netto koolhydraten (Net Carbs)?

Netto koolhydraten (Net Carbs) zijn de koolhydraten die invloed uitoefenen op uw bloedsuiker en de enige koolhydraten die meetellen als u Atkins doet. Niet alle koolhydraten hebben hetzelfde effect op onze stofwisseling. De ingrediënten zoals polyolen (bijv. glycerine en maltitol) hebben slechts een zeer geringe impact op het bloedsuikerniveau vergeleken met koolhydraten zoals suiker en witte bloem. Niet alle landen meten koolhydraten op dezelfde manier. In de Verenigde Staten worden vezels bijvoorbeeld als koolhydraten beschouwd, terwijl in Europa en op vele andere plaatsen in de wereld vezels niet als koolhydraten worden meegerekend en apart worden vermeld op levensmiddelenetiketten. Van netto koolhydraten (Net Carbs), zoals dat op Amerikaanse levensmiddelenetiketten staat aangegeven, zijn de vezels afgetrokken evenals bepaalde koolhydraten zoals polyolen (inclusief suikeralcohol), die als kunstmatige zoetstof dienen.

Omdat op Nederlandse levensmiddelenetiketten vezels en koolhydraten los van elkaar worden vermeld, is het aantal gram koolhydraten gelijk aan de netto koolhydraten (Net Carbs), mits er geen suikeralcohol in het product zit. In het geval van onbewerkte levensmiddelen zoals groenten, bessen en aardbeien, is het misschien nodig om een koolhydratenlijst te gebruiken. Op Nederlandse lijsten zijn de vezels al van de koolhydraten afgetrokken. Als u naar de voedingsinformatie op bepaalde koolhydraatarme producten kijkt, ziet u misschien andere ingrediënten vermeld onder de totale hoeveelheid koolhydraten. Zoals hierboven al aangegeven, kan het daarbij om polyolen zoals maltitol en glycerine gaan, die ook vermomd kunnen zijn als suikeralcohol. Omdat geen van deze ingrediënten uw bloedsuiker merkbaar beïnvloedt, kunt u de hoeveelheid koolhydraten daarin aftrekken van de totale hoeveelheid koolhydraten om de hoeveelheid netto koolhydraten (Net Carbs) te vinden. Als u naar etiketten kijkt op levensmiddelen uit een land dat vezels wel bij de koolhydraten optelt, trekt u gewoon de hoeveelheid vezels af van de koolhydraten om de hoeveelheid netto koolhydraten (Net Carbs) te krijgen. Op Atkins producten vindt u de netto koolhydraten (Net Carbs) middenin het Atkins zegel op de voorkant van de verpakking.

Hoe kan ik genoeg vezels binnen krijgen terwijl ik Atkins doe?

Vezels worden aangetroffen in plantaardige levensmiddelen, zoals fruit, groenten, volkorengranen, noten en zaden. In de Inductiefase van Atkins, als dergelijke koolhydraatbevattende levensmiddelen sterker beperkt zijn dan in de latere fasen van het de Atkins Voedingsmethode, hebben sommige mensen last van verstopping. Supplementen met vezels innemen is één manier om dat probleem op te lossen. Vezels zorgen ervoor dat uw darmen goed blijven werken en hebben nog meer voordelen, zoals het verlagen van uw cholesterol. Tijdens de Inductiefase, als u niet meer dan 20 gram netto koolhydraten (Net Carbs) mag hebben, voldoet u al aan uw vezelbehoefte met één of twee eetlepels tarwe- of haverzemelen, psylliumezels of gemalen lijnzaad. Bedenk wel dat vezelsupplementen altijd met veel water moeten worden ingenomen.

Je kunt een heleboel eieren eten als je Atkins doet. Is al die cholesterol niet ongezond?

Als we een perfect voedingsmiddel zouden moeten aanwijzen, zou dat het ei zijn. Terwijl vele levensmiddelen een handjevol vitamines en mineralen leveren, vormen eieren een perfect natuurlijk voedingsmiddel. Het ei is één van de weinige levensmiddelen die alle acht essentiële aminozuren levert: de bouwstenen voor eiwit (plus choline). Omdat ons lichaam deze acht stoffen zelf niet produceert, moeten we ze via onze voeding of supplementen binnenkrijgen. De dooier van een ei zit vol eiwit, dus als u bijvoorbeeld een omelet van alleen eiwitten eet, mist u het voedzaamste deel van het ei. Bovendien heeft de cholesterol in een ei geen invloed op uw totale bloedcholesterol als u een koolhydraatbeperkte voedingsmethode volgt.

Moet ik aan lichaamsbeweging doen als ik met Atkins af wil vallen?

Misschien valt u wel af zonder lichaamsbeweging, maar dat is niet aan te bevelen. Lichaamsbeweging maakt dat u sneller gewicht verliest, verbetert uw spierkracht en helpt u op een gezond gewicht te blijven. Lichaamsbeweging verschaft bovendien nog veel meer voordelen voor uw gezondheid, zoals een lager risico van coronaire hartaandoeningen, beroerten, hoge bloeddruk, dikke darmkanker en diabetes type 2.

Gewichtsdragende lichaamsbeweging is ook onmisbaar voor het handhaven van de botmassa bij mannen en vrouwen, vooral als we ouder worden. Of het nu wandelen, hardlopen, zwemmen of fietsen is: kies een vorm van lichaamsbeweging die u leuk vindt. Het is aan te raden regelmatig twee verschillende soorten lichaamsbeweging te nemen. Aerobische lichaamsbeweging, zoals zwemmen of stevig doorwandelen is een goed voorbeeld van lichaamsbeweging waarbij de hartslag versnelt en de bloeddruk verhoogt. Bij isotonische of statische lichaamsbeweging zoals gewichtheffen worden de spieren ontwikkeld, maar wordt de hartslag niet sterk verhoogd. Elke toename in activiteit helpt, begin dus geleidelijk en streef ernaar om uw lichaam elke dag te bewegen: of dat nu een wandeling door uw buurt is, een fietstochtje met de kinderen of een bezoek aan de sportzaal. Probeer echt om er een gewoonte van te maken om elke dag in ieder geval iets aan lichaamsbeweging te doen. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift of stap een paar haltes te vroeg uit de bus.

Wat is het verschil tussen een koolhydratenlijst en de glykemische index?

Een koolhydratenlijst geeft meestal de totale hoeveelheid koolhydraten van een voedingsproduct. Als u Atkins doet, tellen echter uitsluitend de netto koolhydraten (Net Carbs) mee. U vindt deze bijvoorbeeld in ??Dr. Atkins New Carbohydrate Counter?? (dit is een Engelstalige uitgave van Vermilion, 2003). De glykemische index is een waarde voor de snelheid waarmee een bepaalde koolhydraat uw bloedsuikerniveau doet stijgen. U kunt de glykemische index gebruiken bij het kiezen van koolhydraatbevattende levensmiddelen die een betrekkelijk lage invloed op uw bloedsuiker zullen hebben. Maar vergeet niet dat als u Atkins doet, uw totale consumptie van netto koolhydraten (Net Carbs) het allerbelangrijkste is.

Hoe lang kan ik in de Inductiefase blijven?
Hoe langer u slechts 20 gram koolhydraten per dag consumeert, hoe meer lichaamsvet u verbrandt. Afhankelijk van het aantal kilo's dat u moet verliezen, kunt u veilig met de Inductiefase doorgaan zolang u aan de volgende vier voorwaarden voldoet:

1. De waarden van uw bloedonderzoek, bloedlipiden, bloeddruk of bloedsuiker blijven verbetering vertonen of blijven stabiel en binnen de normale grenzen.
2. U moet zich goed voelen en veel energie hebben, een normaal slaappatroon vertonen en een stabiel humeur hebben.
3. U moet veel gewicht verliezen en bent nog meer dan 4 kilo van uw streefgewicht af.
4. Het verveelt u nog niet. Verveling kan tot 'zondigen' leiden en uw inspanningen ondermijnen.

Het is echter belangrijk dat u begrijpt dat de Inductiefase alleen de eerste fase is van de Atkins Voedingsmethode. Het uiteindelijke doel van het programma is om uit de Inductiefase via de Voortgezet Gewichtsverliesfase en de Pre-Handhavingsfase in de Levenslange Handhavingsfase te komen. Door het volgen van deze stappen, kunt u uw kritieke koolhydraatniveau of koolhydratendrempel voor gewichtsverlies vinden. Uiteindelijk weet u door het bepalen van uw persoonlijke Atkins koolhydratenevenwicht (Atkins Carbohydrate Equilibrium: ACE) hoeveel netto koolhydraten (Net Carbs) u per dag kunt eten zonder aan te komen of af te vallen. Als u netjes van de ene fase naar de volgende fase gaat is het gemakkelijker om u een gezonde voedingsgewoonten eigen te maken en zo blijft u dan voortaan altijd eten. Met de Atkins levenwijze handhaaft u een gezond gewicht, voelt u zich goed en vermindert u uw risicofactoren voor chronische problemen zoals hartaandoeningen, hoge bloeddruk en diabetes. Desondanks kunt u, als u heel veel gewicht moet verliezen, gerust gedurende maximaal zes maanden in de Inductiefase blijven. Als u verder gaat met de Voortgezet Gewichtsverliesfase, zult u vanzelf langzamer gewicht gaan verliezen. Aan de andere kant, als u niet zoveel hoeft af te vallen (laten we zeggen 10 kilo), en die eerste kilo's verdwijnen snel, dan is het belangrijk om verder te gaan met de minder strenge fase zodat u aan goede voedingsgewoonten kunt wennen die een onderdeel gaan vormen van uw permanente levenswijze en een einde maken aan de jojo-diëten.

Als ik minder dan 20 gram netto koolhydraten (Net Carbs) per dag eet, waarom kan ik een deel van die koolhydraten dan niet nemen in de vorm van een volkoren boterham of zelfs een chocoladereep?

Er zijn twee redenen waarom die aanpak niet werkt. In de eerste plaats zijn niet alle koolhydraten gelijk. De Atkins Voedingsmethode? is bedoeld ter voorkoming van pieken in uw bloedsuikerniveau en van overproductie van insuline - een hormoon dat helpt bij de omzetting van koolhydraten in lichaamsvet. De eerste koolhydraten die u aan uw dieet moet toevoegen als u uit de Inductiefase komt, zijn meer groenten, dan zaden en noten, dan bessen en aardbeien en dan - als u nog steeds gewicht verliest - kleine porties peulvruchten en granen. Ook brood van 100 procent volkorenmeel bevat genoeg geraffineerde koolhydraten om bij veel mensen een insulineverhogend effect te veroorzaken, waardoor lichaamsvet wordt opgeslagen. Later, als u goed aan het gewicht verliezen bent en u uw dagelijkse koolhydraatconsumptie hebt verhoogd, kunt u af en toe wel een enkele volkorenboterham eten. In de tweede plaats gaat het bij Atkins niet alleen om snel gewicht verliezen. Het gaat erom dat u leert om voor de rest van uw leven alleen voedzame koolhydraten te eten. Dit zijn voedingsmiddelen die de meeste antioxidante vitamines en gezonde stoffen bevatten in verhouding tot de hoeveelheid koolhydraten - zodat u het beste van twee werelden krijgt. Als u eenmaal in de buurt van uw streefgewicht en van uw drempel voor koolhydraatconsumptie komt zult u, als als u bij de meerderheid behoort, af en toe een volkoren boterham kunnen nemen, of een halve banaan en misschien zelfs zo nu en dan een aardappel.

Ik ben in de Inductiefase afgevallen en ook in de eerste paar maanden van de Voortgezet Gewichtsverliesfase, maar nu gaat er gewoon niks meer af. Hoe kom ik van dat plateau af?

Voordat u denkt dat er een probleem is, moet u zich eerst het volgende afvragen: Voelt u zich beter? Passen uw kleren beter? (Misschien verliest u wel centimeters en geen ponden, omdat spieren meer wegen dan vet.) Valt u nog wel af, maar alleen langzamer? U moet waarschijnlijk gewoon doorgaan en hier en daar iets aanpassen, bijvoorbeeld:

* verminder de hoeveelheid netto koolhydraten (Net Carbs) die u elke dag consumeert met 5 of 10 gram. Controleer ook of u niet meer koolhydraten eet dan u denkt omdat u geen koolhydratenlijst gebruikt of niet op de grootte van uw porties let.
* ga meer vet en minder eiwitten eten.
* zoek ??verborgen?? koolhydraten op en gebruik die niet meer, bijvoorbeeld in citroensap, voorbewerkte levensmiddelen of zonder recept verkrijgbare geneesmiddelen (zoals hoestsiroop) waar suiker in kan zitten.
* verhoog uw activiteitenniveau.
* vervang nieuwe medicijnen die uw stofwisseling kunnen beïnvloeden, zoals hormoontherapie, of anti-depressiva, maar uitsluitend in overleg met uw dokter.
* drink elke dag minstens acht glazen water van 250 ml.
* beperk het gebruik van kunstmatige zoetstof, kaas of overmatig eiwit.

Ik heb de eerste twee fases van Atkins gedaan en dat ging erg goed, maar nu zit ik in de Pre-Handhavingsfase en nu krijg ik weer honger. Waarom is dat zo en wat kan ik eraan doen?

Het kan moeilijker worden om uw eetlust in bedwang te houden als u niet meer in de eerste plaats vet verbrandt voor energie. Of misschien hebt u een product toegevoegd dat uw bloedsuiker instabiel maakt waardoor u honger krijgt of zelfs weer onbedwingbare trek. Onderzoek welke levensmiddelen u het laatst hebt toegevoegd en bepaal of één daarvan suiker of voorbewerkt graan bevat. Zorg ervoor dat u altijd regelmatig eiwitten en vet eet en, als het u helpt om méér van de aanvaardbare levensmiddelen te eten, doe dat dan. Als er niets is wat helpt, stopt u met de levensmiddelen die u het laatste hebt toegevoegd tot u uw eetlust weer onder controle hebt.

Ik zit in de Pre-handhavingsfase. Mijn gewicht schommelt elke dag wel met een paar pond. Is er een andere manier om te bepalen wanneer ik mijn koolhydraatconsumptie niet langer elke week moet verhogen?

Het is natuurlijk dat uw gewicht per dag verschilt, daarom adviseren wij ook om u niet elke dag te wegen. Maar van week tot week moet u verschil zien in uw kleding; die moet ruimer gaan zitten. Voor sommige mensen kan het te veel zijn als zij elke week 10 gram koolhydraten aan hun dagelijkse menu toevoegen. Probeer het weer eens met stappen van 5 gram.

Kan een vegetariër de Atkins Voedingsmethode volgen?

Hoewel wetenschappelijk onderzoek de voordelen ondersteunt van een voeding die gezonde hoeveelheden gevogelte, vis, varkensvlees en rundvlees bevat, houden veel mensen zich toch aan een vegetarisch dieet, om veel verschillende redenen. Atkins is een haalbare optie voor vegetariërs - vooral voor degenen die te veel zetmeel eten (voorbewerkte granen, pasta, aardappelen, zoutjes en andere snacks). Mensen die een koolhydraatbeperkte vegetarische methode volgen zijn eerder verzadigd en profiteren van een voedzamer menu. U kunt eiwit, zoals tofu, tempeh, seitan, eieren en kaas, noten en zaden eten in plaats van vlees, gevogelte en vis. Naast laag-glykemisch(e) groenten en fruit, adviseren wij linzen en andere peulvruchten, noten en zaden. Dit is afhankelijk van uw koolhydraattolerantie ofwel uw persoonlijke Atkins koolhydratenevenwicht (Atkins Carbohydrate Equilibrium: ACE). Tijdens de Inductiefase moeten vegetariërs speciale aandacht besteden aan hun vetconsumptie en ervoor zorgen dat zij royale hoeveelheden olijfolie en andere vetten eten en genieten van geschikte levensmiddelen zoals avocado??s en olijven, om er zeker van te zijn dat zij genoeg calorieëen gebruiken. Vegetariërs kunnen ook profiteren van het Atkins assortiment van koolhydraatarme producten, omdat die vaak met soja gemaakt zijn.

Ik heb nog steeds honger nu ik Atkins doe. Waarom?

Als u honger hebt, moet u iets eten! Als u echt honger hebt, had u een half uur geleden al iets moeten nemen. Net zoals te veel eten ervoor kan zorgen dat uw lichaam zich tegen gewichtsverlies verzet, kan dat ook gebeuren als u te weinig eet, omdat uw stofwisseling dan langzamer gaat werken. Eet voldoende hoeveelheden voedsel en eet regelmatig. Zorg er ook voor dat u genoeg vet eet (natuurlijke soorten, zoals olijfolie, vette vis en avocado). Levensmiddelen die vet en eiwit bevatten, verzadigen u het best. Als u niet genoeg vet eet krijgt uw lichaam ook problemen met het verbranden van lichaamsvet voor energie.

Eet- en drinkgedrag

Ik eet altijd te veel tijdens de feestdagen en dan voel ik me propvol na de maaltijd. Hoe kan ik dat voorkomen?

De meesten van ons zitten tijdens de feestdagen uren aan tafel. Het is gemakkelijk om dan te veel te eten - en de combinatie van vet en eiwit en te veel koolhydraten kan maag- en darmproblemen veroorzaken. De truc om u tijdens de feestdagen na de maaltijd toch nog fit te voelen, is het opstellen van een eetstrategie:

* Houd het bij vet- en eiwitrijke levensmiddelen: deze verzadigen u veel meer dan koolhydraten en kunnen ervoor zorgen dat u niet zo snel te veel eet. Suikerbevattende levensmiddelen en andere geraffineerde koolhydraten veroorzaken veel eerder maag- en darmproblemen. Neem dus een royale portie van de kalkoen - maar laat de vulling liggen; en als u het echt niet kunt laten, neemt u een heel klein beetje. Concentreer u vooral op voedzame koolhydraten zoals bladgroente.
* Hoe raar het ook klinkt, het is een goede strategie om een bescheiden maaltijd te eten voordat u tijdens de feestdagen of op andere feestjes gaat eten. Mensen slaan maar al te vaak de lunch over omdat zij weten dat zij later aan een groot diner zullen zitten. Maar het is veel beter voor u om van tevoren een maaltijd of een voedzame snack te eten zodat u uw bloedsuiker onder controle hebt voordat u geconfronteerd wordt met een heel assortiment van verleidelijke koolhydraatbevattende gerechten.
* Drink veel water: water geeft u niet alleen het gevoel dat uw maag gevuld is, het spoelt ook schadelijke afvalstoffen uit uw lichaam.
* Laat niet alles aan u voorbij gaan: af en toe een traktatie - onder uw koolhydratendrempel - maakt ook deel uit van de Atkins Voedingsmethode.

Hoeveel water moet je drinken als je Atkins doet?

Bij elke voedingsmethode wordt meestal per dag minimaal 2 liter water, of acht glazen van 250 ml, aanbevolen. Veel mensen, vooral vrouwen, krijgen te weinig vocht binnen, dus het is belangrijk om braaf de hele dag door water te drinken. Het drinken van voldoende water helpt ook bij het wegspoelen van schadelijke afvalstoffen uit uw lichaam en bestrijdt problemen zoals verstopping en slechte adem. Bedenk wel dat koffie, thee en dieetfrisdrank niet meetellen voor uw dagelijkse minimum. Voldoende hydratie is ook bevorderend voor gewichtsverlies.

Kan ik dieetfrisdrank nemen terwijl ik Atkins doe?

Bronwater, mineraal- of kraanwater en kruidenthee zijn de beste opties voor het binnenkrijgen van vocht. Als u niet zonder frisdrank kunt, moet u cafeïnehoudende cola en andere frisdrank vermijden en een merk zoeken dat met sucralose gezoet is.

Mag ik melk als ik Atkins doe?

Melk is in de Inductiefase niet toegestaan omdat het te veel koolhydraten bevat zoals lactose, een natuurlijke suiker. Als u een onbedwingbare trek in melk hebt, probeer dan eens om ter vervanger room met water te verdunnen. Hoewel room voor bijna 100 procent uit vet bestaat zit er ook een beetje lactose in, dus de meeste mensen moeten om af te vallen hun consumptie beperken tot maximaal 120 ml per dag. (Vergeet niet om de koolhydraten mee te tellen.) Als u niet zo snel gewicht verliest als u zou willen, beperk dan uw consumptie van room tot 50 ml per dag. Als u in de Levenslange Handhavingsfase zit, kunt u een bescheiden hoeveelheid volle melk drinken.

Kan ik gewone koffie en thee (met cafeïne) drinken terwijl ik Atkins doe?

Te veel cafeïne kan maken dat uw bloedsuikerniveau daalt en u een onbedwingbare trek in zoetigheid geven. Als u aan cafeïne verslaafd bent, moet u uw cafeïne-consumptie tot een minimum beperken. De beste manier om van het sterke spul naar cafeïnevrije koffie over te stappen is door de gewone koffie in het filter geleidelijk te vervangen door cafeïnevrije koffie (steeds een theelepeltje meer); die kunt u dan heerlijk met room drinken! Met water bewerkte cafeïnevrije koffie heeft de voorkeur omdat er geen chemicaliën bij worden gebruikt, zoals in andere processen. Als u niet aan cafeïne verslaafd bent kunt u waarschijnlijk elke dag wel een kop gewone koffie drinken zonder dat u daardoor weer een onbedwingbare trek krijgt.

Mag ik vruchten- of groentensap drinken terwijl ik Atkins doe?

Niet tijdens de Inductiefase. Als de vezels zijn verwijderd en er meer geconcentreerde groente of fruit aanwezig is in het sap kan dat een sterkere invloed hebben op uw bloedsuiker en daarom moet u dit tijdens de Inductiefase vermijden. Tomatensap en de meeste groentensappen zijn wel geschikt voor een latere fase, net als grapefruitsap als u in de Pre-Handhavingsfase komt.

Mag ik alcohol drinken als ik Atkins doe?

U moet tijdens de Inductiefase geen alcohol drinken, maar u mag wel een bescheiden hoeveelheid alcohol tijdens de Voortgezet Gewichtsverliesfase, de Pre-Handhavingsfase en de Levenslange Handhavingsfase. Als uw lichaam de keus krijgt zet het namelijk eerder alcohol om in energie dan vet.

Toch werkt alcohol niet als een koolhydraat en verstoort de vetverbranding niet op dezelfde wijze als suiker en andere koolhydraten. Alcoholconsumptie kan door de gist wel candida-symptomen verergeren zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en een onbedwingbare trek in zoetigheid en kan daardoor gewichtsverlies verhinderen. Bier bevat gist en waarschijnlijk ook de meeste gistvormende bestanddelen van alle alcoholhoudende dranken. Af en toe een glas wijn of wodka is de beste keus. Whiskey en andere op graan gebaseerde sterke drank zullen eerder candida-problemen bevorderen. Als u er niet minder gewicht door gaat verliezen, kunt u af en toe een glas droge wijn drinken als u eenmaal uit de Inductiefase bent, maar u moet de koolhydraten wel meetellen voor uw dagelijkse totaal. Light bier is ook goed, als u tenminste geen last van candida-problemen hebt. Sterke drank zoals whiskey, jenever, wodka en gin is aanvaardbaar, maar niet mixen met een sapje, tonic of gewone frisdrank omdat die allemaal suiker bevatten. Bronwater, light tonic en light frisdrank mag u wel gebruiken om te mixen. Als u alcohol aan uw programma hebt toegevoegd en u daarna plotseling geen gewicht meer verliest, dan moet u geen alcohol meer drinken.

Nadat ik maandenlang Atkins had gevolgd, ben ik ineens begonnen met zondigen. Wat is de beste manier om er weer in te komen?

Als iemand ??zondigt??, komt dat vaak door een onbedwingbare trek in koolhydraten, die wordt veroorzaakt door een instabiel bloedsuikerniveau. U moet in de eerste plaats ongeveer gedurende een week teruggaan naar de Inductiefase om uw bloedsuiker weer onder controle te krijgen. Als u geen onbedwingbare trek meer hebt in koolhydraatrijke levensmiddelen en uw energieniveau ook weer stabiel aanvoelt, dan kunt u de Inductiefase weer uit en verder gaan naar een volgende fase. Schenk zorgvuldig aandacht aan wat heeft gemaakt dat u de fout in bent gegaan en zorg dat het niet weer gebeurt. Deze ervaring kan nuttig zijn, als u erdoor leert om dit in de toekomst te vermijden. Dit geeft u dan meteen nog een instrument om u te helpen bij de Levenslange Handhavingsfase. Maar trap ook niet in de val van al te streng zijn en u alles te ontzeggen. Dit kan tot nog meer zondigen leiden. Af en toe een traktatie - onder uw koolhydratendrempel - maakt ook deel uit van de Atkins Voedingsmethode.

Gezondheid en medische vragen

Ik heb gehoord dat Atkins me meer energie zal geven, maar sinds ik ermee begonnen ben, voel ik me slap en futloos. Waarom is dat zo en wat kan ik eraan doen?

U moet allereerst naar de dokter om te laten controleren of deze symptomen niet het gevolg van een medische aandoening zijn. Als er medisch niets aan de hand is, hebt u misschien last van koolhydraat-ontwenningsverschijnselen in het begin van de Inductiefase. Hoofdpijn, irritatie, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid zijn de meest voorkomende symptomen. Als u een neiging tot migraine hebt, kan deze worden aangewakkerd door koolhydraat-ontwenning. Als u ontwenningsverschijnselen krijgt, beginnen die meestal binnen 12 uur na het veranderen van uw dieet. Gelukkig duren ze meestal niet langer dan vier of vijf dagen, soms tot maximaal een week. Als u nog geen multivitamine inneemt is het innemen van een supplement soms alles wat ervoor nodig is om de vermoeidheid te doen verdwijnen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat uw lichaam uw hele leven heeft gefunctioneerd op een glucose (suiker)-stofwisseling. Het lichaam gebruikt het liefst glucose als brandstofbron omdat dit snel verbrandt. Atkins legt een alternatief stofwisselingstraject aan voor het produceren van energie: u schakelt over van hoofdzakelijk een glucosestofwisseling naar een vetstofwisseling. Ontwenningsverschijnselen treden op tijdens de aanpassingsperiode waarin die omschakeling plaatsvindt. Tot uw lichaam zich aan deze nieuwe brandstofbron aanpast, kunt u zich vermoeid voelen en hoofdpijn of andere syptomen hebben. Als uw lichaam gewend raakt aan het verbranden van vet voor brandstof gaan deze symptomen weer weg. In de tussentijd kunt u de symptomen verlichten door tijdelijk iets meer koolhydraten in de vorm van bladgroenten en broccoli te gebruiken. Als uw lichaam zich heeft aangepast en de symptomen zijn verdwenen, brengt u uw koolhydraatconsumptie weer omlaag naar 20 gram per dag. Eén manier om uw energie te houden is om verdeeld over de dag eiwit- en vetrijke snacks te eten. Thuis kunt u een plakje kalkoenvlees of roomkaas op een selderiestengel proberen. Als u onderweg bent kunt u een paar kaasblokjes, amandelen of een Atkins Advantage? reep meenemen. Sommige mensen proberen de Atkins Voedingsmethode? drie of vier dagen en geven het dan op, waardoor zij hun lichaam nooit de kans geven om die stofwisselingsomschakeling te maken. U gaat pas op de vijfde dag van het programma vet verbranden. Als u eenmaal bent overgeschakeld naar een vetstofwisseling en uw lichaam zich heeft aangepast, moet u vol energie zitten. De meeste mensen zeggen dat zij zich na vier dagen ineens veel beter voelen.

Hoe kan Atkins helpen met het omlaag krijgen van mijn cholesterol?

Er zijn twee energiebronnen die als brandstof voor ons lichaam dienen: glucose (suiker) en vet. Als u uw koolhydraatconsumptie genoeg beperkt, dwingt u uw lichaam om voornamelijk vet te verbranden voor energie. Als u het vet in uw voeding verbrandt voor energie, wordt het verteerd in plaats van opgeslagen en daardoor veroorzaakt het geen ernstige gezondheidrisico's. Uw opgeslagen lichaamsvet wordt ook verbrand. Daarom zal een bloedonderzoek laten zien dat als u een poosje met Atkins bezig bent uw triglyceridenniveau gedaald is, waardoor uw totale cholesterol omlaag gaat en uw goede (HDL) cholesterol stijgt.

Sinds ik met Atkins ben begonnen, heb ik een slechte adem. Mag ik pepermuntjes gebruiken? Hebt u suggesties?

Lipolyse, het proces waarbij uw lichaam in de eerste plaats vet als brandstof gebruikt in plaats van glucose, produceert ketonen: de bijproducten van vetafbraak. Ketonen worden in uw adem en in uw urine uitgescheiden. Hoewel dit vervelend kan zijn, is het goede nieuws dat die ketonenadem betekent dat u bezig bent met het verbranden van uw opgeslagen lichaamsvet. Heel veel water drinken helpt bij het verdunnen van de concentratie van ketonen. Peterselie is een natuurlijke ademverfrisser, evenals sommige pepermuntolie-producten die u bij reformwinkels, de drogist of de apotheek kunt kopen. (Lees het etiket om er zeker van te zijn dat er geen suiker in zit.) Als u maar genoeg water drinkt duurt die slechte adem door de ketose meestal maar een paar weken.

Sinds ik met Atkins ben begonnen, heb ik vaak last van verstopping. Hoe kan ik dat voorkomen?

Een beetje verstopping is normaal in de eerste week van de Inductiefase. Dit komt door de verandering in uw voeding, vooral doordat u minder fruit en plantaardige vezels eet. Zorg ervoor dat u minstens drie porties groene salade neemt en dat u uw toegestane koolhydraten voor de dag niet voor andere levensmiddelen gebruikt. Na de eerste paar weken moet uw lichaam zich aanpassen en hoort verstopping geen probleem meer te zijn. En als u meer koolhydraten gaat toevoegen, moet uw eerste keuze meer groenten zijn, gevolgd door zaden, noten, bessen en aardbeien. Als u verstopping blijft houden zijn er verschillende manieren om dat op te lossen. Controleer in de eerste plaats of u wel acht glazen water per dag drinkt. Onvoldoende hydratie is de hoofdoorzaak voor verstopping. De meeste mensen, vooral vrouwen, drinken niet genoeg water en zijn vaak enigszins uitgedroogd. Gebruik in de tweede plaats wat extra vezels in de vorm van tarwe- of haverzemelen over een salade, psylliumvezels met water of cafeïnevrije ijskoffie of kruidenthee, of gemalen lijnzaad in een eiwitdrankje. De benodigde hoeveelheid varieert per persoon. Begin met een eetlepel. Het kan een paar dagen duren voordat u ontdekt wat de goede hoeveelheid voor u is. Wees voorzichtig en gebruik niet te veel vezels, anders kunnen ze als verdikkingsmiddel gaan werken. En tenslotte helpt het vaak als u meer lichaamsbeweging neemt.

Ik heb diabetes. Mag ik de Atkins Voedingsmethode dan wel volgen?

Het is bewezen dat het beperken van de koolhydraatconsumptie het bloedsuikerniveau en de insulineproductie normaliseert, waardoor de behoefte aan medicijnen afneemt. Natuurlijk is bij zo??n soort medische aandoening nauwgezet medisch toezicht onmisbaar, vooral als u reeds medicijnen gebruikt. De dosering moet worden aangepast als u uw koolhydraatconsumptie beperkt. Gewichtsverlies en het beperken van de koolhydraatconsumptie zal ook de insulineresistentie terugdraaien of matigen. Veel mensen kunnen hun medicijngebruik minderen of helemaal afbouwen (met uitzondering van mensen met diabetes type 1); anderen zullen een minimale dosis blijven gebruiken.

Sinds ik met Atkins ben begonnen, heb ik last van vreselijke beenkrampen. Hoe kan ik die verminderen?

Tijdens de eerste week van de Inductiefase, ervaren sommige mensen een sterk vochtafdrijvend effect. Als u heel veel vocht verliest, zoals dat bij elk gewichtsverliesprogramma gebeurt, verliest u ook elektrolyten, waarin de mineralen kalium, magnesium en calcium zitten, en dat resulteert in beenkrampen. Om deze onmisbare voedingsstoffen te vervangen, doet u zout op uw eten naar smaak en neemt u een mineralensupplement in met o.a. calcium, magnesium en kalium.

Welke medicijnen veroorzaken problemen of moeten worden aangepast als ik Atkins doe?

U zult moeten stoppen met alle onnodige, zonder recept verkrijgbare, medicijnen, zoals hoestsiroop of hoestdragees waar suiker in zit. Veel door de dokter voorgeschreven medicijnen verhinderen het gewichtsverlies ook, daarbij behoren anticonceptiepillen en hormoontherapie, steroïden en medicijnen tegen artritis, bètablokkers en anti-depressiva. Overleg met uw dokter om te zien of er een alternatief kan worden gevonden. Er zijn ook verscheidene categorieën geneesmiddelen die een nadelig effect kunnen hebben als u ze inneemt terwijl u een koolhydraatbeperkt eetprogramma volgt.

In de eerste plaats zijn dat diuretica (plaspillen), omdat alleen al het beperken van uw koolhydraatconsumptie een zeer sterk vochtafdrijvend effect kan hebben.

In de tweede plaats, omdat Atkins zo doeltreffend werkt voor het verlagen van een hoge bloedsuiker, kunnen mensen die insuline of orale diabetesmedicijnen gebruiken om de bloedsuiker te regelen, een gevaarlijk laag bloedsuikerniveau krijgen. Uw dokter zal u nauwgezet moeten begeleiden en misschien uw dosis aanpassen, omdat de gewichtsverliesfasen van Atkins op natuurlijke wijze uw bloedsuikerniveau normaliseren. In combinatie met farmaceutische middelen die u inneemt, kunt u zichzelf een hypoglykemie bezorgen. In de derde plaats heeft Atkins een sterk bloeddrukverlagend effect en kan bloeddrukmedicatie daardoor gemakkelijk in een overdosis resulteren. Als u op dit moment een van deze medicijnen gebruikt, hebt u de hulp van uw dokter nodig om uw dosis aan te passen. Denk eraan dat overmedicatie niet altijd onmiddellijk optreedt. De bloeddruk gaat misschien pas dalen als u genoeg bent afgevallen. Het controleren van uw eigen bloeddruk is handig omdat u de dokter kunt waarschuwen als uw bloeddruk te laag wordt.

Ik heb nierstenen. Zal Atkins een aanval veroorzaken?

Er bestaan geen aanwijzingen dat mensen die Atkins doen vaker een niersteenaanval krijgen dan mensen die een ander dieet volgen. Als u echter nierstenen hebt, moet u zeker de regel opvolgen van acht glazen van 250 ml water per dag. Blijf regelmatig naar de dokter gaan zodat deze uw conditie kan controleren.

Al dat eiwit dat ik eet als ik Atkins doe, veroorzaakt dat geen nier- en leverproblemen?

Er zijn geen onderzoeken die aantonen dat Atkins nier- of leverproblemen veroorzaakt bij gezonde personen. Wetenschappelijke onderzoeken die de werking van lever, nieren en hart bestudeerden bij deelnemers op koolhydraatarme diëten zoals de Atkins Voedingsmethode?, hebben geen negatieve effecten aangetoond. Natuurlijk zijn patiënten die reeds lijden aan nierziekte in een gevorderd stadium beperkt in alles wat zij gebruiken, inclusief water, zodat Atkins voor hen niet geschikt is.

Ik vermoed dat mijn schildklier te langzaam werkt. Kan dat de reden zijn waarom ik zo moeiijk afval?

De hoofdfunctie van uw schildklier is het regelen van de snelheid van uw stofwisseling. Het is dus niet moeilijk te begrijpen dat, als uw schildklier te langzaam werkt - de medische term is hypothyroïdisme - uw langzame stofwisseling maakt dat u veel moeilijker gewicht verliest. Om te ontdekken of u hypothyroïdisme hebt, zal uw dokter een bloedonderzoek doen om uw productie van schildklierhormonen te onderzoeken. Het gaat hierbij om T4 (ook bekend als thyroxine) en T3 (uw lichaam vormt T4 om tot T3), evenals een ander hormoon, TSH. Deze klinische testen ontdekken echter niet alle gevallen.

Bedenk eerst of u enige symptomen van een niet-actieve schildklier vertoont. Deze bestaan uit gevoeligheid voor kou, gewichtstoename, haaruitval, vermoeidheid en futloosheid, depressiviteit, droge huid, chronische constipatie, slechte nagels, een slecht geheugen en een verhoogd cholesterolniveau. Als dat het geval is, gebruikt u de Barnes-techniek van de basale stofwisseling om vast te stellen of u hypothyroïde bent. Neem gewoon gedurende vier dagen vier keer per dag uw temperatuur op, onder de tong (voor elke maaltijd en voordat u naar bed gaat). Bereken voor elke dag het gemiddelde van uw lichaamstemperatuur en als dit steeds onder de 36,7 graden Celcius ligt, hebt u waarschijnlijk een trage schildklier. Als de temperatuur aanzienlijk lager ligt, moet u dat tegen uw dokter zeggen, die dan waarschijnlijk een behandeling met schildklierhormoon voorschrijft. (Bedenk wel dat niet elke dokter de basale stofwisseling zo serieus opvat als zou moeten.)

Sinds ik Atkins doe, is mijn cholesterol omhoog gegaan. Waarom is dat zo? En wat kan ik eraan doen?

Bekijk eerst eens wat u hebt gegeten. Hebt u Atkins op de goede manier gedaan? Als u net met de Inductiefase bent begonnen, moet u ervoor zorgen dat u per dag altijd onder de 20 gram netto koolhydraten (Net Carbs) blijft, zoals aanbevolen. Er kunnen ook nog andere dingen het overwegen waard zijn.

In de eerste plaats kan die verhoging tijdelijk zijn. Als iemand gewicht verliest, gaat de cholesterol meestal omhoog omdat het lichaam de vetvoorraad moet aanspreken voor energie. Uw totale cholesterol moet binnen twee maanden weer omlaag gaan. Kijk naar uw HDL niveau (bekend als de ??goede?? cholesterol). Een stijging in het totale cholesterolniveau kan zelfs gunstig zijn, als deze helemaal kan worden toegeschreven aan de HDL cholesterol. Als u Atkins al een poosje doet en uw cholesterolniveau is niet omlaag gegaan, is er iets anders aan de hand.

Misschien moet u naar een derde bestanddeel van uw bloedonderzoek kijken: triglyceriden. Cholesterol gaat bij sommige mensen omhoog als de triglyceriden sterk dalen. Als die daling groter is dan de stijging in LDL, dan kan ook uw lipidenprofiel verbeterd zijn. Hoge cholesterol met een genetische achtergrond reageert meestal wel op veranderingen in de voeding, maar kan soms niet afdoende worden aangepakt met alleen een dieet. Waarschijnlijk zult u toch nog supplementen moeten innemen zoals pantethine, omega-olie, knoflook, rode rijstgist en vezels. Zie voor een gedetailleerde discussie van cholesterolverlagende voedingsstoffen: ??Dr. Atkins Vita-Nutrient Solution - Your Complete Guide To Natural Health?? (Pocket Books 2003 - alleen in het Engels verkrijgbaar). Lichaamsbeweging is ook een belangrijk bestanddeel evenals het minderen van vlees dat met nitraat is bewerkt, zoals de meeste soorten ontbijtspek, worst en vleeswaren, en het beperken van de consumptie van harde kaas.

Mijn galblaas is een poosje geleden verwijderd en ik wil nu met Atkins beginnen. Maar als ik veel vet eet, krijg ik diarree. Wat kan ik daaraan doen?

U kunt een vetarmere versie van Atkins doen. Neem vis, gevogelte, mager vlees en vetarme kaas (met mate) en heel veel groenten. Vermijd romige slasausjes en gebruik in plaats daarvan olijfolie en azijn of een dressing op mosterdbasis. Eet noten alleen met mate. Bak uw voedsel niet in vet en gebruik magere vleessoorten. Blijf uit de buurt van verwerkt vlees zoals ontbijtspek en worst. Als u dagelijks Metamucil zonder suiker gebruikt, wordt uw ontlasting zachter en krijgt deze meer volume. Neem één eetlepel in een vol glas water en drink dit achter elkaar op.

Ik heb gemerkt dat ik wat haaruitval heb terwijl ik Atkins doe. Komt dat door mijn nieuwe voedingsgewoonten? Wat kan ik daaraan doen?

Het is heel natuurlijk om af en toe een periode te hebben waarin uw haar uitvalt. Maar als dit een permanent probleem is, moet u eerst controleren of u niet te weinig calorieën eet of maaltijden overslaat. Elk gewichtsverliesplan kan uw stofwisselingssnelheid verlagen, wat haaruitval kan veroorzaken. Anders dan met caloriebeperkte diëten, is bij Atkins de kans het kleinste dat u last van haaruitval krijgt omdat het hogere aantal calorieën ervoor zorgt dat het lichaam zich niet gedraagt alsof het in de 'verhongerstand' staat. Als dat gebeurt, wordt uw stofwisseling vertraagd; dit is een overlevingsmechanisme. U kunt ook een tekort aan specifieke voedingsstoffen hebben, die uw haaruitval beïnvloeden: biotine, N-acetyl-cysteïne (NAC), glutatione en lecitine. Als uw haaruitval erg sterk is, moet u uw dokter raadplegen.

Ik heb een normaal gewicht maar wil Atkins gaan doen voor mijn gezondheid. Kan ik de koolhydraten in mijn voeding beperken zonder af te vallen?

De Atkins Voedingsmethode wordt aanbevolen voor veel meer dan alleen gewichtsverlies. De gezondheid van bijna iedereen zal baat hebben bij het beperken van koolhydraten. We zullen u vertellen hoe u Atkins aan uw behoeften kunt aanpassen. Begin met de Voortgezet Gewichtsverliesfase, waarin u behalve eiwit, vetten en groenten ook zaden, noten, bessen en aardbeien eet. Als u merkt dat u gewicht verliest, kunt u groenten met meer koolhydraten toevoegen, zoals bietjes, koolraap en pompoen. Er zijn ook bepaalde laag-glykemische peulvruchten zoals linzen en sojabonen en er is laag-glykemisch fruit, zoals meloen en abrikozen, dat u waarschijnlijk ook kunt eten. Voeg als laatste volkorengraan toe. Blijf uw normale hoeveelheden eiwit eten terwijl u zoveel van deze levensmiddelen toevoegt als u wilt, onder voorwaarde dat u uw normale gewicht behoudt. Iedereen, hoe slank ook, moet eigenlijk lege koolhydraten in de vorm van geraffineerd wit meel of suiker vermijden, inclusief de meeste voorverpakte of bewerkte levensmiddelen. En ook moet u eigenlijk, hoe veel of hoe weinig u ook weegt, uw voeding aanvullen met vitamines en mineralen en u aan een programma van regelmatige lichaamsbeweging houden.

Is Atkins veilig en doeltreffend voor iemand met eetstoornissen zoals anorexia en boulimia?

Dit is een uitstekend programma voor iemand die problemen heeft gehad met anorexia of boulimia, omdat u er gezonde voedingsgewoonten door aanleert. U moet echter een paar voorzorgsmaatregelen nemen: sla geen maaltijden over (als u wilt, kunt u vier of vijf kleinere maaltijden nemen in plaats van drie grote) en houd uw totale calorieconsumptie op ongeveer 1500 tot 1800 calorieën per dag. Hoewel de meeste mensen geen calorieën hoeven te tellen als ze Atkins doen, zal dit advies u helpen voorkomen dat u te veel of te weinig eet - met de daaraan verbonden consequenties. U zult merken dat uw eetlust na vier dagen veel minder wordt, wat betekent dat u niet alleen op uw wilskracht hoeft te vertrouwen. Als u heel veel gewicht moet verliezen, kunt u beginnen met de Inductiefase. Indien dit niet het geval is of als u nu op uw streefgewicht bent, dan begint u met de minder strenge Voortgezet Gewichtsverliesfase, waarin de meeste mensen ongeveer 40 tot 60 gram netto koolhydraten (Net Carbs) per dag eten. Zorg ervoor dat u elke dag minstens acht glazen van 250 ml water drinkt en een goed multi-vitamine/mineralensupplement inneemt. Het zal u verbazen hoeveel meer u kunt eten terwijl u gewicht verliest of op gewicht blijft als u zich aan een koolhydraatbeperkt regime houdt, vergeleken met een vetarm dieet. Als extraatje verliest u door het volgen van deze levenswijze vet in plaats van spiermassa en zult u er zelfs spierweefsel bij krijgen.

Mijn kind is 6 en al te dik. Kan ik hem of haar Atkins laten doen?

Wij adviseren Atkins niet voor kinderen onder 18 jaar zonder toezicht door een kinderarts. (Te snel gewicht verliezen kan de groei belemmeren.) Maar vergeet niet dat jonge kinderen de neiging hebben om hetzelfde te eten als hun ouders. Daarom is het zo belangrijk dat het hele gezin gezonde, evenwichtige maaltijden eet. We stellen voor dat u suiker, voorbewerkte levensmiddelen, junkfood en andere geraffineerde koolhydraten uit het menu schrapt.

Het allerbelangrijkste wat u voor een dik kind kunt doen, is hem of haar het eten van suiker af te wennen. Kinderen kunnen zonder bezwaar Atkins Advantage Drinkklare Shake, Atkins Advantage Shakemix, Atkins Advantage repen en bepaalde suikervervangers gebruiken. Kinderen worden meestal te dik door teveel geraffineerde koolhydraten, traktaties en frisdrank met suiker en door transvetten (gehydrogeniseerde olie) die worden aangetroffen in kant-en-klare levensmiddelen. Als u uw gezin op een dieet van onbewerkte levensmiddelen zet, dan zal uw kind waarschijnlijk gewicht verliezen. Dat betekent geen brood dat is gebakken van gebleekt meel, en geen koekjes, pasta, biscuitjes, zoutjes, frisdrank, vruchtensap of andere producten die niet in hun natuurlijke staat verkeren. Geef kinderen in plaats daarvan noten, kaas, fruit, rozijnen en andere gezonde snacks. Hoe eerder ouders hun kinderen goede voedingsgewoonten aanleren, hoe gezonder hun kinderen zullen zijn als ze ouder worden.

Als uw kind altijd binnen zit en een heleboel koolhydraatrijke producten en junkfood eet, is hij of zij al op weg naar een leven lang gewichts- en gezondheidsproblemen. Beperk de tijd die uw kinderen voor de televisie of achter de computer doorbrengen. Stimuleer ze om aan sport te gaan doen en plan geregeld lichamelijke activiteiten waarvan u als gezin kunt genieten, zoals wandeltochten maken, fietsen en zwemmen. Ook hiervoor geldt dat hoe eerder u die gewoonte van lichaamsbeweging aanleert, hoe beter. Het grootste probleem voor de meeste mensen met overgewicht is simpelweg dat zij niet actief genoeg zijn. De slechte voedingsgewoonten van onze cultuur zouden niet zoveel gezondheidsproblemen veroorzaken als de mensen actiever waren. Tip: ga nu niet op dezelfde dag alle keukenkastjes leegmaken, de koelkast met nieuwe producten vullen en een wandeltocht met het hele gezin organiseren. Voer uw veranderingen langzaam in, dan hebt u minder last van tegenstand van de jongere garde.

Mijn kind heeft ADD/ADHD. Kan Atkins daarmee helpen? Helpt het programma bij andere aandoeningen die in verband staan met de voeding?

Het is belangrijk om te onthouden dat voeding niet alleen invloed heeft op het gewicht maar ook op een aantal andere medische zaken. Er is duidelijk verband tussen wat kinderen eten en aandoeningen zoals concentratie- en aandachtsstoornissen (ADD), humeurigheid en leermoeilijkheden, chronische oorontsteking, kolieken en maag-/darmproblemen. Deze door de voeding veroorzaakte stoornissen zijn vaak een teken van overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen en de schuldigen zijn meestal suiker en geraffineerde koolhydraten. Kinderen zijn vaak ook gevoelig voor melk of andere zuivelproducten. Gist, tarwe en gluten worden ook als veel voorkomende oorzaken beschouwd. U hebt waarschijnlijk wel gehoord dat het ontbijt erg belangrijk is voor kinderen. Bedenk dat de meeste kinderen hun dag beginnen met een schaaltje met suiker gezoete cereal en een glas sinaasappelsap - met misschien ook nog een wit geroosterd boterhammetje met jam. Als er dan louter suiker en geraffineerde koolhydraten door hun lichaam stromen, is het geen wonder dat zoveel kinderen moeite hebben met stilzitten en concentreren. De gebruikelijke Westerse koolhydraatrijke voeding, vol met junkfood, die elk jaar meer obese mensen produceert, brengt ook onze kinderen ernstig in gevaar. Een koolhydraatbeperkte levenswijze voor het hele gezin kan helpen bij het stabiliseren van het bloedsuikerniveau van de kinderen, waardoor hun aandacht en concentratie groter wordt, ook als ze niet hoeven af te vallen.

Mijn dochter van 18 wil de Atkins Voedingsmethode volgen. Is dat wel veilig voor iemand van haar
leeftijd?


ja, het beperken van de koolhydraatconsumptie is geschikt voor personen van 18 jaar en ouder. (Jongere kinderen mogen het programma uitsluitend volgen op advies en onder toezicht van een arts.) Er zijn echter bepaalde dingen waarvan de ouders zich bewust moeten zijn als een tiener zonder toezicht van een expert de koolhydraten in zijn of haar voeding gaat beperken.

* Hoewel de eetlust meestal vermindert, kunnen tieners beter geen maaltijden overslaan.
* Net als volwassenen moeten tieners minstens acht glazen water van 250 ml per dag drinken. Als uw kind last krijgt van verstopping voegt u vezels aan de voeding toe, zoals tarwe- of haverzemelen, psylliumvezels of lijnzaad.
* Tieners moeten een multi-vitamine/mineralensupplement innemen als zij de consumptie van koolhydraten beperken.

Onderzoek in het Schneider Children's Hospital in New Hyde Park in New York bevestigt de doeltreffendheid van een koolhydraatbeperkt programma voor tieners. Marc S. Jacobson, M.D., hoofdonderzoeker en directeur van het Center for Arteriosclerosis Prevention in het New York Hospital, meldt dat 22 adolescenten die een eiwitrijk, vetrijk, koolhydraatbeperkt dieet volgden, meer succes hadden met gewicht verliezen dan de deelnemers die een vetarm, koolhydraatrijk dieet volgden. Bij tieners die hun koolhydraatconsumptie beperkten, verbeterden ook de cardiovasculaire risicofactoren en andere klinische gezondheidsmarkers. De deelnemers waren 12 tot 18 jaar oud en 10 tot 50 kilo te zwaar. De deelnemers die een koolhydraatbeperkt programma volgden, vielen in 12 weken 9 kilo af, terwijl de vetarme groep minder dan de helft daarvan verloor, nl. 4 kilo. Het onderzoek toonde aan dat bij de koolhydraatbeperkte groep ook het totale cholesterolniveau sterker daalde, waarbij de triglyceriden 33 procent omlaag gingen, in vergelijking met 17 procent bij de vetarme groep. Het eiwitrijke, vetrijke dieet had geen invloed op de nier- en leverfunctie. De eiwitrijke groep at 66 procent meer calorieën dan de vetarme groep (1830 calorieën tegenover 1100 calorieën per dag). Na drie maanden op het gewichtsverliesprogramma volgden de deelnemers een gewichtshandhavingsprogramma waarin extra koolhydraten werden toegevoegd. Voedingsdeskundige Nancy Copperman, M.S., R.D., die beide programma's heeft ontworpen, zegt dat 6 tot 12 maanden later de meeste leden van de koolhydraatbeperkte groep hun gewichtsverlies hadden gehandhaafd.

Ik heb last van duizeligheid sinds ik met Atkins begonnen ben. Waarom is dat zo en wat kan ik eraan doen?

Als u pas met Atkins begint, is het mogelijk dat u koolhydraat-ontwenningsverschijnselen ondervindt, die niet langer dan hooguit 4 of 5 dagen mogen duren. Als u meer salade en groenten eet, moeten de symptomen verbeteren. Na een paar dagen gaat u dan weer naar het Inductiefaseniveau van 20 gram netto koolhydraten (Net Carbs). Zorg ervoor dat u regelmatig eet en geen maaltijden overslaat of uw hongergevoel negeert. Drink bovendien altijd genoeg. Als u te snel bent afgevallen, kan het zijn dat u wat mineralen verloren hebt die vervangen moeten worden. Vergeet niet om een multi-vitamine/mineralensupplement in te nemen. Als de symptomen niet verdwijnen, neemt u contact op met uw huisarts.

Is het gevaarlijk om heel snel af te vallen?

Tijdens de Inductiefase valt u misschien voor de eerste keer in uw leven snel af. Maakt u zich niet ongerust. Dit eerste gewichtsverlies is zo dramatisch omdat u in de eerste week heel veel vocht verliest. Dat komt doordat het eten van minder koolhydraten zorgt dat u minder pieken in uw bloedsuiker hebt, waardoor er minder insuline wordt geproduceerd. Insuline maakt dat uw lichaam natrium vasthoudt, wat, zoals u waarschijnlijk wel weet, maakt dat uw lichaam vocht vasthoudt. Als u niet zoveel insuline produceert, wordt deze cyclus vertraagd en dat effect werkt zoals het innemen van diuretica (plaspillen). Na ongeveer vier dagen gaat u echter ook lichaamsvet verliezen. Jonge mannen en mensen die heel veel kilo's moeten kwijtraken, vallen in het begin van de Atkins Voedingsmethode waarschijnlijk sneller af. Te snel gewicht verliezen is alleen een probleem als:
1) u niet genoeg eet, waardoor u spierweefsel kunt verliezen. Om uitsluitend lichaamsvet kwijt te raken, moet u ervoor zorgen dat u regelmatig eet en genoeg calorieën gebruikt. Als u met etenstijd geen honger hebt, neemt u een kleine snack bij uw supplementen. Drink elke dag ook minstens 2 liter water.
2) u zich misselijk of zwak voelt, of duizelig of vermoeid bent. Als u te snel gewicht verliest, vooral aan het begin van het programma, kunt u last krijgen van extreem vochtverlies. Hierdoor kan het zijn dat u te veel vocht verliest en daarmee ook elektrolyten, die natrium, kalium, calcium en magnesium bevatten.

Tekenen van een elektrolyt-tekort zijn spierkrampen en een zwaar gevoel in uw benen als u de trap op loopt. Misschien moet u dan wat groenten toevoegen aan uw maaltijden om langzamer gewicht te gaan verliezen en een mineralensupplement om de verloren mineralen weer aan te vullen. Maar als u zich goed voelt en uzelf niet uithongert, dan valt u waarschijnlijk niet te snel af. Als u maar een paar kilo hoeft af te vallen, kunt u het tempo vertragen zodat u doorgaat met het aanleren van goede voedingsgewoonten voordat u via de volgende fasen in de Levenslange Handhavingsfase komt. Ga dan gewoon door naar de Voortgezet Gewichtsverliesfase en verhoog uw dagelijkse consumptie van netto koolhydraten (Net Carbs) met 5 gram. Als u nog 2 tot 4 kilo gewicht moet verliezen, gaat u naar de Pre-handhavingsfase en verhoogt u uw consumptie geleidelijk, in stappen van 10 gram, totdat u nog maar een kilo in de maand verliest. Als u echter nog heel veel gewicht moet verliezen en vol energie bent, geniet er dan gewoon van dat u zo gemakkelijk die kilo's kwijtraakt.

Mag ik de Atkins Voedingsmethode volgen als ik zwanger ben?

Gewichtsverlies wordt niet aanbevolen terwijl u zwanger bent of borstvoeding geeft, maar u kunt uw gewicht handhaven door in deze periode de Levenslange Handhavingsfase te doen. Net als in alle andere fasen van Atkins staat in uw menu eiwit centraal, inclusief vlees, gevogelte, vis en schelpdieren, en gezonde natuurlijke vetten, zoals olijf- en lijnzaadolie en avocado's. Eet volop groenten en elke dag één portie fruit, zoals aardbeien, bosbessen of grapefruit. Eet, in plaats van gehydrogeniseerde olie, olijfolie en andere gezonde vetten, zaden en noten. Bereid uw vlees op de goede manier, en laat het niet verbranden - verkoold vlees kan ongezond zijn. Vergeet niet om veel water te drinken.

Het gewicht dat u in negen maanden aankomt, omvat ook de baby, de placenta en het vruchtwater. Het is raadzaam om te voorkomen dat u te veel aankomt door slechte levensmiddelen zoals suiker en geraffineerde meelproducten. Dit is vooral belangrijk in verband met het risico van zwangerschapsdiabetes.

Waarom heb ik zo'n vreselijke hoofdpijn terwijl ik Atkins doe?

Uw hoofdpijn kan veroorzaakt worden door factoren die verband houden met de verandering in uw eetpatroon. De meest voorkomende reden voor hoofdpijn is cafeïne-ontwenning. Als u altijd heel veel koffie of cola dronk, dan is dit zeer waarschijnlijk de oorzaak van uw hoofdpijn. U kunt daarvoor een aspirientje of ibuprofen innemen. Ontwenningsverschijnselen m.b.t. suiker en andere koolhydraten kunnen ook hoofdpijn veroorzaken. Als ontwenningsverschijnselen de oorzaak zijn, moet de hoofdpijn na een paar dagen verdwijnen.

Een andere veel voorkomende oorzaak van hoofdpijn is overgevoeligheid voor bepaalde levensmiddelen. Eet u nu meer levensmiddelen waarvoor u misschien overgevoelig bent? Levensmiddelen en ingrediënten die regelmatig een reactie veroorzaken zijn onder andere: zuivelproducten, nitraat (dat bijvoorbeeld wordt aangetroffen in bewerkt vlees) en alles wat gegist, geconserveerd of gerookt is. Als dat het geval is, elimineert u alle mogelijke boosdoeners door gedurende drie of vier dagen uitsluitend natuurlijke, onbewerkte levensmiddelen te eten zoals vers vlees, gevogelte, vis en groenten. Daarna neemt u elke 48 uur weer één van de genoemde levensmiddelen. Houd een eetdagboek bij waarin u uw reactie op elk product noteert, en kijk welke levensmiddelen die hoofdpijn kunnen veroorzaken.

Het is ook mogelijk dat u maaltijden overslaat. Als u dat doet, kunt u een daling in uw bloedsuiker oproepen die vaak met hoofdpijn gepaard gaat, vooral als u met hoofdpijn opstaat of als de hoofdpijn verdwijnt als u iets eet. Drinkt u genoeg water? Tenslotte kunt u supplementen met multivitamines, mineralen en omega-olie innemen. Omega-olie werkt als een ontstekingsremmend middel en voorkomt daardoor hoofdpijn. (Hoofdpijn kan ook veroorzaakt worden door een ontsteking in het hoofd- of halsgebied of door een tekort aan een bepaalde voedingsstof.) Hoofdpijn kan ook één van de eerste tekenen van dehydratie (uitdroging) zijn. Zorg er dus voor dat u per dag minstens acht glazen water van 250 ml drinkt. Bezoek, als geen van deze adviezen u helpt, een chiropractor of osteopathische arts om gestructureerde problemen uit te sluiten, zoals een slechte houding of een beknelde zenuw.

Is Atkins doen niet slecht voor je hart?

Hoewel u misschien hebt gehoord dat een dieet dat veel verzadigd vet bevat, hartaandoeningen of atherosclerose veroorzaakt (slagaders die verstopt zijn met cholesterol-plaque), is de werkelijke boosdoener een dieet dat veel suiker en andere geraffineerde koolhydraten bevat, gecombineerd met vet. Zodra u het gebleekte meel, de suiker en andere voedingsarme koolhydraten uit uw voeding schrapt, wordt het vet dat u consumeert via vlees of andere bronnen als brandstof gebruikt (lipolyse) en niet omgezet in cholesterol of andere schadelijke bloedvetten. Onafhankelijke klinische studies geven aan dat het cholesterol- en triglyceridenniveau aanzienlijk daalt bij iemand die Atkins doet, terwijl het niveau van HDL, of de ??goede?? cholesterol, vaak indrukwekkend stijgt.

Dit betekent echter niet dat het programma u toestaat om u vol te stoppen met meerdere flink doorregen runderlappen of per maaltijd een pond kaas te eten. De voor uw gezondheid bevorderlijke vetten die u dient te eten omvatten enkelvoudig onverzadigde vetten in olijven en olijfolie, noten en notenolie, avocado's en de uiterst belangrijke omega-3 vetten die u aantreft in vette vis zoals zalm, haring en tonijn. Vermijd transvetten (op levensmiddelenetiketten staan ze vermeld als gehydrogeniseerde of gedeeltelijk gehydrogeniseerde olie) die worden aangetroffen in voorverpakte producten zoals biscuitjes, brood, de meeste margarinesoorten en commercieel gebakken desserts en snacks. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze vetten een ernstig risico van hartaandoeningen opleveren.

Welke medische aandoeningen moet een dokter controleren terwijl ik Atkins doe?

Een dokter moet alle medische aandoeningen controleren waarvoor u een geneesmiddel op recept nodig hebt en zelfs sommige waarbij dat niet het geval is - zoals middels voeding behandelde diabetes mellitus. Dit is noodzakelijk omdat de Atkins Voedingsmethode? en voedingssupplementen zoveel aandoeningen verbeteren dat het effect van geneesmiddelen op recept vaak onnodig sterk kan zijn of tot een overdosis kan leiden. Voordat u met Atkins begint, moet u altijd een complete ziektegeschiedenis en een medisch onderzoek krijgen van uw dokter, en het bloedonderzoek moet herhaald worden nadat u een paar maanden het programma hebt gevolgd, om de verbetering in lipiden te meten.

Leidt Atkins niet tot een groter risico van osteoporose doordat er calcium uit het lichaam wordt weggespoeld?

Critici van de Atkins Voedingsmethode houden het sprookje in stand dat beperking van de koolhydraatconsumptie bijdraagt tot osteoporose. Meestal citeren zij dan een serie korte-termijn onderzoeken van mensen die een zeer eiwitrijk, caloriearm dieet volgden, dat onder andere bestaat uit een eiwitpoeder als maaltijdvervanging, en die een verhoogde calciumuitscheiding in hun urine vertoonden. De onderzoeken waarin de Atkins Voedingsmethode werd bestudeerd, meldden een enigszins verhoogde calciumuitscheiding in de urine die na de eerste week weer naar normaal was teruggekeerd. Als in meer geavanceerde onderzoeken de botmassa werd geïnspecteerd, trof men geen verlies van botmassa aan. In epidemiologische onderzoeken bij oudere vrouwen werd zelfs ontdekt dat er minder heupfracturen voorkwamen bij degenen die meer eiwit consumeerden en dat zij een betere botdichtheid hadden dan vrouwen die een eiwitarm dieet volgden. Het is belangrijk dat we begrijpen dat Atkins geen uitzonderlijk eiwitrijk programma is. Bij analyse blijken de macronutriënten in de Inductiefase te bestaan uit 60 procent vet, 30 procent eiwit en 10 procent koolhydraten. Als u zich door de fasen voortbeweegt, gaat uw percentage vet op natuurlijke wijze omlaag naarmate uw percentage koolhydraten hoger wordt. De kritieke factor is dat het gebruikelijke Westerse dieet erg weinig calcium bevat. En zelfs als u calciumrijke levensmiddelen gebruikt, moet u toch een calciumsupplement nemen, vooral als u ouder wordt, omdat progressief botverlies onvermijdelijk is. De meeste vrouwen nemen minder dan de helft van de hoeveelheid in die benodigd is voor het in stand houden van gezonde botten en het komt vaak voor dat oudere vrouwen hun botten breken als gevolg van osteoporose. Ook mannen kunnen botmassa verliezen en osteoporose ontwikkelen. De Atkins Voedingsmethode bevat calciumrijke levensmiddelen zoals bladgroenten, kaas, sardientjes (met graatjes), zaden, noten en van bot getrokken bouillon. Wij adviseren dat zowel mannen als vrouwen daarnaast een calciumsupplement innemen.

Hoe lang duurt het meestal voordat iemand in lipolyse/ketose komt?

Het lichaa
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: ma 21 mei 2012 15:36    
Berichten van afgelopen:   
Plaats reactie Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1