Filter Onderwerp

Berichten van afgelopen:

 

Volgorde:

 

Wat mag ik hier?

Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls

*Als je inlogd mag je meer.



Tips voor een kaasplank

Auteur Bericht
Vrouw Weeggegevens   love to cook
Vaste Weegclubfan
Vaste Weegclubfan


Geregistreerd op: 9-2-2004
Berichten: 119
Dieet: Gezond eten


  Reageer met quote
Kaasplank

Een goede kaasplank is een kunstwerk op zich. De variatiemogelijkheden zijn onbeperkt, er is geen standaard kaasplank. Een kaasplankje is niet alleen een culinaire verrassing, het is ook een lust voor het oog. Deel jouw kaasplank in naar eigen voorkeur en die van jouw gasten natuurlijk. Hier vind je heerlijke en verassende combinaties. Maak van jouw kaasplank een belevenis!

Kaasplank tips:

Het leukste is om een gevarieerd assortiment te presenteren. Het ideale kaasplankje bevat ten minste één van elke kaassoort: (half)harde, blauwader kaas, gewassen korst kaas, witte korst kaas en een geitenkaas. Om te genieten van kaas is soms een beetje lef nodig. Durf te combineren en geniet van een kaasplankje dat jou en jouw gasten op het lijf geschreven is. Kies voor jouw kaasplank zowel milde als sterkere kazen, niet iedereen heeft dezelfde smaak. Je kunt jouw kaasplankje zo uitgebreid maken als je zelf wilt.

Enkele algemene tips:

Ga altijd uit van 100 gram kaas per persoon;

Kies minimaal 3 kaassoorten;

Kies kazen die qua smaak oplopen van zacht naar pittig en presenteer ze in deze volgorde;

Serveer geen kazen die qua kleur en structuur overeenkomen;

Leg meerdere kaasmessen op de plank, zeker als er zachte kazen bij zijn die aan het mes blijven plakken.

Maak het compleet met verschillende soorten brood, noten, fruit, fruit compotes en uiteraard een passende wijn.


Welke wijn bij welke kaas?
Vanavond een gezellig etentje? Dan kan een heerlijk kaasje natuurlijk niet ontbreken! Maar welke wijn past nu bij welke kaas? Wij helpen je graag een eindje op weg.

De verscheidenheid in kazen is zo groot dat het onmogelijk is om 1 wijn te kiezen die bij een uitgebreid kaasassortiment past.

Aandachtspunten:
Ieder type kaas vraagt zijn eigen soort wijn;
In veel gevallen passen witte wijnen beter bij kaas dan rode wijn;
Wijnen en kazen uit dezelfde streek passen meestal goed bij elkaar;
Pittige kazen vragen eerder een frisse witte wijn dan een stevige wijn;
Niet teveel verschillende kazen op een kaasplankje maakt het makkelijker om een hierbij passende wijn te kiezen;
Wijnen met uitgesproken tannines zijn niet goed te combineren met kaas;
Het zoetgehalte is belangrijker dan het alcoholgehalte;
Bij erg zoute kazen past geen rode wijn;
Neem bij twijfel een witte wijn.

Algemene richtlijnen zijn:

Blauwader kaas (pittig): zoete witte wijn;
Blauwader (mild): rode wijn, zoete witte wijn;
Witte korst kaas: witte wijn;
Gewassen korst kaas: zoete witte wijn;
(Half) Harde kaas: rode wijn, hoe ouder de kaas hoe krachtiger de wijn;
Verse kaas: witte wijn, mousserende wijn.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is witte wijn sneller te combineren met kaas dan rode wijn.

Combineren maar!

Bron: https://www.kaas.nl/[/color]
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: zo 24 jan 2016 23:50    
Berichten van afgelopen:   
Plaats reactie Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1