Onderwerp menu

Forum: Info gezond eten en dagboeken
Subforum: Info: Gezond eten
Onderwerp: vorige :: volgende

Advertentie



Filter Onderwerp

Berichten van afgelopen:

 

Volgorde:

 

Advertentie

Wat mag ik hier?

Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls

*Als je inlogd mag je meer.



Advertentie

Cadeau omgeving kerst 2014

Verstandig met olie.

Auteur Bericht
Vrouw Weeggegevens   love- to-cook
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 10-4-2014
Berichten: 11936
Dieet: Gezond eten


  Reageer met quote
Verstandig met olie.

Een toefje slagroom, een klontje boter of een scheutje olijfolie geven onze maaltijden net dat kleine beetje meer. Maar vet is niet alleen voor de smaak!

Als we verstandig kiezen, kan vet zelfs goed zijn voor de gezondheid.

*1) De oosterse sesamolie:
Deze is exotisch van kleur en smaak. Verfijnt Aziatische en Arabische gerechten. Deze olie bevat ook twee gezonde anti-oxidanten sesamol en sesamolie.

*2) De omega-3-bom:
Met 53 % alfa-linoleenzuur is lijnolie de onbetwiste topper. Omdat dit gezonde vetzuur niet tegen hitte kan, is deze olie alleen geschikt voor koud gebruik.

*3) De all-rounder:
Met zijn licht bittere accent past olijfolie bijna overal bij. Of het nu om koude of warme gerechten gaat, de enkelvoudig onverzadigde vetzuren zijn bestand tegen verhitting en hebben bovendien een positieve invloed op de vetwaarden in het bloed.

*4) De fruitige druivepitolie:
Deze is zachtgroen en heerlijk om gewoon puur op brood te druppelen of om gerechten kort te bakken (sauteren). Dankzij het hoge aandeel linolzuur en de anti-oxidatieve kracht is druivepitolie in alle opzichten gezond.

*5) De diepgroene hennepolie:
Deze heeft een intense kleur en een kruidachtige smaak. In en roes zal hij overigens niemand brengen, maar hij bevat wel bijzonder veel vitamine E.

*6) De Oostenrijkse pompoenpitolie:
Deze komt uit Stiermarken en is aan een opmars bezig. Deze nootachtige, kruidige olie past bij groene salades, aardappel gerechten bij pompoensoep.

*7) De nootachtige:
Met zijn fijne aroma en hoog gehalte aan gezond aan gezond alfa-linoleenzuur kan walnootolie een heel bijzondere nuance geven aan koude gerechten. Belangrijk: eenmaal geopend is de olie niet lang houdbaar.

We weten allemaal dat vetten en oliën dikmakers zijn. Met negen calorieën per gram leveren ze bijna twee keer zoveel energie als koolhydraten of eiwitten.

Toch heeft ons lichaam er een bepaalde hoeveelheid van nodig.

Sommige vitaminen kunnen namelijk alleen maar in vet oplossen: A, D, E en K bv. Belangrijke stoffen, die ons lichaam niet zelf kan produceren.

Als we regelmatig te veel vet consumeren, dan slaat ons lichaam het op als noodvoorraad voor moeilijke tijden.

Als die vetreserves verder toenemen, ontstaat er overgewicht en dat is slecht voor de gezondheid. Het voedselcentrum adviseert om maximaal 80 tot 100 gram vet per dag te eten.

Toverformule Omega3:

Niet alleen de hoeveelheid, maar ook het soort vet beïnvloedt onze gezondheid, zeker bij Diabetes Mellitus (suikerziekte). Verzadigde vetzuren verhogen het vetgehalte in het bloed (zoals cholesterol), terwijl enkelvoudig en meervoudig verzadigde vetzuren de bloedvaten juist beschermen.

Meervoudig onverzadigde vetzuren kunnen hart- en vaatziekten voorkomen. In de praktijk betekent dat: geen boter gebruiken, maar hoogwaardige plantaardige oliën.

Af en toe wat nootjes (walnoten, hazelnoten en amandelen) knabbelen en geregeld zeevis eten, komt de gezondheid ten goede.

Waarom meer vis?

Vis zit net als noten vol met omega-3-vetzuren. Deze meervoudig onverzadigde vetzuren beschermen de bloedvaten bijzonder goed; ze verbeteren de waarde van cholesterol en andere vetten in het bloed en kunnen de bloedvaten verwijden.

Dat is gunstig bij te hoge bloeddruk. Maar dat is nog niet alles: omega-3-vetzuren maken de celwanden elastischer en hebben een licht bloedverdunnende werking.

Daardoor daalt het risico op bloedstolsels- de belangrijkste oorzaak van hart- en herseninfarcten.

Zo dragen omega-3-vetzuren in hoge mate bij aan een optimaal functioneren van de hart- en bloedvaten.

Zorgen voor de juiste mix:

Vers, diepgevroren of uit blik maakt niet uit. Met één à twee porties vette vis per week (tonijn, haring, zalm, makreel of sardine) is onze behoefte aan deze waardevolle vetten gedekt.

Wie geen vis eet, kan elke dag één à twee eetlepels koolzaad- of walnootolie bij de sla of andere voeding doen.

Deze oliën bevatten alfa-linoleenzuur, een plantaardige omega-3-vetzuur.

Vooral lijnolie bevat erg veel van dit vetzuur. Met zijn nootachtige bittere smaak gaat lijnolie prima samen met aardappelen in de schil met kwark.

Margarine, verrijkt met omega-3-vetzuren, kan het dagelijkse voedingspatroon aanvullen.

Naast het omega-3-vetzuur is er nog een ander meervoudig onverzadigd vetzuur onmisbaar: omega-6, zoals linolzuur. Deze vetzuren komen voor in zonnebloem, maïskiemen en distelolie.

Omdat ze concurreren met omega-3-vetzuren in het stofwisselingsproces is het belangrijk dat we beide soorten vetzuur in een evenwichtige verhouding met elkaar binnenkrijgen.

Visoliecapsules zijn niet nodig. Er zijn talrijke natuurlijke bronnen voor gezonde en meervoudige vetzuren.

Goed versus slecht:

Voor mensen met Diabetes Mellitus is het extra belangrijk vetten te kiezen die gezond zijn voor het hart. Verhoogde bloedsuikers maken de wanden gevoelig voor cholesterolafzetting, waardoor de kans op aderverkalking toeneemt.

We kennen cholesterol in twee transportvormen: LDL-cholesterol en HDL-cholesterol. In de volksmond wordt HDL-cholesterol wel als “goed cholesterol” en LDL-cholesterol als “slecht cholesterol” betiteld.

Dat komt omdat HDL-cholesterol een overschot aan cholesterol opneemt en zorgt voor afbraak ervan in de lever.

Hoe komt men tot minder LDL-cholesterol en meer HDL-cholesterol in het bloed?

Dat wordt voornamelijk bepaald door het soort vet. Het slechte cholesterol gaat pijlsnel omhoog bij verzadigde vetzuren uit boter, kaas, reuzel,room,vlees en worst, terwijl vetzuren uit plantaardige oliën en vis het slechte cholesterol in bedwang houden door stijging van het goede cholesterol.

Er is nog een "BOOSDOENER" onder de vetten: de transvetten. Die zitten in gefrituurde levensmiddelen. Fastfood en in industrieel geharde vetten.

Maar transvetzuren ontstaan ook bij zeer sterk verhitten van plantaardige oliën met een hoog gehalte linol- of linoleenzuur.

Transvetzuren verhogen het slechte cholesterol. Ze kunnen beter worden vermeden.

Laat kant-en-klaar producten en fastfood staan, eet regelmatig vis en grijp eens wat vaker naar gezonde plantaardige oliën.

Dit is een eenvoudige en smakelijke manier om het lichaam goed te doen.

Bron: Accu-Check Magazine.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: wo 04 mrt 2015 1:43    
Berichten van afgelopen:   
Plaats reactie Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1