Onderwerp menu

Forum: Info gezond eten en dagboeken
Subforum: Info: Gezond eten
Onderwerp: vorige :: volgende

AdvertentieFilter Onderwerp

Berichten van afgelopen:

 

Volgorde:

 

Advertentie

Wat mag ik hier?

Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls

*Als je inlogd mag je meer.Advertentie

Cadeau omgeving kerst 2014

Koolhydraten en calorieën.

Auteur Bericht
Vrouw Weeggegevens   love- to-cook
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 10-4-2014
Berichten: 11936
Dieet: Gezond eten


  Reageer met quote
Koolhydraten en calorieën.

Koolhydraten zijn een belangrijker bron van energie voor je lichaam. Het zijn voedingstoffen net zoals eiwitten en vetten. Koolhydraten zijn opgebouwd uit suikermoleculen. We maken daarbij onderscheidt tussen verteerbare (zetmeel en suikers) en niet-verteerbare koolhydraten (voedingsvezels). Van de verteerbare koolhydraten maakt het lichaam glucose (suiker). De darmen nemen de glucose op in het bloed en leveren dan energie in het lichaam, bijvoorbeeld in de hersenen.

Normaal gesproken, bij een gezond eetpatroon, komt z'n 60 procent van de energie uit de inname van koolhydraten. Kies daarbij dan bijvoorbeeld voor volkorenbrood, granen, aardappelen, rijst, volkorenpasta en peulvruchten. In deze producten zitten verteerbare koolhydraten en niet-verteerbare koolhydraten. Daarnaast bevatten ze belangrijke vitamines en mineralen, zoals ijzer, magnesium, chroom en zink.

Van de niet-verteerbare koolhydraten kan het lichaam geen glucose maken. Wel worden deze in de dikke darm afgebroken (gefermenteerd). De Voedingsvezels in niet-verteerbare koolhydraten zorgen voor een verzadigd gevoel. Ook zijn ze goed voor de stoelgang. Volkerenproducten bevatten veel voedingsvezels.
Bron: Voedingscentrum
Calorieën?

Een calorie is een eenheid voor Energie. In de wetenschap is de calorie inmiddels bijna vervangen door de benaming joule. De Joule is de officiële eenheid voor energie, maar vooral in de voedingsindustrie is de calorie nog een veel gebruikte maat voor de energetische waarde van een product.
1 calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram water, 1 graden in temperatuur te laten stijgen (onder standaard condities). Een calorie is gelijk aan 4,18 joule.

Omdat een calorie op zich erg weinig is, is de kilocalorie (1.000 calorieën) in de praktijk een meer gebruikte eenheid. Vaak wordt deze ten onrechte verward met de calorie, en ook onjuist afgekort tot Cal. Wanneer men in de praktijk over calorieën praat, wordt meestal een kilocalorie bedoeld.

Een man heeft gemiddeld een energiebehoefte van 2.500 kilocalorieën per dag, een vrouw gemiddeld 2100 kcal.

Een gram vet levert gemiddeld 9 kcal. Een gram koolhydraten of eiwitten levert gemiddeld 4 kcal. Een gram alcohol bevat gemiddeld 7 kcal.

Bron: www.lekkerinjevel.nl
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: za 31 mei 2014 19:35    
Berichten van afgelopen:   
Plaats reactie Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1