Onderwerp menu

Forum: Info gezond eten en dagboeken
Subforum: Info: Weg met de Weegschaal
Onderwerp: vorige :: volgende

AdvertentieFilter Onderwerp

Berichten van afgelopen:

 

Volgorde:

 

Advertentie

Get in Shape
Wat mag ik hier?

Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls

*Als je inlogd mag je meer.Advertentie

10 opfrisopdrachten van WmdW Cursus

Auteur Bericht
Vrouw Weeggegevens   Kaatje
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 5-6-2008
Berichten: 64510
Dieet: OERgezond


  Reageer met quote
We gaan van start met de jubileum opfriscursus van Weg met de Weegschaal! En je eerste opdracht gaat over het nemen van een besluit.

Goed voor jezelf zorgen is best lastig. Omdat er zoveel andere dingen zijn die je aandacht vragen. En omdat je alleen goed voor jezelf kunt zorgen als je je bewust bent van wat je voelt. Dat kan confronterend zijn. Toch wil je waarschijnlijk goed voor jezelf zorgen. Dan kun je immers meer genieten van je leven en meer voldoening halen uit de dingen die je doet.

Om de hindernissen te overwinnen, zul je vastberaden moeten zijn. Je zult een duidelijk besluit nodig hebben over hoe je met jezelf omgaat. Voorbeelden van zulke besluiten zijn:

* "Ik zorg goed voor mezelf."
* "Ik zorg dat ik voldoende rust krijg."
* "Ik doe alles met aandacht."

Heb jij ooit zo'n besluit genomen? Zo ja, heb je het met volle overtuiging gedaan?

Als je dat niet hebt gedaan, heb je waarschijnlijk bewust of onbewust een ander besluit genomen. Bijvoorbeeld het besluit dat je liever niet wilt weten hoe het met je is. Het besluit dat je jezelf niet genoeg de moeite waard vindt om een goed leven te hebben. Of dat je moet afzien omdat je niet goed genoeg bent.

Dit soort besluiten zijn erg destructief. Ze kosten continu energie en ontnemen je de kans om te zijn wie je wilt zijn.

Speelt er zoiets bij jou? Overweeg dan of het tijd is voor een beter besluit. Formuleer het, kort en krachtig, en wen aan je nieuwe besluit.

Je volgende opdracht komt over drie dagen. Er zijn er tien in totaal, dus binnen een maand fris je alle thema's uit het Weg met de Weegschaal programma op!

Veel succes.


Laatst aangepast door Kaatje op di 12 jan 2010 18:24, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail BerichtGeplaatst: wo 30 dec 2009 17:44    
Vrouw Weeggegevens   Kaatje
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 5-6-2008
Berichten: 64510
Dieet: OERgezond


  Reageer met quote
De tweede opdracht van je opfriscursus gaat over eten kiezen.

Veel mensen die lijnen, hebben dit uitgangspunt:
"Als ik honger heb, probeer ik zo min mogelijk binnen te krijgen. Dan is mijn lichaam gedwongen om vet af te gaan breken."

Er gebeurt helaas iets heel anders als je te weinig voeding binnenkrijgt. Je lichaam krijgt niet wat het nodig heeft. Het zal daarom in slechtere conditie raken, je stofwisseling vertragen en slecht vet kunnen afbreken. Bovendien zal het steeds om nieuw eten blijven roepen.

Een beter uitgangspunt zou zijn:
"Als ik honger heb, geef ik mijn lichaam de voeding die het nodig heeft, niet meer en niet minder. Als ik nooit meer honger lijd, kan mijn lichaam onnodige reserves afbreken en voel ik me goed."

Welke van de twee uitgangspunten houd jij aan?

Als je kunt kiezen voor het tweede uitgangspunt, doe je een grote stap vooruit. Je kunt dan op zoek gaan naar eten dat je lichaam werkelijk iets te bieden heeft. Dat is het eten dat de voeding bevat die uit de grond en de lucht is gekomen. Daar komt alle voeding vandaan!

Vanaf het moment dat je eten geoogst of geslacht wordt, verliest het voedingswaarde. Het wordt steeds meer 'vulling' in plaats van complete 'voeding'. Is er een moment op de dag dat je vaak vulling eet in plaats van voeding, terwijl je wel honger hebt? Wat is het effect? En wat wil je ermee doen?

Voor wie de workshop FOOD! heeft gedaan: denk nog eens terug aan de voorbeelden waarbij je op basis van logica de dingen koos die de meeste voeding bevatten. En denk nog eens terug aan de moleculen die je hebt gebouwd. Je lichaam raakt van slag van bewerkt voedsel.

Succes.


Laatst aangepast door Kaatje op di 12 jan 2010 18:25, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail BerichtGeplaatst: vr 01 jan 2010 16:02    
Vrouw Weeggegevens   Kaatje
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 5-6-2008
Berichten: 64510
Dieet: OERgezond


  Reageer met quote
Opdracht 3: Tijd en energie

Het gebeurt vaak genoeg dat mensen precies weten wat ze zouden moeten doen om zich goed te voelen... maar het niet doen. Vaak hebben ze het gevoel dat ze er niet genoeg tijd of energie voor hebben.

Nu krijgt ieder mens per dag 24 uur tijd tot zijn beschikking en een bepaalde hoeveelheid energie. Alleen moet je kiezen waar je ze aan besteedt en er zijn zoveel mogelijkheden, dat dat soms niet meevalt. Misschien kies je 'verkeerd'. En 'verkeerd' zou dan kunnen betekenen: je besteedt je energie aan mensen en activiteiten die je geen nieuwe energie opleveren. Dan loop je steeds verder leeg en krijg je steeds minder energie en inspiratie.

Dit ligt meestal niet aan die andere mensen. En bovendien, al zou het aan hen liggen - je kunt die andere mensen niet veranderen. Je eigen patronen gelukkig wel. Daar zitten vaak allerlei mogelijkheden in.
Een paar voorbeelden:

* Misschien steek je wel heel veel energie in bepaalde mensen met de verwachting dat zij iets terugdoen voor jou. En ben je boos of verdrietig als ze dat niet doen, of niet genoeg.

* Misschien weet je niet goed wat belangrijk is voor jou, zodat je altijd maar probeert te doen wat belangrijk is voor anderen. En geeft dat je uiteindelijk geen voldoening.

* Misschien ben je een groot deel van de tijd bezig om jezelf te bewijzen. En voel je je toch nooit goed genoeg, waardoor je steeds harder moet werken.

Wat jouw energie ook onnodig opslokt, vaak is het een goede eerste stap om te beschrijven hoe jij je leven graag ziet en wat er belangrijk is voor jou. Dat is minder egoïstisch dan je wellicht denkt. Je kunt veel meer bijdragen aan de wereld en het leven van de mensen om je heen, als je energie hebt en dingen doet waar je goed in bent. Een mooie opdracht dus.

Heb je Je leven in balans gedaan in training of coaching, pak dan je waardenkaartje er nog eens bij en loop na of al je waarden nog steeds voldoende aandacht krijgen.

Succes!


Laatst aangepast door Kaatje op ma 18 jan 2010 20:32, in totaal 2 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail BerichtGeplaatst: zo 03 jan 2010 18:34    
Vrouw Weeggegevens   Kaatje
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 5-6-2008
Berichten: 64510
Dieet: OERgezond


  Reageer met quote
Opdracht 4: Behoeftes uit elkaar houden

Misschien voelt het af en toe alsof je lichaam je tegenwerkt. Jij wilt bijvoorbeeld afvallen, je lichaam lijkt de hele dag om zoet of vet te vragen. Jij wilt actief opletten in de vergadering, je lichaam probeert de hele tijd in slaapt te vallen. Je lichaam doet echter de hele dag iets heel simpels: zorgen dat het kan overleven.

Om te overleven, heeft je lichaam een aantal dingen nodig:
Zuurstof
Water
Voeding
Slaap/rust
Seks/aanraking
In het boek 'Weg met de Weegschaal' en in de training 'Herken je behoeftes' wordt uitgelegd waarom juist deze dingen belangrijk zijn. Voor je opdracht van de komende dagen is het vooral belangrijk om te beseffen dat je lichaam deze dingen echt nodig heeft. En dat het daarom alarm slaat als het iets tekort komt.

Het alarmsignaal kan bij alle vijf behoeftes hetzelfde voelen: je krijgt een onrustig, onprettig gevoel. Je wilt iets, er is iets! Juist door die onrust kan het soms lastig zijn om te weten wat je precies nodig hebt. Dat is de reden dat veel mensen gaan eten als ze dorst of slaap hebben. Of iets gaan drinken als ze moe zijn. Of lamlendig naar bed gaan, terwijl ze eigenlijk nodig weer eens contact met hun partner moeten hebben.

Gelukkig zijn we ook voorzien van een heel goed stel hersenen. Als je een onrustig gevoel krijgt, kun je met je verstand nagaan op welke punten je waarschijnlijk iets tekort bent gekomen.

Houd de komende dagen eens in de gaten of je voldoende voorzien bent van alle vijf dingen waar je lichaam behoefte aan heeft. Op welke punten kom je regelmatig iets tekort? En wat wil je daarmee?
De volgende opdracht gaat overigens specifiek over de behoefte aan eten.

Succes!


Laatst aangepast door Kaatje op ma 18 jan 2010 20:32, in totaal 2 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail BerichtGeplaatst: wo 06 jan 2010 20:33    
Vrouw Weeggegevens   Kaatje
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 5-6-2008
Berichten: 64510
Dieet: OERgezond


  Reageer met quote
Opdracht 5: Behoefte aan eten

Er zijn globaal drie redenen om te gaan eten:

1. Je lichaam heeft behoefte aan voeding (buikhonger)
2. Je hebt behoefte aan een bepaalde, specifieke smaak
3. Je hebt behoefte aan iets, voelt je onrustig en hoopt dat eten helpt (onrust)

Een paar belangrijke opmerkingen hierbij:

Om aan te geven wanneer je voeding nodig hebt, geeft je lichaam je een signaal. Je maag trekt een beetje, knijpt of rommelt. Dat noemen we over het algemeen honger of trek. Honger is dus niet een vervelend verschijnsel wat je kwijt moet raken of moet negeren, het is een belangrijk signaal met een betekenis.

Bij behoefte aan een specifieke smaak ligt de nadruk op 'specifiek'. 'Iets zoets' of 'iets hartigs' is geen specifieke smaak. In dat geval heb je ofwel honger, ofwel een vorm van onrust. Specifiek betekent: ik heb zin in pure chocolade van merk x en als dat er niet is, hoef ik niets.

Onrust kan te maken hebben met een vervelend gevoel waarbij je eten als hulpmiddel gebruikt, maar ook met een blij gevoel waar je eten als hulpmiddel bij inzet. Je kunt bijvoorbeeld behoefte hebben aan troost en daarom chocolade eten. Je behoefte is troost, geen chocolade, maar je hoopt dat het werkt. Of je hebt behoefte aan een feestelijk gevoel en haalt daarom taart. Je behoefte is niet taart, maar een feestelijk gevoel en je hoopt dat de taart daarbij helpt.

Pas als je weet welke behoefte je voelt, kun je hem vervullen. Dan kom je niets tekort en voel je je goed.

De drie redenen om te eten staan bovendien in volgorde van prioriteit. Als je buikhonger hebt, kun je die beter eerst stillen. Heb je tegelijkertijd zin in een specifieke smaak, bijvoorbeeld van pure chocolade, dan kun je daar altijd nog iets mee doen nadat je honger is gestild. Begin je ermee, dan ben je straks je maag aan het vullen met chocolade. En eten uit onrust wordt tien keer zo erg als daar de onrust bij komt van een lichaam dat niet goed gevoed is.

Je opdracht: ga eens na of jij de drie redenen om te eten goed uit elkaar kunt houden. En of je de behoeftes steeds in de juiste volgorde stilt.

Voor wie Herken je behoeftes heeft gevolgd (voorheen 'basiscursus') of het programma Blijvend lekker in je vel, waar die training in is opgenomen: pak je eetgrafiek er nog eens bij en ga na of je buikhonger goed gestild wordt door de dag heen.

Succes!


Laatst aangepast door Kaatje op ma 18 jan 2010 20:33, in totaal 2 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail BerichtGeplaatst: za 09 jan 2010 21:48    
Vrouw Weeggegevens   Kaatje
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 5-6-2008
Berichten: 64510
Dieet: OERgezond


  Reageer met quote
Opdracht 6: Voldoende inspanning en stimulans

Fit zijn bereik je niet door te trainen tot je erbij neervalt. Sterker nog, daar kun je behoorlijk moe van worden. Wat wel werkt: een goede balans vinden tussen inspanning en ontspanning. Zowel geestelijk als lichamelijk! In deze opdracht gaan we in op inspanning. De volgende gaat over ontspanning.

Door inspanning worden je lichaam en geest gestimuleerd om meer capaciteit op te bouwen. Je lichaam bouwt bijvoorbeeld extra spieren als je flink beweegt. Je hersenen leggen nieuwe verbindingen als je nadenkt over een probleem.

Stel je eens voor dat er drie draaimolens gemaakt worden. Ze zijn hetzelfde: vrolijk gekleurd en met paarden om op mee te draaien. Eén draaimolen wordt geplaatst in een speeltuin waar nooit iemand komt. Hij staat vrijwel altijd stil. Het mechaniek wordt daardoor stroef; als er een keer iemand op wil, is hij niet goed in beweging te krijgen. Hij piept en knarst en wordt onbruikbaar.
Dit gebeurt bij mensen ook bij te weinig inspanning en stimulans.

Verder is de balans tussen geest en lichaam belangrijk. Als je moe bent van een dag vol geestelijke inspanning, wil dat niet zeggen dat je geen lichamelijke inspanning meer nodig hebt. Sterker nog, die kan je nieuwe energie geven. Wanneer al je aandacht en energie naar je lichaam gaat, worden je hersenen gedwongen om te stoppen met malen en piekeren en wordt het heerlijk leeg in je hoofd.

Andersom geldt het ook. Als je veel lichamelijk zwaar werk doet, wil dat niet zeggen dat je je geestelijk genoeg gestimuleerd voelt. Een goeie puzzel of een goed gesprek kan dan een welkome aanvulling zijn.

Er is een uitzondering: als je geestelijk of lichamelijk overbelast en uitgeput bent, is uitrusten je enige optie en kun je daarna werken aan een betere balans.

Je opdracht: ga eens na of geestelijke inspanning en lichamelijke inspanning bij jou in evenwicht zijn. Of gaat vrijwel alle aandacht naar een van de twee en kom je dus iets tekort?

Voor wie Je lichaam in (top)conditie heeft gevolgd (of het programma Blijvend lekker in je vel, waar die training in opgenomen is): pak de handout over bewegen en sporten er nog eens bij. Wat zou jij graag willen op dit gebied?

Succes!


Laatst aangepast door Kaatje op ma 18 jan 2010 20:33, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail BerichtGeplaatst: di 12 jan 2010 18:23    
Vrouw Weeggegevens   Kaatje
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 5-6-2008
Berichten: 64510
Dieet: OERgezond


  Reageer met quote
Opdracht 7: Voldoende rust en ontspanning

Ontspanning is nodig om te herstellen van inspanning. Je hersenen krijgen dan bijvoorbeeld de tijd om nieuwe informatie te ordenen. Je darmen kunnen de bekleding herstellen die afschuurt als er eten langskomt. Je spieren vervangen gescheurde en beschadigde vezels door betere, sterkere vezels. Dat soort dingen gebeuren allemaal vanzelf als je even rust neemt.

We komen even terug op de draaimolens uit de vorige opdracht. De tweede draaimolen staat in een drukke speeltuin waar hij de hele dag door gebruikt wordt, elke dag van het jaar. Hij draait en draait. Alles begint de slijten. De verf slijt door de kinderen die over het plateau lopen en op de paarden gaan zitten. Het draaimechniek slijt. De bevestiging van de paarden slijt. Er gaat steeds meer stuk.

De derde draaimolen staat in een speeltuin met een beheerder die veel liefde heeft voor zijn vak. Hij controleert dagelijks of alles nog in orde is en geeft een druppeltje olie of een nieuw moertje als dat nodig is. Eens per jaar is de draaimolen even buiten gebruik. Dan is er groot onderhoud en wordt hij zelfs geschilderd. Hij ziet er altijd goed uit en draait prima.

Je opdracht is om na te denken over de vraag: op welke van de drie draaimolens lijk jij het meest?

Voor wie Je lichaam in (top)conditie heeft gevolgd (of het programma Blijvend lekker in je vel, waar die training in opgenomen is): pak de handout over presteren en ontspannen er nog eens bij.

Succes!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail BerichtGeplaatst: vr 15 jan 2010 18:33    
Vrouw Weeggegevens   Kaatje
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 5-6-2008
Berichten: 64510
Dieet: OERgezond


  Reageer met quote
Opdracht 8: Onrust voorkomen

Veel mensen hadden het in het verleden over 'emotie-eten'. Bij Weg met de Weegschaal gebruiken we die term eigenlijk nooit. We hebben het begrip ´eten uit onrust´ of ´onrusteten´ geintroduceerd. Soms ervaar je immers niet echt een emotie, maar wel een onrustig gevoel waardoor je wilt gaan eten.

Als je regelmatig onrust voelt en dan meestal geneigd bent om naar eten te grijpen, kom je waarschijnlijk in de problemen. Je krijgt teveel calorieën binnen, je eetpatroon wordt verstoord en je wordt zwaarder. Maar er zijn ook nadelen op de langere termijn. Je zelfvertrouwen wordt bijvoorbeeld kleiner, omdat het voelt alsof je dit niet onder controle kunt krijgen.

Twee dingen kunnen je helpen om je vertrouwen weer terug te krijgen en je probleem te verminderen:
1. Je kunt zorgen dat je minder onrust opbouwt.
2. Je kunt leren om je onrust beter te hanteren, zonder er eten bij nodig te hebben.

Deze opdracht gaat over de eerste stap, de volgende over de tweede.

Bij de eerste stap is het goed om te realiseren dat lichamelijke onrust ook onrust is. Die vermengt zich met geestelijke onrust en ze versterken elkaar. Voor je gaat kijken of je je geestelijke onrust kunt verminderen, is het daarom verstandig om te zorgen dat je lichaam alles krijgt wat het nodig heeft. Vandaar dat we altijd aanbevelen om de training Je onrust de baas pas te doen als je de andere terreinen op orde hebt. Misschien is het dan zelfs al niet meer nodig!

Geestelijke onrust heeft een oorzaak. Om die op het spoor te komen, helpt het als je begrijpt wat onrust is. Onrust zou je kunnen beschrijven als het gevoel dat iets aan jou of je leven niet goed genoeg is. Dat gevoel ontstaat als je niet aan je eigen normen hebt voldaan.

Als je je eigen normen goed kent, ga je beter begrijpen waar je onrust door ontstaat. Je merkt het als iets niet naar je zin gaat en voelt de onrust die je daardoor krijgt. Het wordt daarmee geen prettig gevoel, maar het is ook niet meer ongrijpbaar. Het is geen duistere kracht meer die je in zijn macht heeft. Je weet: ik voldeed even niet aan mijn eigen normen en dat vond ik niet leuk.

Door dit nuchtere besef wordt je onrust minder sterk. Je snapt je eigen reacties beter. En je kunt zelfs bedenken of er een slimmere manier is om dezelfde situatie volgende keer aan te pakken, zodat je minder energie verliest.

Je opdracht: ga eens na of je weet op welke momenten en door welke gebeurtenissen jouw onrust vaak ontstaat. Zijn er dingen die je anders wilt doen om onnodige onrust te voorkomen?

Succes!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail BerichtGeplaatst: ma 18 jan 2010 20:37    
Vrouw Weeggegevens   Kaatje
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 5-6-2008
Berichten: 64510
Dieet: OERgezond


  Reageer met quote
Opdracht 9: Onrust overleven

Na de vorige opdracht gaan we verder met deel 2 van omgaan met onrust: onrust overleven.

En bij dat woord begint een belangrijk besef: onrust is te overleven. Er is geen wet dat je bij onrust MOET eten. Of roken of werken of ruziemaken of slapen of lezen of tv kijken of computeren of iets anders wat je afleidt en de onrust dempt.

Je kunt ook niets doen en gewoon onrust voelen. Dat is een vervelend gevoel. Het vertelt je namelijk dat iets aan jou of je leven je niet bevalt. Maar als je het gevoel probeert te negeren of weg te drukken, blijft het probleem bestaan. Het komt dus keer op keer terug.

Het enige voordeel van je onrust dempen/wegdrukken is dat je hem even wat minder voelt. Daar staan veel nadelen tegenover. Het eerste noemden we net al: de onrust blijft terugkomen tot hij zijn boodschap heeft kunnen brengen bij jou. Een ander nadeel is dat je zelfvertrouwen daalt als je je onrust uit de weg gaat. Je vertelt jezelf namelijk keer op keer: ik kan hier niet mee omgaan.

En dan is er nog de bijwerking van de vluchtweg die je kiest. Als je eten kiest als dempingsmiddel word je waarschijnlijk zwaarder. En anders ontregel je je lichaam en je eetpatroon met onrusteetbuien. Wie vaak kiest voor zoetigheid, kan er ook nog een gevoel van lichamelijke verslaving aan suiker bij krijgen. Met alle vermoeidheid en kwaaltjes van dien.

Er zijn dus heel veel redenen om te leren je onrust recht in de ogen te kijken. Je zelfvertrouwen groeit, je kunt je leven beter sturen, je slechte gewoontes verdwijnen en je komt beter in je vel te zitten. Waarom blijven zoveel mensen hun onrust dan uit de weg gaan? Meestal is de belangrijkste reden dat ze niet weten wat er gebeurt als ze hun onrust de ruimte geven. En dat is eng.

Je opdracht is deze keer: ga eens na wat het allerergste is wat er zou kunnen gebeuren als je je onrust toelaat. Bedenk of dat echt zo erg is, of dat je het wel aandurft. En wat je ook nog kunt bedenken: is het realistisch om te denken dat dat zou gebeuren? Of zal het in de praktijk erg meevallen?

Succes!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail BerichtGeplaatst: vr 22 jan 2010 19:53    
Vrouw Weeggegevens   Kaatje
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 5-6-2008
Berichten: 64510
Dieet: OERgezond


  Reageer met quote
Laatste deel: En nu?

In de afgelopen negen e-mails heb je de belangrijkste onderwerpen langs zien komen als het gaat om op gewicht komen en blijven. Althans: na aardig wat jaren onderzoeken, puzzelen en mensen verder helpen, zijn wij tot de conclusie gekomen dat het om deze dingen draait. Als we iets over het hoofd zien, horen we dat natuurlijk graag!

Je weet nu dat het belangrijk is om:
· Een besluit te nemen over hoe je het wilt hebben
· Je eten slim te kiezen
· Je tijd en energie aan de juiste dingen te besteden
· Je behoeftes te herkennen
· Honger, behoefte aan een specifieke smaak en onrust uit elkaar te houden
· Voldoende inspanning en stimulans te krijgen
· Voldoende rust en ontspanning te krijgen
· Overmatige onrust te voorkomen
· Goed met onrust om te gaan

Wanneer je zo naar het rijtje kijkt, valt je vast op dat je door deze dingen niet alleen beter omgaat met eten en gewicht. Ze leiden ertoe dat je lekker in je vel gaat zitten.

Wat ook door je heen kan gaan, is dat het wel erg veel dingen zijn die je moet kunnen. Dat klopt. We hebben het niet over een truc of een wonderpil, maar over levensvaardigheden. En over een leerproces dat nooit stopt. Als je besluit dat je iets goeds van je leven wilt maken en dat je jezelf wilt geven wat je nodig hebt, sla je een bepaalde weg in. Je gaat dingen intenser beleven, hebt genoeg energie en gaat meer betekenen voor anderen. Je wordt meer jezelf en voelt je rustig.

Het tegenovergestelde hiervan is ontwijken wat lastig lijkt, aan de oppervlakte blijven, je matig voelen en ontevreden zijn over wie je bent en wat je doet. We vermoeden dat je daar niet voor wilt kiezen. Klopt dat? Dan kun je (verder) aan de slag!

Bij alles wat nieuw is, kun je nieuwe hindernissen tegenkomen. Wees daarop voorbereid. En onthoud dat je toch nooit de wens op zult geven om je trots en gelukkig te voelen. Je gaat het nooit opgeven, dus je kunt net zo goed de teleurstelling incasseren en dan weer opstaan en doorgaan met je leerproces.

Tot slot vier tips die je kunnen helpen:
1. De volgorde hierboven is voor veel mensen een logische volgorde om aan te houden bij het leren van nieuwe vaardigheden.
2. Doe niet meer dan twee of drie nieuwe dingen tegelijk. Dan blijf je het overzien. Als je nieuwe gewoontes zijn ingesleten, ga je naar de volgende stap.
3. Bereid je nu alvast voor op de eerstvolgende terugslag, want die komt vast. Waaraan zul je merken dat je terugvalt in oude gewoontes? En wat wil je dan doen?
4. Weet dat er geen eindpunt is. Wacht dus niet tot je 'je doel bereikt hebt', maar begin nu meteen met plezier hebben in je dag.

Heb je vragen waar je onze hulp bij nodig hebt, kijk dan op de website wie onze trainer is voor jouw regio en bel of mail hem of haar gerust.

En heb je behoefte aan wat inspiratie over de verschillende onderwerpen af en toe, dan kun je overwegen om je aan te melden voor de nieuwsbrief.

Alle goeds!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail BerichtGeplaatst: di 26 jan 2010 17:40    
Berichten van afgelopen:   
Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1