Filter Onderwerp

Berichten van afgelopen:

 

Volgorde:

 

Wat mag ik hier?

Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls

*Als je inlogd mag je meer.



IJsjes van boerenkarnemelk en blauwe bessen.

Auteur Bericht
Vrouw Weeggegevens   love- to-cook
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 10-4-2014
Berichten: 11686
Dieet: Gezond eten


  Reageer met quote
IJsjes van boerenkarnemelk en blauwe bessen.
Lekker als nagerecht.

De bereidingstijd is ± 20 minuten exclusief invriezen.

Ingrediënten:

(4 à 6 personen).
100 gr. diepvries blauwe bessen;
4 dl boerenkarnemelk;
1 dl (boeren-)room;
1 dl boerenyoghurt;
100 gr. Tagatesse;

Extra nodig: 4 à 6 (afhankelijk van de inhoud) ijsvormpjes met deksel + stokjes.

Bereiding:

Breng de bessen onder af en toe roeren met 1 el Tagatesse en wat water zachtjes aan de kook. Verwarm het bessenmengsel tot het er uitziet als jam, maar laat het niet tot puree koken. Laat het mengsel afkoelen. Meng de karnemelk met de room, yoghurt en Tagatesse. Roer net zolang en verwarm het desnoods lichtjes, totdat de suiker geheel is opgelost. Spoel de ijsvormpjes om. Schep nu om en om steeds wat bessenmengsel en karnemelkmengsel in de vormpjes, zodat er een "marmereffect" ontstaat. Doe de deksels erop met een stokje erin en laat ze een nachtje bevriezen. Neem de deksels eraf en doop de ijsjes kort in heet water, zodat ze loslaten uit de vormpjes.(Boerenkaas recepten).

Voor de variatie:
Kies in het seizoen voor verse blauwe bessen.

Geniet van je ijsje.

Wat maakt Boerenkarnemelk zo bijzonder?

- Gekarnd op de boerderij;
- Fris en mild van smaak;
- Lekker als dorstlesser;
- Rijk aan calcium.

Boerenzuivel-weetjes?

Hoe wordt karnemelk ook wel genoemd?

Karnemelk wordt ook wel botermelk genoemd omdat het van oudsher ontstaat bij het boter maken.

Wat is Boerenkarnemelk?

Echte boerenkarnemelk wordt op de boerderij op de traditionele manier gemaakt.
Allereerst wordt de melk gepasteuriseerd.
Voordat begonnen kan worden met het proces van boter maken moet de melk gepasteuriseerd worden door de melk op te warmen tot 67°C.
Hierna moet de melk ten minste 30 minuten op deze temperatuur worden gehouden. Vervolgens kan de temperatuur terug worden gebracht. Hiermee worden zo veel mogelijk geur- en smaakstoffen en ook vitaminen en mineralen in de melk te behouden, wat de smaak van de boter en karnemelk ten goede komt.
Voor het proces van pasteuriseren wordt een pasteur gebruikt. Dit is een grote "ton" met een dubbele wand. In die dubbele wand wordt heet water gepompt om de melk op te warmen. Nadat de 20 minuten zijn verstreken laten we het hete water uit de dubbele wand lopen wordt koud water door de wand gepompt om de melk weer te laten afkoelen.
Als de melk is afgekoeld tot ongeveer 20°C wordt de melk overgepompt naar de boterkarn en moet de melk worden aangezuurd. Ook hiervoor gebruiken we gecontroleerd zuursel (reine melkzuurbacteriën). De melk staat nu nog zo'n 36 uur om goed zuur te worden.


Voor het "echte" proces van boter maken, moet de melk worden geschud of geslagen. De boterkarn moet dus gaan draaien. Doordat er in de karn platen zitten wordt de melk door het draaien op die platen geslagen. De vetbolletjes in de melk gaan samenklonteren en er ontstaat een scheiding tussen de vetbolletjes (boter) en de vloeistof (gekarnde melk ofwel karnemelk).

De karnemelk kan nu worden afgetapt. We houden alleen de vetkorreltjes over in de boterkarn. Om van deze vetkorreltjes echte Boerenboter te maken moeten we gaan kneden. Maar eerst spoelen we de vetbolletjes nog een keer met ijskoud water. Voor het kneden gebruiken we ook de platen in boterkarn. Door de boterkarn opnieuw te laten draaien vallen de vetkorreltjes op de platen - ze worden ook wel kneedplaten genoemd - en worden zo tot een samenhangend geheel gekneed.

Waar koop ik Boerenkaas?

Boerenkaas is tegenwoordig bijna overal te koop: in de kaasspeciaalzaak, op de markt, in de supermarkt en natuurlijk rechtstreeks bij de boer. Als je Boerenkaas rechtstreeks bij de boerderij wilt kopen, kan je terecht bij zo??n 150 boerderij zuivelbereiders met een eigen boerderijwinkel. Voor overige boerderijzuivelproducten (anders dan Boerenkaas) kan je ook terecht bij deze boerderijwinkels. Ook is steeds vaker boerderijzuivel te koop bij in de supermarkt en bij kaasspeciaalzaken of specialiteitenwinkels. Het keurmerk voor Echte Boerderijzuivel is de garantie voor echtheid.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: di 27 mei 2014 23:57    
Berichten van afgelopen:   
Plaats reactie Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1