Onderwerp menu

Forum: Info lowcarb en dagboeken
Subforum: Info: Dr. Frank dieet
Onderwerp: vorige :: volgende

Advertentie



Filter Onderwerp

Berichten van afgelopen:

 

Volgorde:

 

Advertentie

Wat mag ik hier?

Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls

*Als je inlogd mag je meer.



Advertentie

Cadeau omgeving kerst 2014

Koolhydraten en de lijst met de Glycemische index.

Auteur Bericht
Vrouw Weeggegevens   love- to-cook
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 10-4-2014
Berichten: 11936
Dieet: Gezond eten


  Reageer met quote
Koolhydraten en de lijst met de Glycemische index.

Koolhydraten:

Steeds meer Nederlanders ontdekken dat overgewicht mede wordt veroorzaakt doordat zij teveel koolhydraten tot zich nemen. Er zijn echter 2 soorten koolhydraten, de goede hebben een lage glycemische index waarde, de slechte hebben echter een hoge waarde en zorgen er voor dat glucosespiegel in het bloed steeds omhoog gaat na het eten van dat voedingsmiddel. Slechte koolhydraten zijn alle koolhydraten die boven de GI van 50 komen, en goede koolhydraten zijn deze die daaronder zitten.

Heb je overgewicht dan is het zeker verstanding te kijken naar produkten met een lage glycemische waarde.

Gevaren van een hoge glucosespiegel:

Bij langdurige verhoging van de glucosespiegel kan in het lichaam allerlei schade worden aangericht, zoals bijvoorbeeld vertroebeling van de ooglens.

Bij overgewicht worden de lichaamscellen ongevoeliger voor insuline. Het lichaam moet meer insuline produceren voor de opname van de glucose. De hogere glucosespiegel draagt weer bij aan de ongevoeligheid voor insuline. Zo ontstaat een vicieuze cirkel die er uiteindelijk toe kan leiden dat de alvleesklier te weinig insuline produceert voor de glucosebehoefte van het te zware lichaam.

Zou het lukken om af te vallen dan wordt vanzelf de insulinebehoefte minder en soms zelfs zoveel minder dat iemand geen medicatie meer nodig heeft.

Mensen met een slecht bloedsuikerpeil krijgen vaker en in sterkere mate tandvleesontsteking, zodat ze vlugger tanden verliezen dan mensen met een goede diabetes-controle. Ook kinderen met IDDM ( insulin-dependent diabetes mellitus) zijn gevoeliger aan tandvleesproblemen.

• Zetmeel: o.a. brood, aardappelen, rijst, peulvruchten, deegwaren.
• Melksuiker: o.a. melk, karnemelk, yoghurt, kwark.
• Vruchtensuiker: o.a. fruit, vruchten(sappen).
• Suiker: o.a. kristalsuiker, druivensuiker, honing, stroop.

Koolhydraten zijn vooral van belang als energiebron. Ze leveren de energie voor alle lichaamsprocessen en dienen als brandstof voor de hersenen.

Ons lichaam zet koolhydraten om in glucose. Glucose dient als brandstof om bijvoorbeeld te kunnen lopen, praten, denken. Ieder mens heeft glucose in het bloed. Men noemt dit ook wel bloedsuiker.

Enkelvoudige (snelle) koolhydraten:

Deze worden ook wel de ‘slechte’ koolhydraten genoemd. Je lichaam zet ze snel om in glucose en als je er structureel te veel van eet, kunnen ze gemakkelijk worden omgezet in vet. Eet dus zo min mogelijk ‘lege’ producten zoals witte suiker, witte rijst, witbrood, witte pasta, taart, koek, snoep, frisdrank, etc. De fructose in fruit is ook een voorbeeld van een enkelvoudig koolhydraat, maar dankzij de hoeveelheid vezels is het meeste fruit (mits met mate genuttigd) wel gezond.

Complexe (langzame) koolhydraten:

Deze zijn beter voor je gezondheid, hoewel je er ook weer niet teveel van moet eten. Denk bij complexe koolhydraten aan hele granen zoals bruine rijst, volkoren producten, Quinoa (zaadsoort, gekookt te vergelijken met risotto), rogge, boekweit en haver. Ook groenten en bonen bevatten complexe koolhydraten. Met groenten zit je eigenlijk altijd goed (vooral groenten als broccoli).

Over het algemeen bevatten voedingsmiddelen met complexe koolhydraten ook meer vezels, waardoor ze langzamer door het lichaam worden verteerd en op die manier je bloedsuiker beter in balans houden. Bovendien worden deze koolhydraten veel minder snel door het lichaam als vet opgeslagen.

Glycemische index:

De glycemische index (GI) van koolhydraten geeft aan hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van het product. Hoe hoger de glycemische index, hoe sneller de bloedsuikerspiegel stijgt. Over het algemeen wordt aangeraden producten te eten met een lage glycemische index. Mensen die willen afvallen zullen sowieso producten moeten eten met een zo laag mogelijke glycemische index, om de overzetting van koolhydraten naar glucose naar glycogeen naar vet te vermijden.

Glycemische lading:

De Glycemische Lading (GL) is het effect dat meerdere koolhydraatbevattende voedingsmiddelen in één maaltijd op de bloedglucosewaarde hebben. Een hoge GI van het ene voedingsmiddel (bijvoorbeeld witte rijst of aardappel) kan gecompenseerd worden door de lage Gl van een ander voedingsmiddel (zoals bruine bonen). Dat kan dan weer leiden tot een maaltijd met een gemiddelde GL.

Het gaat dan om het vinden van de geschikte combinatie in één maaltijd en dat is een stuk makkelijker.

Opgelet: wees bij welke site dan ook altijd kritisch, niet alle info die je erop vindt, hoeft per se te kloppen. Laat je dus altijd informeren door meerdere bronnen.

Tabel:

Ook hieronder vind je een lijst met voedingsmiddelen en hun glycemische index. Hoe hoger op de lijst en hoe lager het getal, hoe beter voor je gezondheid. Als je wilt afvallen, probeer dan voedingsmiddelen met een GI boven de 55 te vermijden.

10 Ui, knoflook;
10 (blad)groente, tomaten, aubergines, courgettes etc.;
15 Tofu/tahoe;
15 Knolselderij;
15 Verse abrikozen;
15 Walnoten, pinda’s;
20 Soja bonen, gekookt;
22 Vruchtenjam zonder suiker;
22 Groene linzen;
22 Gele en groene spliterwten;
22 Kers, pruim, grapefruit;
22 Fructose;
22 Bittere chocolade (min. 72% cacao);
30 Rauwe wortelen;
30 Melkproducten;
30 Witte bonen;
30 Bruine en gele linzen;
30 Kikkererwten;
30 Perzik, appel;
30 Sperziebonen;
30 Soja vermicelli;
35 Vijgen, gedroogde abrikozen;
35 Chinese mie (van mungoboon);
35 Indiaase wilde maïs;
35 Wilde rijst;
35 Quinoa;
35 Sinaasappel, peer;
40 Druiven;
40 Verse doperwtjes;
40 Lontong, ketan (indonesische kleefrijst);
40 Chinese kleefrijst;
40 Biologische appelsap;
40 Vers geperst sinaasappelsap;
40 Ontbijtgranen (volkoren, zonder suiker);
40 Pompernikkel (donker roggebrood);
40 Volkoren roggebrood, volkoren tarwebrood;
40 Volkorenpasta (al dente);
40 Bruine bonen;
45 Kapucijners;
45 Spaghetti, al dente;
45 Gekookte bulgur;
50 Volkoren pasta;
50 Bataat, mango;
50 Erwtjes uit blik;
50 Zilvervlies rijst, basmati rijst;
50 Boekweitmeel, boekweitflensjes;
50 Bruinbrood verrijkt met extra zemelen;
55 Zandgebak;
55 Witte pasta, zacht gekookt;
60 Verse dadels;
60 Griesmeel;
60 Langkorrelige geraffineerde rijst;
60 Banaan, meloen, lychees;
65 Couscous;
65 Jus d’orange (industrieel);
65 Rozijnen;
65 Aardappels in de schil;
65 Rode biet;
65 Jam met suiker;
70 Candybars;
70 Tafelsuiker;
70 Wit stokbrood;
70 Ontbijtgranen (met geraffineerde suiker);
70 Gekookte aardappel, meiknolletjes, koolraap;
70 Noedels, ravioli;
70 Cola, frisdranken;
70 Koekjes;
70 Witte rijst;
75 Pompoen, watermeloen;
80 Tuinbonen (gekookt);
80 Chips;
80 Tapioca meel (Cassave);
80 Gedroogde dadels;
85 Snelkookrijst, rijstwafel, gepofte rijst;
85 Cornflakes, popcorn;
85 Gekookte wortelen;
85 Zeer wit brood (hamburger);
85 Honing;
85 Druivensap, gedroogde dadels;
95 Aardappels uit de oven, frites;
95 Gemodificeerd zetmeel;
95 Rijstebloem;
100 Glucose/dextrose/druivensuiker;
103 Dadelstroop;
110 Bier.

Bron: http://glycemische-index.com/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: wo 04 mrt 2015 1:24    
Berichten van afgelopen:   
Plaats reactie Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1