Onderwerp menu

Forum: Info gezond eten en dagboeken
Subforum: Info: Weg met de Weegschaal
Onderwerp: vorige :: volgende

AdvertentieFilter Onderwerp

Berichten van afgelopen:

 

Volgorde:

 

Advertentie

Get in Shape
Wat mag ik hier?

Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls

*Als je inlogd mag je meer.Advertentie

7 redenen

Auteur Bericht
Vrouw Weeggegevens   appelperzik
Mega Weegclubfan
Mega Weegclubfan


Geregistreerd op: 31-5-2012
Berichten: 783
Dieet: weg met de weegschaal
Woonplaats: Tilburg


  Reageer met quote
een citaat van Meijke van Herwijnen
7 redenen waarom je waarschijnlijk niet krijgt wat je nodig hebt? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?
Meijke van Herwijnen


Je leeft in een welvarend land. Als je om je heenkijkt, zie je gladde wegen met auto's, winkels vol eten en drinken, posters die allerlei activiteiten aankondigen voor je vermaak, glanzende apparaten die het je leven makkelijk maken, schone ziekenhuizen met goed opgeleide artsen... Toch is de kans groot, dat je je niet optimaal voelt. Ondanks alle mogelijkheden en voorzieningen kom je dingen tekort, ook belangrijke dingen. Klopt dat? Het is best verklaarbaar. In dit artikel lees je zeven redenen waarom je waarschijnlijk niet krijgt wat je nodig hebt.

Reden 1.
Je kent je eigen behoeftes niet. Juist door alle mogelijkheden die je in je dagelijks leven hebt, is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat heb je het meest nodig? Dat is voor alle mensen gelijk: genoeg water, voldoende voeding, genoeg slaap/rust en voldoende seks of aanrakingen van andere mensen. Dit zijn je meest primitieve behoeften - en toch denken we er veel te weinig over na. Als je niet genoeg water, voeding of slaap krijgt, ga je dood. Worden we niet door soortgenoten aangeraakt, dan kunnen we ons niet voortplanten en dan sterft de menselijke soort uit. Heel begrijpelijk dus, dat een kleine antenne in jou dit heel goed in de gaten houdt. Je krijgt regelmatig signalen van je lichaam, maar merk je ze ook op?

Je lichaam heeft voor elk van de vier behoeften een verzadigingscentrum gekregen, dat alarm slaat als er een tekort ontstaat. Als er alarm geslagen wordt, is dat echt een noodsignaal. Je voelt onrust; er is iets mis. Daardoor ga je 'zoeken' naar iets wat je kan helpen. Door de onrust die je voelt, valt het niet mee om te merken wat je nodig hebt. Misschien ga je wel eten, terwijl je eigenlijk dorst hebt. Of je gaat steeds meer slapen, terwijl je eigenlijk de aanraking van andere mensen nodig hebt. Het 'primitieve signaal' opmerken dat er iets mis is, is dus niet voldoende. Je hebt ook nog je verstand nodig om te bedenken wat je tekort komt. Of liever nog: om te zorgen dat je deze vier dingen altijd de aandacht geeft die ze verdienen. De meeste mensen zijn niet goed getraind in het zorgen voor hun vier basisbehoeften. Je raakt daardoor van slag, zodat alles niet meer lekker loopt.

Reden 2.Je normen zitten in de weg. Je merkt het misschien niet, maar ontelbare keren op een dag kom je je eigen normen tegen. Sommige dingen mag je niet van jezelf, bijvoorbeeld klagen, saai zijn of fouten maken. Het omgekeerde kan ook: bepaalde dingen moet je altijd van jezelf. Je best doen bijvoorbeeld, rekening houden met andere mensen of succesvol zijn. Ervaring leert, dat je als mens minstens een A4-tje vol normen hebt waar je elke dag naar probeert te leven. Aan je normen voldoen is een sterke drang, want je hebt het gevoel dat je tekortschiet als je er niet aan voldoet. En dat brengt grote risico's met zich mee: als jij tekortschiet, dan willen alle andere mensen je niet meer. Misschien begrijp je best dat dit onzin is als je er goed over nadenkt, maar onbewust blijf je denken: voldoe aan die normen!

Je normen hebben je al ver gebracht. Ze hebben gezorgd dat die ene belangrijke persoon je aardig vond, of dat je belangrijke prestaties hebt geleverd, dat je grote missers hebt voorkomen, iets goeds voor jezelf hebt opgebouwd. Je wilt je normen dus niet kwijt. Maar het andere uiterste is, dat je je laat 'regeren' door je normen. Stel dat je honger hebt (behoefte: brandstof en voeding), maar je gunt jezelf niet de tijd om te eten, want je wilt je deadline halen (norm). Of je bent moe (behoefte: rust), maar je hebt een vriend of familielid beloofd om ergens mee te helpen en andere mensen gaan voor (norm). Of je hebt dringend behoefte aan een paar armen om je heen (behoefte: aanraking of steun), maar je mag niet zwak zijn (norm). Krijg je dan wel wat je nodig hebt? Veel mensen kennen hun eigen normen niet. Ze weten ook niet hoeveel invloed die hebben en al helemaal niet hoe ze dat in goede banen moeten leiden. Dan is het onvermijdelijk dat je niet alles krijgt wat je nodig hebt.

Reden 3.Je denkt dat je niet anders kunt. Mensen hebben veel gewoontes. Dat is handig, want als je bij elke stap die je zet moet nadenken en keuzes moet maken, dan kom je nergens. Wil ik mijn tanden van links naar rechts borstelen? En bij welke tand zal ik vandaag eens beginnen? Beweeg ik de borstel van boven naar beneden of van links naar rechts? Hoe vaak zal ik dat eens doen? Wil ik het poetsen eigenlijk wel met een tandenborstel doen? Waarom eigenlijk? Deze gedachten zijn handig als je een revolutionaire nieuwe uitvinding wilt doen, maar niet als je even je tanden wilt poetsen. Dus poets je je tanden elke dag op dezelfde manier. Let er maar eens op. Deze gewoontes hebben ook een keerzijde: als er dingen niet naar je zin gaan, denk je dat je geen andere mogelijkheden hebt. Omdat je een flinke reistijd hebt naar je werk, heb je geen tijd om te ontbijten. Omdat je de kinderen helpt bij het eten, kun je niet opletten of je zelf teveel of te weinig eet. Je hebt het idee dat je hier niets aan kunt veranderen, maar je blijft wel zeggen dat je niet tevreden bent over hoe het gaat. Begrijpelijk? ja. Constructief? Nee, dit is heel frustrerend.

Uit onderzoek blijkt, dat er een belangrijk verschil is tussen mensen die (regelmatig) te zwaar zijn en mensen die slank zijn en blijven. Dat verschil is, dat de slanke mensen flexibel zijn. Ze durven gewoontes te doorbreken en dingen te veranderen. Niet alleen hun eetgewoontes, maar alle gewoontes. Bijvoorbeeld de manier waarop ze hun tanden poetsen. Nu hoef je niet alles continu te veranderen, als je maar het vermogen hebt om dingen te veranderen. Dat vermogen kun je trainen, als je het nog niet hebt. En dat is belangrijk, want anders blijf je bepaalde dingen tekort komen.

Reden 4.
Je gelooft dat het 'alles of niets' is. Een belangrijke reden voor mensen om niets te veranderen, is dat ze denken dat ze alles ineens moeten veranderen "want anders heeft het toch geen zin." Gezond eten heeft alleen zin als je ook stopt met roken. Gaan sporten heeft alleen zin als je ook stopt met al dat bier. Gezond eten betekent dat je alleen maar gezonde, caloriearme dingen eet en helemaal geen snoep of snacks meer neemt. Eet je één keer een bonbon, dan is alles verpest en dan kun je net zo goed maar weer ongezond gaan eten. Herkenbaar?

Zolang je denkt in termen van 'alles of niets', zal het altijd op 'niets' uitdraaien. Je bent een mens, dus doe je het niet perfect. Dat is een gegeven. Als dat voor jou een reden is om de moed op te geven, bereik je nooit wat. Het idee dat één stap in de goede richting zetten niet genoeg is, zorgt ervoor dat je jezelf forceert. Je neemt je goede beslissingen en je gezonde keuzes niet serieus, dus krijg je ook geen zelfvertrouwen. Je krijgt daardoor niet alles wat je nodig hebt.

Reden 5.
Je wilt andere mensen niet belasten. Er zijn heel veel mensen die het moeilijk vinden om iets van anderen te vragen. Je partner vragen om steun, je ouders vragen om geld, je vrienden vragen om gezelschap, een voorbijganger vragen om informatie, een collega of je baas vragen om advies... Misschien denk je dat je die mensen lastigvalt. Dat ze je niet meer aardig zullen vinden of dat ze je dom of zwak vinden. Of je bent bang dat ze Nee zeggen zodat je je afgewezen voelt. Redenen genoeg om het dan maar niet te vragen.

Als je het omkeert, zul je merken dat de redenering niet klopt. Op het moment dat iemand jou om hulp, steun of informatie vraagt, wat gebeurt er dan? Vind je die persoon een slappeling? Nee, je voelt je belangrijk en gewaardeerd. Dat is een prettig gevoel. Als iemand veel te veel dingen van je vraagt, wordt dat natuurlijk anders. Dan is het geen om hulp vragen meer, maar aan iemand hangen, zuigen en niet meer op eigen benen staan. Ben jij iemand die moeilijk om hulp vraagt, dan loop je dat risico niet snel. Je vraagt immers bijna nooit wat. Het kan zijn dat mensen je juist leuker gaan vinden als jij 'ook eens hulp nodig hebt'. Elkaar steunen is een manier om een band op te bouwen. Als jij degene bent die altijd maar geeft en nooit durft te vragen, dan zal de ander zich minderwaardig gaan voelen in jouw buurt.

Een deel van wat je nodig hebt, moet bij anderen vandaan komen. Als je het hen niet wilt vragen, kom je dingen tekort.

Reden 6.
Je krijgt verkeerde informatie. Wie geld heeft, heeft macht. Zo hebben grote bedrijven met een miljoenen- of zelfs miljardenomzet heel veel macht. Ze kunnen de meeste informatie verspreiden en veel onderzoek doen hoe ze jou kunnen beïnvloeden. En dat doen ze goed, want daarmee hebben ze al dat geld verdiend. Ze zijn een belangrijke basis voor onze economie en het is goed dat we in Nederland grote, succesvolle bedrijven hebben.

Wat je wel moet beseffen, is dat deze bedrijven maar één hoogste doel hebben: meer inkomsten krijgen. Ze zullen jou dus de informatie geven, die ervoor zorgt dat jij hun producten wilt hebben. Je moet geld bij hen uitgeven, dus moet je hun producten en diensten belangrijk vinden. Daar is alle informatie op gericht. En je kunt het die bedrijven niet kwalijk nemen! Iedereen wil overleven en meer invloed krijgen, ook de non-profit organisaties, de voorlichtingsbureaus en de overheid. Er is maar één iemand die jouw belang boven alles stelt en dat ben jij zelf. Je hebt dus ook maar één instrument om alle informatie goed te beoordelen: je eigen verstand.

Dit is niet gemakkelijk. Op niets verkopen, kan onze economie niet draaien. Behoeften scheppen krijgt daarom veel aandacht. De meeste dingen die jou worden aangeboden, in etalages, winkels, reclames, folders, tv-uitzendingen enzovoort, heb je niet nodig om gelukkig te zijn. Weet jij nog welke dingen je echt nodig hebt en welke je zijn aangepraat? Waarschijnlijk besteed je veel geld en energie aan overbodige dingen. Erger nog: die dingen nemen de plaats in van de dingen die je echt nodig hebt.

Bij etenswaren wordt dit met de dag erger. Wat je nodig hebt, is goede voeding. Je lichaam wil gewoon simpele dingen waar weinig mee gedaan is en waar veel voedingsstoffen in zitten. Water, granen en volkorenbrood, groente, een simpel stukje vlees of vis, vruchten, dat soort dingen. Alleen is daar bijna geen geld aan te verdienen. Hoeveel boterhammen kun je een mens aanpraten op een dag? Het grote geld wordt verdiend met 'knutselproducten' waar je lichaam weinig aan heeft. Dus krijg je elke dag te horen dat frisdrank je leven spannend maakt, dat je darmen bacteriën uit een flesje nodig hebben, dat je kinderen energie krijgen van een koek of een reep, dat je je goed gaat voelen als je light producten eet die geen voedingswaarde hebben en niet eens echt lekker zijn. Op een gegeven moment vergeet je dat je logisch moet nadenken als je zo'n boodschap krijgt. Je hoort hem zo vaak, dat je gaat denken dat het waar is. En dan besteed je je tijd en geld aan de verkeerde dingen. Je loopt dingen mis die je nodig hebt.

Reden 7.
Je denkt dat je alles al moet kunnen. Van kind af aan ben je bezig om 'iets te worden'. Je gaat naar school, daarna doe je misschien nog een opleiding. En vervolgens hoor je alles te kunnen. Soms scholen mensen zich om of krijgen ze bijscholing, maar die heeft altijd te maken met je beroep of je werk. Een training 'effectief vergaderen'. Een cursus 'omgaan met excel'. Een 'leergang leidinggeven'. Een opleiding 'administratief medewerker'. Ondersteuning op andere vlakken is niet gewenst. Soms moet iemand naar bedrijfsmaatschappelijk werk, naar de dokter of zelfs naar een therapeut - dat betekent dat het misgegaan is met je.

Maar waar en wanneer leer je eigenlijk de dagelijkse dingen? Je kijkt ze af van je ouders of andere mensen in je omgeving. Maar die kunnen lang niet alles, of ze pakken dingen onhandig aan. Hoe verbeter je je 'levensvaardigheden' dan? De meeste mensen blijven in hun eigen kringetje ronddraaien.

Hoe deel je je dag in? Hoe ga je goed met eten om? Hoe leg je een ander uit wat je bedoelt? Hoe zorg je dat je voldoende blijft bewegen? Hoe maak je echt contact met andere mensen? Hoe bepaal je wat belangrijk is, zodat je de juiste keuzes maakt? Dit soort onderwerpen bepalen hoe het met je gaat. Toch is het niet gebruikelijk om daar iets over bij te leren. Je denkt misschien dat je deze dingen 'gewoon hoort te kunnen' en dat het een teken van zwakte en domheid is als je nieuwe kennis en vaardigheden nodig hebt. Maar kijk eens om je heen - hoeveel mensen ken je, die de basis van hun leven echt goed aanpakken? Het zijn er waarschijnlijk bijzonder weinig. Het getuigt van inzicht en zelfvertrouwen als je jezelf schoolt in de dagelijkse dingen die zoveel verschil maken. Je hoeft niet te bewijzen dat je alles al kunt, je moet juist op zoek naar alles wat er nog te leren valt. Dan wordt je leven niet alleen prettiger, maar ook inspirerender. Je krijgt dan steeds beter wat je nodig hebt.

* Meijke van Herwijnen is als voedingskundige afgestudeerd aan Wageningen Universiteit. Ze is de schrijfster van het boek 'Weg met de weegschaal' (uitgave Het Spectrum, sept. 2007).
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail BerichtGeplaatst: ma 15 jul 2013 9:34    
Vrouw Weeggegevens   appelperzik
Mega Weegclubfan
Mega Weegclubfan


Geregistreerd op: 31-5-2012
Berichten: 783
Dieet: weg met de weegschaal
Woonplaats: Tilburg


  Reageer met quote
En wat vinden jullie ervan?
Hebben jullie nog leuke ervaringen/voorbeelden die aanvulling kunnen geven op dit onderwerp?

Graag.

Groetjes appelperzik
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail BerichtGeplaatst: wo 17 jul 2013 10:47    
Vrouw Weeggegevens   appelperzik
Mega Weegclubfan
Mega Weegclubfan


Geregistreerd op: 31-5-2012
Berichten: 783
Dieet: weg met de weegschaal
Woonplaats: Tilburg


  Reageer met quote
Hoi hoi,

Wat vinden jullie van de standpunten?

Groetjes appelperzik
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail BerichtGeplaatst: di 01 okt 2013 12:01    
Berichten van afgelopen:   
Plaats reactie Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1