Onderwerp menu

Forum: Lowcarb Recepten
Subforum: Atkins, Dr Frank, Lowcarb: hoofdgerechten
Onderwerp: vorige :: volgende

Filter Onderwerp

Berichten van afgelopen:

 

Volgorde:

 

Wat mag ik hier?

Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls

*Als je inlogd mag je meer.



Lowcarb:indische gerechten

Auteur Bericht
Vrouw Weeggegevens   ks88
Vaste Weegclubfan
Vaste Weegclubfan


Geregistreerd op: 22-6-2012
Berichten: 123
Dieet: minder koolhydraten, meer sport
Woonplaats: Middelburg


  Reageer met quote
Hier wat low carb indonesische gerechten om zelf te maken! Ze zijn hier en daar wat aangepast maar nog steeds erg lekker! De meeste gerechten zijn het lekkerst als je ze een dag van te voren maakt.

Atjar ketimoen (bijgerecht met komkommer)
Was een halve komkommer en snijd of schaaf hem in zeer dunne plakjes (niet schillen). Strooi er wat zout over en zet weg.
Verhit wat zonnebloemolie in een wok en fruit een kleine fijngesneden ui, een half teentje fijngeperste knoflook, een theelepel gemberpoeder (of 2cm verse gember), een theelepel kurkuma en een theelepel sambal oelek. Blus het af met een scheut (gewone) azijn. Laat het mengsel afkoelen en voeg vervolgens naar smaak een zoetstof naar keuze toe. Spoel het zout van de plakjes komkommer en giet de dressing er overheen. Laat enkele uren in de koelkast staan om de smaken beter in te laten trekken en serveer op kamertemperatuur.
Het gerecht is ook lekker met kort gekookte bloemkoolroosjes en/of taugé!

Bang bang kip (lauwwarme chinese kool met kipfilet en sesam)
400 gram chinese kool, 1cm gemberwortel, 1 eetlepel sojasaus, 3 eetlepels droge witte wijn, naar smaak sichuan peperkorrels, 5 dl water, 1 eetlepel sesamzaad, 3 eetlepels sesampasta (tahin), zoetstof, 3 eetlepels sesamolie, 1 eetlepel chili olie. Bij het originele recept hoort ook wortel, dat heb ik eruit gelaten.

Kook de kip in het water, de sojasaus, 1 eetlepel wijn, de gember op een laag vuur voor 10 minuten. Laat de kip afkoelen in het vocht. Snijd ondertussen de chinese kool in repen, even blancheren en dan uit laten lekken in een vergiet.
Maak een saus/dressing van de knoflook, sesampasta, sojasaus, zoetstof (ong. gelijk aan 3 eetlepels suiker), sesamolie, de helft van de wijn en de chili olie. Rooster de sesamzaadjes in een pan zonder olie. Rooster dan de sichuan peperkorrels tot je ze hun geur af gaan geven en kneus ze met een vijzel (of maal ze fijn in een keukenmachine of pepermaler).
Haal de kipfilet uit de pan, bedek met een stukje folie en sla er een paar keer hard op (bijv. met een pan of de onderkant van een fles). Scheur het vlees dan in grove repen (met de draad mee). Leg de chinese kool op een schaal en daarop de repen kip. Giet de saus erover en garneer met de geroosterde sesamzaadjes en gemalen sichuan peperkorrels (of serveer het ernaast).

Belado van eieren (gekookte eieren in pittige rode saus)
6 hard gekookte eieren, 2 eetlepels zonnebloemolie, 1 fijngesneden ui, 2 fijngeperste tenen knoflook, 3 theelepels sambal oelek, een mespuntje trassi, 1 theelepel laos (poeder), 3 salam blaadjes, 2 eetlepels suikervrije of suikerarme ketchup, zoetstof, 100 ml water en zout naar smaak.

Verhit in een pan de olie en fruit daarin de ui, knoflook en trassi. Bak dan ook de sambal en ketchup kort mee. Doe de resterende kruiden/specerijen erbij en het water en laat het zachtjes sudderen. Als het in begint te dikken tot een saus voeg je de eieren, gepeld en gehalveerd, toe aan de saus en zorg dat ze er helemaal door bedekt zijn. Voor het serveren even de salam blaadjes en laos verwijderen.

Gevulde javaanse koolpakketjes
300g half om half gehakt, 2 eieren, 1/2 theelepel peper, 1/2 theelepel gemberpoeder, 1/2 theelepel nootmuskaat poeder, zout naar smaak, fijngehakte selderij naar smaak, 1 fijngehakte kleine ui, 1 eetlepel sojasaus, 1 1/2 eetlepel koolhydraatarme aardappelpuree (bijv. van de dieetwebshop of afvallenmetbrechje.nl), 2 eetlepels melk, 8 flinke witte koolbladeren, 100 gram boter.

Roer de ingredienten m.u.v. de koolbladeren door elkaar. Snijd het dikke stuk van de koolbladeren en blancheer de rest kort in heet water. Leg op ieder koolblad wat van het gehaktmengsel en vouw de bladeren dicht. Prik ze vast met een cocktailprikker (of doe er wat naaigaren omheen, dat deed mijn oma altijd). Bak de pakketjes in de boter op een laag vuur. Zorg ervoor dat de koolbladeren niet aanbranden en giet er eventueel een klein beetje water bij. Ze mogen wel een beetje goudbruin worden.

Orak arik (kool met kip, spekjes en ei)
4 grote eieren, 1 witte kool of spitskool in repen, een bakje spekblokjes (uitgebakken), 2 kipfilets in blokjes, 1 ui in halve ringen, zonnebloemolie, 2 teentjes fijngeperste knoflook, zout, peper en vetsin naar smaak.

Verhit de olie in een wok en bak de ui en blokjes kip. Als de kip gaar is bak je de knoflook en de uitgebakken spekjes kort mee (of voeg de spekblokjes eerder toe als ze nog niet gebakken zijn). Voeg dan de kool toe en wok alles al omscheppend tot de kool bijna zo gaar is als dat jij wilt. Voeg zout en peper naar smaak toe en roer vervolgens de eieren erdoor en blijf roeren tot het ei gaar is en het gerecht in het geheel droog is.

Soto ajam (kippensoep) mijn lievelingsgerecht
1 hele kip, 4 gekookte eieren, 1cm laos, 1cm gember, 1 1/2 theelepel kurkuma, 2 stengels citroengras, 1 grote ui, 3 teentjes fijngeperste knoflook, 3 theelepels kemirinoten pasta, 3 salam blaadjes, 1 fijngesneden prei, 4 handjes taugé, flink wat fijngehakte selderij, sambal of lombok rawit, zout, peper en vetsin naar smaak. (ipv een hele kip kun je ook een kippenbouillonblokje en 750 gram kipfilet gebruiken maar dat is iets minder lekker).

Kook de kip gaar in water. Haal vervolgens de kip uit de pan en zeef de bouillon. Haal het vlees van het bot en snij het in stukken. Doe nu alles weer terug in de pan en voeg de laos, gember, citroengras en salam toe en laat het verder sudderen voor minstens 30 minuten. Voeg dan de in dunne ringen gesneden prei toe en laat dit mee sudderen tot het gaar is. Fruit ondertussen in een pan met wat olie de ui, knoflook en kemiriepasta en voeg dit ook toe aan de soep. Breng de soep op smaak met peper, zout en vetsin. Voeg voor de laatste paar minuten de taugé toe (als je de soep een dag van te voren maakt, wat veel lekkerder is, voeg dan de taugé pas toe bij het opwarmen). Zorg dat de taugé een bite behoudt!
Serveer de soep met sambal of lombok rawit, een in stukken gesneden gekookt ei, sojasaus en de fijngehakte selderij ernaast. Mensen die niet aan een koolhydraatarm dieet doen kunnen dit eten met gekookte rijst, frietsticks (naturel), gebakken uitjes en ketjap manis ipv sojasaus!

Tjah (gerecht met groenten, tahoe en kip)
1 kleine spitskool of chinese kool in grove stukken (of een halve en een kleine paksoi erbij is ook heerlijk!), een groene of gele paprika in grove stukken, 300 gram taugé in plakken (hapklare grootte, ongeveer 1 dm dik), 1 blok tahoe, 2 bosuitjes in ringen, fijngesneden selderij naar smaak, 400 gram kipfilet in blokjes, 2 teentjes fijngeperste knoflook, 3 eetlepels droge sherry, zout, peper en vetsin naar smaak.

Frituur de plakken tahoe in olie tot ze goudbruin zien en leg ze dan op keukenpapier. Bak de blokjes kip in wat olie met peper, zout, vetsin en knoflook tot het gaar is. Bak op het laatst de paprika (en eventueel de harde witte stukken van de paksoi) mee. Voeg daarna de andere groenten en de tahoe toe. Laat alles even sudderen met de sherry en eventueel wat water, maar laat de groenten niet te gaar worden. Garneer tot slot met de selderij (of serveer het apart) en serveer het gerecht met sambal. Voor de mensen die niet aan het dieet doen kun je er (pandan)rijst en gebakken uitjes bij serveren.

De gerechten zijn natuurlijk prima te combineren met 'bloemkoolnassi', dat recept staat al op dit forum.

smullen
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: vr 29 nov 2013 16:59    
Berichten van afgelopen:   
Plaats reactie Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1